sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Ulos kaapista, osa 3

Koska Kenin ja Hectorin koti on yhä ilman autotallin lattiaa, mutta pari muuta dioraamaa valmistui viikon varrella, kurkkaamme tänä sateisena sunnuntaina erään sekalaisen suurperheen kotiin. Tässä näette Mama Filian. Hän on kreikkalainen matriarkka, joka tuli Suomeen poikansa Geordien perässä. Geordie taas päätyi Suomeen Taylor-nimisen naisen perässä, kun kuuli vahingossa siittäneensä tälle lapsen.

Kreikkalaisille perhe on kaikki kaikessa.


Filia saapui mukanaan kuormallinen perintöhuonekaluja sekä melkoinen valikoima kattiloita ja pannuja. Jos perhe onkin hänelle tärkeä, niin ruoka on vielä tärkeämpi. Tässä talossa ei ruoka lopu kesken ja suuren pöydän ympärille kokoonnutaan säntillisesti, kun Filia kutsuu.


Yleensä Filia on totuttu näkemään sätkä huulessa, mutta erinäisten taisteluiden jälkeen hän on suostunut luopumaan tupakastaan aina silloin, kun lapsenlapsi Jason on lähettyvillä. Silloin Filia imeskelee porkkanaa, koska tyhjin suin hän ei osaa olla. Porkkana tosin ei tuo tupakan veroista nautintoa sen "yhden" viinilasillisen kanssa, jonka Filia iltaisin hörppää uppoutuessaan muistoihinsa. Yksi saattaa monesti olla varsin epämääräinen käsite, sillä kipakan ja kielitaidottoman kreikkalaisrouvan lähimuisti ei ole enää aivan entisellään.


Filian suvun erikoisuus on se, että rockin kuningas Elvis Presley, tai Pappos Elvis, kuten perheessä tuota legendaa kutsutaan, on Filian isä. Vanhoissa valokuva-albumeissaan Filialla on ihania mustavalkokuvia nuoresta äidistään komean Elviksen kainalossa. Elviksen muotokuva on aina huoneen parhaalla paikalla ja Filian rakkain huonekalu on muhkea nojatuoli, jonka selkänojassa yhä voi nähdä Pappos Elviksen hiusvoiteen jättämän kiiltävän tahran.

Koska tarina Mama Filiasta ja hänen jälkeläisistään on melko polveileva osa suurempaa nukkesaippuaoopperaa, siitä kiinnostuneiden on parasta suunnata katseensa Facebookin puolelle, jonne olen näiden viimeisen 2,5 vuoden aikana postannut yhteen kuvakansioon koko roskan.


Filian ruokasalin olen koonnut muovisista halpiskalusteista, jotka ovat kaikki löytyneet Venäjän puolelta. Venäjän sekalaiset tavarakaupat ovat siitä erikoisia, että niissä yhtä lelua on aina vain yksi kappale. Jos alan epäröidä, tarvitsenko kampauspöytää vai en, minun on parasta vaan suosiolla ostaa se samantien pois, koska seuraavalla käynnillä kyseistä esinettä ei enää saa. Huonekalut ovat tietysti enimmäkseen pinkkejä, mutta spraymaalilla ja kangastilkuilla niistä tulee hienoja.


Filian kanssa samassa taloudessa asuvat paitsi edellämainittu lapsenlapsi Jason ja poika Geordie, myös hänen tyttärensä Afrodite, sekä kaksi perisuomalaista neitokaista, joihin tutustutaankin seuraavaksi.


Taylor ja Brigitte tapasivat Pariisissa ja heitä yhdistää paitsi kiinnostus muotiin ja ulkonäköön, myös unelma olla jotain muuta kuin tavis. Ja lisäksi tietysti feikkinimen käyttäminen. Taylorin oikea nimihän on Tellervo, ja Brigitte on muistaakseni Pirkko tai Pirjo, mutta kumpikaan naisista ei tunnusta niin tylsää suomalaista nimeä omakseen. Hehän ovat maailmankansalaisia!


Taylorin pyrkimykset tulla huippumalliksi Pariisissa tyssäsivät jatkuviin torjuntoihin mallitoimistojen tahoilta ja niinpä hän päätyi Brigiten kannustamana menestyksekkäälle uralle mutapainijana. Tytöt olivatkin mutapainijattarien parhaimmistoa, kunnes traaginen tapaturma vei Brigiten pyörätuoliin ja samoihin aikoihin Taylor alkoi kamppailla aamupahoinvoinnin kanssa. Taylorin esikoinenhan on jo aiemmin tavattu lapsinero Ritva, mutta hänet Taylor jätti kylmästi taakseen, koska Pariisin loisto kutsui. Jostain syystä Taylor on yrittänyt selviytyä paremmin äitiyden haasteista kuopuksensa kanssa - luultavasti siksi, että lapsen ollessa mitä ilmeisimmin Elvis Presleyn tyttärenpojanpoika, Taylorille itselleen voisi aueta ovet kuuluisuuteen ja rikkauksiin.

Mutapainimenestyksen rinnalla Taylorin suurin saavutus on ollut päästä Elloksen kuvaston kanteen. Hänelle on ollut todella katkera pala se, ettei hänestä tullutkaan huippumallia. Nyt kaksi lasta synnyttäneenä hänen vartalonsakin on jo ohittanut parasta ennen -päiväyksen.

Brigittestä Taylor on saanut ystävän, joka jaksaa aina tukea päättömästi toimivaa bestistään. Vaikka Brigitte on joutunut kokemaan kovia, hänen optimisminsa ja päättäväisyytensä ei koskaan ole karissut. Brigiten neuvokkuudella moni kiperä tilanne on selvinnyt ja tulee selviämään jatkossakin.

Asuessaan ahtaassa kaksiossa koko kreikkalaissakin kanssa Taylor ja Brigitte oppivat lukitsemaan itsensä kylppäriin halutessaan rauhaa. Nyt, kun he jakavatkin kartanonkokoisen huushollin tuon saman klaanin kanssa, on kylppärissä hengailu jäänyt kuitenkin tavaksi, vaikkei se olisikaan enää välttämätöntä.Tosiasiassa tämäkin tarinan käänne on syntynyt sen takia, että minulle oli sattunut kerääntymään komea valikoima pientä kylpyhuonerekvisittaa, kuten kosmetiikkaa, pesuainepurkkeja, koruja, oikeasti pyörivä pyykinpesukone, vettä ympäriinsä ruiskiva suihkukaappi jne.


Valitettavasti Geordien huone on vasta aivan alkutekijöissään, joten sinne voin viedä teidät vasta joskus tulevaisuudessa.
3 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Hienot!! Mahtavat yksityiskohdat, sohvan palkeenkieli, liina työpöydän päällä, viinipullo ja lasit. Ja toi ruokapöydän alla oleva matto, apua, se on ihan kuin suoraan omasta lapsuudesta 70-luvulta.

Annukka kirjoitti...

Toivottavasti tarinalle tulee pian jatkoa. Ihan huiput tyyppikuvaukset :)

Liiolii kirjoitti...

Ihania koosteita! Kiva lukea ja nähdä kuvia näistä myös blogissasi, vaikka tietty Instaasi seurailenkin.