keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Sihteerikköhommia


Minun sisälläni on aina asunut pieni sihteerikkö, joka tuntee viehtymystä kaikenlaiseen arkistointiin, luettelointiin ja laskelmiin. Sellaisesta pikkusihteeristä on paljon hyötyä yrittäjänä, sillä minusta on oikein mukavaa pitää kirjanpitoa ja lähetellä alv-ilmoituksia verottajalle. Oikeasti odotan jopa ensimmäisen veroilmoitukseni tekemistä aika innoissani.

Välillä tulee tietenkin vastaan tenkkapoita, kun ihan kaikkea ei voi luonnostaan osata tai ymmärtää. Viimeisimmäksi olen opetellut tekemään tuloslaskelman, jota tarvittiin starttirahan jatkohakemuksen liitteeksi. Myönnän kiukunneeni ja kironneeni aika pitkään, ennenkuin tajusin, miten tulos lasketaan. Mutta kun asiat selkenevät, voi pikku sihteeri olla tyytyväinen työhönsä.

Nyt olen saanut lopultakin jopa tehtyä laskelmia siitä, onko kannattavinta myydä tuotteita omassa verkkokaupassa, myyntitapahtumissa vai jälleenmyyjien kautta. Kuvitelmani oli, että myyntitapahtumissa käynti on kannattavinta, oma verkkokauppa sitten, mutta jälleenmyyjien kautta myydyistä tuotteista tulisi pelkkää nollatulosta. Siksi olen suhtautunut hyvin epäilevästi jälleenmyyjien hankkimiseen. Olen myös ajatellut, että minun pitäisi pystyä käymään jatkuvasti kaiken maailman messuilla ja myyjäisissä tekemässä kovaa tulosta. Taisin olla tyystin väärässä.

Myyntitapahtumien riemu piilee siinä, että yhdessä päivässä saattaa tulla myyntiä saman verran kuin koko kuukaudessa yhteensä. (Tai sitten ei saa euroakaan. Riski on otettava.) Vaikka tekisi hyvältäkin vaikuttavan tilin jossain myyjäisissä, voivat kulut kuitenkin nousta niin suuriksi, että tulot uppoavat menoihin. Sen lisäksi omaa työaikaa kuluu hurjasti teltassa seisoskellessa, myyjäisiin valmistautuessa, pakatessa ja lopulta purkaessa. Omasta työstä kun pitäisi saada palkkaa.

Näitä laskelmia tehtyäni olen korjannut käsitystäni jälleenmyyjien hankkimisen kannattavuudesta. Vaikka myydyn tuotteen hinnasta lohkeaa yllättävän suuri osa jälleenmyyjän taskuun, säästyy paljon käsityöyrittäjän omaa työaikaa. Myyntitapahtumat taas pitää ottaa ensisijaisesti markkinoinnin kannalta. On hyvä olla välillä jossain näkyvillä, vaikka se ei varsinaisesti leipää toisikaan pöytään.

Sitä voisi kuvitella, että puoli vuotta on pitkä aika oppia yrittäjyyden kiemuroita ja huomata, mikä on itselle se oikein ja omin tapa toimia. Minusta kuitenkin tuntuu siltä, että vielä on pitkä matka edessä kantapään kautta oppimisen tiellä.

Seuraavana aion paneutua verkkopuotini tunnetuksi tekemiseen. Se tarkoittaa mainostamista. On alettava miettiä, missä mainostaa ja miten. Mainospaikat ovat kalliita, joten on keksittävä ne foorumit, joissa hinta-hyötysuhde on paras. Taas on mentävä riskillä eteenpäin, löydettävä kokemuksen kautta parhaat kanavat. Jännittävää, eikö?

12 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Tuo on niin tuttua! Minäkin olin ihan väärässä siinä, kun luulin, että mikä myy ja mikä ei! :D Jänniä kyllä nämä yrittäjyyden "lainalaisuudet"!

-Minna- kirjoitti...

Samoja asioita täälläkin pähkäillään vaikkakin tuo yritys on sivutoimista harrastusmielessä puuhaamista.

Saila kirjoitti...

Onhan se! Ja nostan hattua sinulle, kun olet luonut positiivisen ja tyylikkään brändin ja kivat verkkosivut sekä blogin, mukavannäköisen logon ja muun oman tyylin. Minä en ole tehnyt laskelmia mutta tulin jo aika varhain torilla seisoskellessani siihen tulokseen, että tässä menee koko päivä ja se on pois tuotteiden tekoajasta ja tästä pitäisi saada palkkaa sillä se ei ole vapaa-aikaa.
Ei oo helppoa, eikä kannattavaa, olla käsityöläinen! Onneksi monen kuluttajan suuntaus on jo jonkin aikaa ollut siihen suuntaan, että kotimainen ja käsityö on parempi kuin halvalla tarjoustalosta ostettu.
Onnea urallesi!
Mainostuskin maksaa, mutta näkyvyyttä on jostakin saatava.

Nonna kirjoitti...

Sinulla tuntuvat asiat olevan terveellä mallilla! Nuo kannattavuuslaskelmat jäävät monelta tekemättä. Terveisin eräs kaupallisen koulutuksen omaava =)

ps. Työhuoneesi näyttää toooosi kivalta!

Reettamon kirjoitti...

Olet kyllä onnekas kun omaat tuon sisäisen sihteerikön. Minä opiskelen (sivutoimisesti :D), kaupallista alaa. Olen vaan tosi allerginen kaikelle mikä liittyy laskentatoimeen.

Tsemppiä yrittäjyyden haasteisiin!

Pike kirjoitti...

Hienoja uusia rättejä olit painanut!
Sulla on pian kaikki palaset niin mahtavasti kohdillaan. Upea koti ja työhuone, tekniikka, kannattavuuslaskenta ja paprutkin pysyy järjestyksessä ... hienoo. Moni pienyrittäjä aloittelee unelmissa, en tiedä kauanko olet yrittänyt, mutta sulla on sopivasti jalat maassa, silti kehittäviä visioita. En ole perehtynyt alaasi, vaan tiedän että pitää olla uusia ja omia, erilaisia ideoita, niillä pärjää, ei muiden kopioimisella.

Anonyymi kirjoitti...

jatkuu ...
Siis tarkoitin että sullahan just on omia juttuja kun painat kankaatkin itse! (Edellisestä olisi voinut kuvitella tarkoittavani jotain muutakin, ehkä)

Pike edelleen

Susanna kirjoitti...

Ilmeisesti olen erehtynyt myös siinä, millaiset jutut blogin lukijoita kiinnostaa! Olin varma, ettei tähän tulisi yhtäkään kommenttia! :-)

Kiitos teille, ihanat!

Jutta kirjoitti...

Hei, tosi mielenkiintoista minunkin mielestä. Kannattavuuslaskelmat kuulostaa pelottavilta... Saati sitten joku liiketoimintasuunnitelma, joka itsellä saattaa myös olla jossain vaiheessa edessä.

Messuja olen myös miettinyt, että pitääkö itsekin alkaa sellaisilla käydä, jos pistää kaupan pystyyn ja alkaa olla tuotevalikoimaa. Olen käsittänyt, että ne olisivat juuri sitä jälleenmyyjien hankintaa varten. Mukava kuulla kokemuksiasi!

Susanna kirjoitti...

Liiketoimintasuunnitelman tekeminen on oikeastaan aika helppoa. Sillä on vaan niin hieno nimi. ;-)

Messuja minäkin kauheasti mietin. Paikat ovat niissä todella kalliita, mutta silti haluaisin kokeilla. Jos asuisin jossain Helsingin nurkilla eikä olisi majoitusongelmaa, takuulla lähtisin kokeilemaan isompiakin messuja.

kattis kirjoitti...

Hei,
kannattais varmaan harkita ottamista osaa ensi vuoden joulujarmarkaan - Suomi-Venäjä-Seuran järjestämiin venäläisiin markkinoihin käsityöläisille. Viime vkl:na pidettiin menestyksekkäät markkinat Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa Helsingin Töölössä! Yhden pöydän vuokra kahdelta päivältä oli 50 euroa! Väkeä oli kuin pipoa!
Pidä mielessä: www.venajaseura.com!

Kaikkea hyvää ja kirpeätä pakkastalvea!

:-) kattis
(itsekin käsityöläinen, mutta vain harrastemielessä, rohkeutta ei riitä yrittäjäksi asti!)

Susanna kirjoitti...

Minua itse asiassa pyydettiin tuonne mukaan, mutta Venäjäseuran viimekesäisistä pietarilasmarkkinoista "viisastuneena" jätin väliin. Taisi olla virhe.