keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Mustia bambutiskirättejä?

Minulta kysellään usein, eikö bambutiskirättini voisi olla värillisiä valkoisen sijaan. Siitä minä itsekin haaveilen.

Syy valkoiseen pohjaväriin on raha. Käytän riepuihin kotimaista neulosta, ja se sattuu olemaan valkoista. Voisin toki teettää kankaan myös värjättynä, mutta silloin tilausmäärät eivät enää olisi kymmeniä metrejä kerrallaan, vaan satoja, jopa tuhansia. Ymmärrätte varmasti, miksi minulta jää sellaiset määrät teettämättä.

Toinen vaihtoehto olisi värjätä kankaat itse. Tämä olisi kuitenkin niin työlästä ja hidasta, että tuotteen kuluttajahinta nousisi kohtuuttoman korkeaksi, kun oman työni määrä lisääntyisi niin paljon. Ja minä en suostu tekemään työtäni kolmen euron tuntipalkalla, kuten liian moni käsityöläinen tekee.

Olen yrittänyt etsiä vastaavaa, mutta värjättyä kangasta myös ulkomailta, huonolla menestyksellä.

Nyt sain käsiini kuitenkin pätkän mustaa bambu-puuvillaa ja kokeilin painaa sille valkoisella värillä. Pitäkää peukkuja, että kangasta olisi mahdollista ostaa kohtuullisella hinnalla kohtuullisia määriä. Minusta musta olisi paras mahdollinen tiskirätin pohjaväri! Olisi ihanaa ottaa tällaiset rievut mukaan tuotantoon.

Käsityön hinnoittelun ikuisuuskysymyksen kanssa pähkäilee myös Pellavasydämen Mervi. Käykääpä hänen blogissaan vastaamassa kysymykseen huivin hinnasta ja osallistumassa siinä samalla arvontaan.

14 kommenttia:

 1. Minäkin tykkäisin mustasta! Mutta raha, sitä ei ehkä ole taiteilijallakaan :)

  Tuon ylemmän kuvan tummanharmaata väriä yhdistettynä vaaleamman harmaan väriseen kuvioon pidän tosi tyylikkäänä! Pistä harkintaan ;D

  VastaaPoista
 2. Lämpimästi komppaan sitä, että mukaviakaan töitä ei tehdä huonolla palkalla! Mie kyllä pitäisin myöskin mustista tiskiräteistä!

  VastaaPoista
 3. Omasta mielestäni kyllä valkoisella pohjalla olevat ovat kaikkein tyylikkäimpiä, mutta musta saattaisi pysyä siistinnäköisenä pidempään!

  Nuo Pellavasydämen huovutetut neulatyynyt ovat aivan ihania. Sain pikkusisaruksilta joululahjaksi leppäkerttu-neulatyynyn ja on suloinen. Kesää odotellessa...

  VastaaPoista
 4. Kiva tuo mustapohjainen rätti. Pidän kyllä peukkuja ja nyt sitten sinne Mervin linkkiin...

  VastaaPoista
 5. Kiitos Susanna avusta! Kivasti alkoi tulla neuvoja...sama hinnoittelun hankaluus näyttää olevan monilla.

  VastaaPoista
 6. Vaaleanharmaa painatus voisikin olla paremman näköinen kuin valkoinen!

  Kiva, että Pellavasydämeen on eksytty täältä! Tämä pikku vinkki nyt oli vähintä, mitä voi kollegan hyväksi tehdä.

  VastaaPoista
 7. Hei, miksi et tekisi uutta painoseulaa negatiivina ja painaisi "pohjavärin"? Voisit tehdä vaikka minkä värisiä rätei!

  VastaaPoista
 8. Hyvä kysymys! Syy on siinä, että painetut kohdat imevät huonommin nestettä kuin painamattomat, ja tiskirätin tärkeä ominaisuus on imeä.
  :-)

  VastaaPoista
 9. Mustalla pohjalla harmaa näyttää tosi hyvältä ja sopisi mulle, joka jaksan harvoin heittää noita rättejä koneeseen, kun en oikein tiedä minkä joukossa niitä pesisin. Samoin mustalla pohjalla punainen voisi olla kiva. Toivottavasti tummia päätyy myyntiin asti, mun pitäisi tilata uudet.Tykkään kovasti siitä mutteripannu-kuosista, kun sellaisella nykyisin aina kaffet keitän.

  VastaaPoista
 10. Musta näyttää kyllä tosi tyylikkäältä ja olisi tiskirättinä käytännöllisempi kuin valkoinen. Meillä kun tuppaa nuo mustikkamehukeittotuhrut suttaamaan mun hienot maatuskatiskirättini :) Mutta ymmärrän kyllä, että persnettona ei yrittäjä voi työtä tehdä. Toivotaan, että jostain löytyisi vielä halpaa mustaa bambua.

  VastaaPoista
 11. Mustapohjainen rätti olisi kyllä ihan kerrassaan paras meille, jotka olemme laiskoja pesemään näitä.

  Ertäs asiakas kertoi, ettei ole koskaan pessyt rättiään koneessa, vaan kaataa sen päälle vedenkeittimestä aina kiehuvat teeveden jämät. On kuulemma pysynyt siistinä.

  VastaaPoista
 12. Musta rätti olis kyllä paras ja ainakin pöllökuosi näyttää toimivan neganakin mainiosti. Toivottavasti löydät lisää kohtuuhintaista mustaa kangasta.
  Miten tuo valkoinen painoväri muuten toimii nykyisin? Vanhoissa silkkipainoväreissä valkoinen painoväri jäi kankaan päälle kovaksi kököksi ja tukki seulankin nopeasti. Kestääkö kuvio yhtä hyvin kuin sun valkopohjaisissa räteissä? Niissähän värit ei haalistu, vaikka kuinka hinkkais pöytää ja pesis koneessa.

  VastaaPoista
 13. Se valkoinen väri on vielä vähän arvoitus. Tämä, jolla testasin, on ainakin ihan surkeaa tavaraa, kun minulla ei juuri nyt ole valkoisena sitä laatua, mitä tavallisesti käytän.

  Tuo kangas on myös osoittautunut nyt aikalailla huonommaksi kuin valkoinen kotimainen veljensä. Liian paksua, liian kovaa.

  Jatkamme etsintöjä.

  VastaaPoista
 14. mahtava idea! täällä laitetaan ainakin heti tilaukseen mustapohjainen pöllöparvi tai maatuska :) niitä odotellessa!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.