lauantai 20. huhtikuuta 2024

SuunnitelmallisuudestaTässä kouluttautumiseni ensimmäisen kuukauden aikana olen huomannut, miten komeasti minulla on motivaatio kohdillaan Zoom-aamuina. Asettaudun ilolla koneen ääreen ja osallistun aktiivisesti päivän kulkuun. Mutta annas olla, kun on itseopiskelupäivä, niin ei yhtään innosta nousta sängystä ja ruveta hommiin. Onneksi meidän kotitehtävämme ovat pakollisia ja palautettavia, niin ne tulevat kyllä lopulta minultakin tehtyä. 

Olen ihan surkea itsekurin suhteen, jos ei ole jotain kunnollista syytä saada valmista. Liikkumisessa minun on kaikkein vaikeinta kurittaa itseäni. Minä ihan tosissani tarvitsisin personal trainerin, joka vahtisi, että hommat tulevat tehtyä ja antaisi kehuvaa palautetta. Minun viimetalvinen kuntosaliurani tyssäsi kesätaukoon, enkä saanutkaan sitä mitenkään syksyllä uudelleen käyntiin. Uutuudenviehätys oli poissa ja saavutetut tulokset menetettyjä. Olen yrittänyt pakottaa itseni salille, mutta se ei enää tuota minkäänlaista onnistumisen iloa ja niinpä jään helposti kotiin sohvalle makaamaan. Enpä olisi vielä ennen eroa uskonut, että minusta vielä sukeutuisi sohvanpohjan vakioasukki. Minusta, joka ei osannut olla hetkeäkään paikallaan, vaan aina oli tuhat rautaa tulessa.Tänä aamuna oli 15 senttiä uutta lunta maassa. Jos olisin ollut fiksu, olisin käynyt hoitamassa sen pois heti aamusta, kun se vielä oli kevyttä. Mutta minä viivyttelin iltapäivään asti ja vapisin sitten lumikolan jatkeena painavaksi kastunutta lunta työnnellen. Sohvalla minusta on tullut fyysisesti hirvittävän heikko. Ja kun en saa iloa mistään liikunnasta, on asetelma aika hanurista. Tätä elämää on kuitenkin jäljellä helpostikin yli 30 vuotta, ja sen takia olisi pakko jaksaa innostua pitämään kropasta huolta.

Aivan lukemattomia kertoja olen tehnyt itselleni liikuntasuunnitelmia, päivärytmisuunnitelmia ja työaikasuunnitelmia, mutten minä niistä koskaan onnistu paria viikkoa kauempaa pitämään kiinni. Kun sitten lipsun suunnitelmieni noudattamisesta, kaikki menee mössöksi. 

Meillä oli yhtenä kotitehtävänä laatia markkinoinnin vuosikello. Sumeilin sen kanssa aika pitkään, ennen kuin sain siitä otteen. Ajatelkaa, että olin täyspäiväinen yrittäjä 8 vuotta, enkä koskaan suunnitellut yhtään mitään etukäteen. Myyntitapahtumat olivat toki tiedossa, mutta niihin valmistautuminen oli aina sellaista herran haltuun -touhua. Mutulla minä käsityöyrittäjätaipaleeni läpi kävin, enkä suunnitellen.

Sen takia olikin aivan hassu tunne, kun sain vuosikelloni valmiiksi ja tajusin, että sitä noudattamalla minulle ei tulisi yllättäviä kiireitä ja ylimääräistä stressiä. Tämä tilanteeni on nyt oikeasti aika hirvittävän stressaava jo muutenkin epävarmuuden takia.

Minun viime vuoteni sujui hyvin. Sain vielä täyden työmarkkinatuen ja asumistuen, ja sen lisäksi onnistuin tienaamaan yritystoiminnallani keskimäärin yli 500 euroa kuukaudessa. Olin puoli vuotta kuntouttavassa työtoiminnassa, jonka ansiosta sain korotettua työttömyyskorvausta ja vielä yhdeksäneuroisiakin parilta päivältä viikossa. Nyt kun hallitus haluaa polkea köyhät ja heikot lattianrakoon, olen epätoivoinen. Asumistuestani vietiin jo satanen. Seuraavaksi odottelen päätöstä työmarkkinatuen suuruudesta, koska minun yritystuloikseni katsotaan viimevuotiset tulot. Ymmärtääkseni työttömyyskorvauksesta siis tulee lähtemään pois noin 270 euroa nyt, kun 300 euron suojaosaa ei enää ole. Eli tullakseni toimeen minun olisi pystyttävä tienaamaan yrittämisellä 370 euroa enemmän kuukaudessa kuin viime vuonna. Ja ensi vuoden alussa menetän asumistuestani loputkin.

On siis pakko saada asiakkaita. Minun on ihan pakko alkaa oikeasti elättämään itseni tällä työlläni, sillä ei minusta palkkatyöläiseksi ole. Sen opin kuntouttavassa työtoiminnassa, että kivakin työpaikka tuhoaa minun muun elämäni. Niinhän kävi Postissakin taannoin. Graafisten hommien tekeminen oman kodin rauhassa on minulle se ainoa toimiva tapa tehdä työtä. 
Jos tämä ei nyt onnistu, joutunen lopettamaan yrityksen ja hakemaan toimeentulotukea. Se ei tule riittämään minun kuluihini, vaan siinä vaiheessa kai on sitten luovuttava Helmutista. Jos menetän Helmutin, menetän sen ainoan asian, jota odottamalla jaksan talvet nyt, kun ulkomaanmatkailuun ei enää ole mitään mahdollisuutta. 

Olisiko tässä nyt tarpeeksi syytä pysyä suunnitelmassa ja noudattaa vuosikellon määräyksiä orjallisesti? Työssäoppimisjakso kestää kuukauden ja se käytetään oman yritystoiminnan edistämiseen eli minä saan sen aikana hyvällä omallatunnolla tehdä kaikkea sitä, mistä ei voi asiakkaita laskuttaa, mutta joka on kuitenkin tehtävä. Olen saanut niitä hommia jo hyvin alkuun itseopiskelupäivinä ja viikonloppuina, kun olen laittanut verkkokauppani taas toimimaan ja kokeillut, millaiset kotisivut pystyn rakentamaan ilmaisilla pohjilla. Minua ärsyttää se, että taitoni nettisivujen rakentamisessa ovat jääneet ajastaan jälkeen niin paljon, että minun on turvauduttava blogipohjiin, joissa on valmiina mobiiliversio. Ensin kokeilin Wordpressiä ja nyt Bloggeria. Katson, rupeaako kumpikaan näkymään Googlessa, ennen kuin teen valinnan, kumpaan jään.

Olen siis todellakin istunut tietokoneella kokonaisen kuukauden putkeen ja se tuntuu kropassa. Säryt ja kankeus ovat taas osa todellisuuttani. Tavoitteenani on saada juhannukseen mennessä hommat tosi hyvälle mallille, jotta voin pitää kesällä puolentoista kuukauden loman. Pakkaan suppilaudan mukaani ja ajan Helmutilla ympäriinsä. Leikin ja piirrän ja lepään. Toista viime kesän kaltaista masennus- ja stressikesää en suostu kokemaan.

6 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Tuo vuosisuunnitelma näyttää ihan älyttömän hyvältä ja järkevältä! Terveisiä vaan toiselta yrittäjältä, joka ei suunnittele mitään. Tosin ehdottomasti isoin osa tuloistani tulee vakituiselta asiakkaalta työstä, joka on hyvin tarkkaan suunniteltua, joten se varmaan korvaa ja selittää sitä, etten jaksa enää omaa toimintaani kellottaa. Tai antaa sille ainakin hyvän tekosyyn ;-)
Tsemppiä ja hyvää menestystä suunnittelulle ja muille hommille, iloa liikuntaan (pari jumppa- tai joogaliikettä päivässä auttaa jo tosi paljon ja kynnys on matala tehdä ne – minäkään en tule lähteneeksi mihinkään pitkälle lenkille tms. vaikka kuinka sellaisia etukäteen (seuraavaksi päiväksi) suunnittelen.

Susanna kirjoitti...

Minusta olisi mahtavaa saada yksi niin vakituinen asiakas, että pystyisin ennakoimaan tuloni. Se toisi sellaisen perusvarmuuden, jonka sivuss aolisi sitten helppo tuuliviiritellä iloisen kaaoksen keskellä.

Oi, pystyisinpä edes muutamaan jumppaliikkeeseen! Melkein joka ilta päätän, että huomenna teen kyykkyjä ja punnerruksia koulupäivän lyhyillä kahvitauoilla. En ole tehnyt kertaakaan.

KirsiMaritta kirjoitti...

Hei jee: ihmeiden aika ei olekaan ohi! Armoitettu Google päästi minut V I H D O I N K I N tänne kommentoimaan!

Tartun tuohon jumppaamiseen. Itse en kertakaikkiaan ole koskaan liikunnasta innostunut. MUTTA olen kyllä kokenut siitä riemua esim jumppaamisen jälkeen. Niinpä yhtenä syksynä olin personal trainer -opiskelijan harjoituskappale siitä, miten helposti rapakuntoa saa nostettua säännöllisellä, mutta pienellä liikunnan lisäämisellä. Hän teki minulle vartin jumppaohjelman, jonka minä tein kolme kertaa viikossa. Kuuntelin tietyn soittolistan aina sitä tehdessä. Parhaat biisit ja sain kuunnella niitä vain jumpatessa. Eli pieni palkkio samalla! Ja aina tekemisen jälkeen laitoin tarran kalenteriin. Tein siis myös näkyväksi suurta ponnisteluani. Aina hävetti ne tyhjät, tekemättömät kerrat. Kunto ja mieli koheni! Kunnes jumppaaminen jäi jonnekin arjen pyörteisiin.

Susanna kirjoitti...

Ihanaa, tervetuloa taas kommentaattoriksi! Onpa iloinen käänne tämä!

Noin mullekin kävisi, että kun olisi syy (tarrat, toinen ihminen, palkkio...) niin jaksaisin intoilla jonkun aikaa, kunnes sitten taas yhtenä päivänä huomaisin jossain vaiheessa lopettaneeni.

Eila kirjoitti...

Itselläni oli ulkotyön puutteessa kunto laskenut niin, että kevään (tämä vuodenaika erilaisten lumisateitten keralla) koittaessa en tahtonut jaksaa sahata pokarilla polttorankoja poikki. Nyt, kun olen sitä hommaa päivittäin tehnyt, on kunto alkanut pikkuhiljaa nousta. Mutta eilen tuli takaisku. Pokarin terää sahan "kärkipäässä" kiinni pitävä niitti meni poikki. Ihan täysin katki. Terä putosi maahan. Tuijotin ällistyneenä. Voi pahus. Olen nyt sitten halkonut niitä tähän asti katkomiani rankoja kirveellä ja pinoillut lavalle kuivumaan. Mutta ärsyttää, kun en voi sahailla uusia.

Susanna kirjoitti...

Voihan pokasaha! Mutta oikeesti hienoa, että olet päässyt taas fyysisen työn pariin. Täällä luvataan, että kevät alkoi tänä aamuna! Mä olin jo eilen ihan pähkinöissäni siitä, että ulkoilmaelämä pääsee vihdoinkin alkamaan!