perjantai 12. elokuuta 2016

Testikesä


Tämän kesän piti näyttää minulle, voiko myyntitapahtumissa käynnin saada kannattavaksi. Vaikka reissut eivät olekaan vielä ohi, olen jo aika paljon viisaampi kuin keväällä. Vastaus on kyllä. Myyntitapahtumat voivat kannattaa, jos saa kulut minimoitua.

Ja minä olen toden totta minimoinut kuluja.


1. Ruokailu

Enää en pysähdy huoltoasemille aamupalalle tai ostele jätskiä vessastopilla. Minulla on mukanani pähkinöitä, rahkaa, hedelmiä, pilkottuja vihanneksia sekä nakkipaketti, suolalihaa tai tonnikalaa. Jos maja- tai myyntipaikassa on sähköä tarjolla, otan mukaan pienen vedenkeittimen ja teen pussikeittoja, pikapuuroa ja teetä. Täydennystä haen yleensä Lidleistä, sillä niissä on aina samat tavarat samoissa paikoissa, eikä etsiskelyyn kulu aikaa, eikä tule tehtyä heräteostoksia. Ja Lidl on edullinen.2. Majoitus

Enää en nuku hotelleissa ja huijaa itseäni sillä, että "tämä on samalla lomareissu" ja "hotelliaamupalalla jaksaa pitkälle päivään". Olen nukkunut tuttujen luona (Jos saan oman huoneen, pystyn siihen kyllä!) tai teltassa. Telttailu on ihanaa, jos on kaunis ilma. Olen pystyttänyt pienen telttani jonnekin metsäteiden varteen keskelle ei-mitään ja nukkunut oikein mainiosti. Jos sade ei seurailisi minua minne menenkin, nauttisin telttailusta ihan tosi paljon. Aamupesut voi tehdä uimarannoilla ja trangialla saa valmistaa aamupuuron missä tahansa. Kiitos Suomen jokamiehen oikeuksien, teltan todella saa pystyttää lähestulkoon ihan minne lystää.3. Polttoaine

Onneksi meillä on Venäjä lähellä. Svetogorskissa huoltoasema on ihan rajalla ja bensa maksaa puolet siitä, mitä Suomessa. Välillä tuntuu aika idioottimaiselta jonottaa kolme tuntia pienen tankillisen takia, mutta kun minulla nyt sattuu olemaan enemmän aikaa kuin rahaa, niin meneehän se. Kun joskus tulee auton vaihdon aika, on vähintään 60 litran tankki ehdoton edellytys.4. Paikkamaksut

Käsityökortteleissa paikkamaksut ovat edulliset, joten olen käynyt ahkerasti oman porukan tapahtumissa. Niiden huono puoli vaan on se, että aina ei ole asiakkaita. Välillä tulee miinuskeikkoja. Ja sitten on taas tosi hyviäkin myyntejä. Pitää vaan lähteä ja ottaa riski, jotta sitten seuraavana kesänä tietää, mille paikkakunnille tohtii lähteä ja minne ei. Messut olen joutunut jättämään pois kokonaan paikkamaksujen vuoksi, sillä en uskalla enää riskeerata niin paljon. Jos paikkamaksu ylittää sata euroa, aletaan liikkua heikoilla jäillä.5. Myyntituotteet

Minulla on tuotteissani aivan liian pieni kate. Kun myydyn rievun hinnasta vähennetään arvonlisävero ja materiaali- sekä alihankintakulut, minulle jää puolet. Se puolet ei ole tietenkään puhdasta tuloa, vaan se on se summa, josta pitäisi riittää minulle palkkaa ja kaikki kiinteät kulut, joita yrityksen pyörittämisestä syntyy. Laajakaistat, verkkokauppamaksut, työvälineet, myyntipaikkamaksut, painotuotteet, mainonta, yellit, verot jne jne jne jne... Voitte vaan kuvitella, millaisia määriä 7-8 euron hintaisia rättejä pitäisi myydä jokaisessa tapahtumassa, jotta sillä rahalla pysyisi hengissä. Tämä on minun akilleen kantapääni. En saa tässä kohtaa säästettyä kuluissa.


5. Kirjaaminen

Jokaisen tapahtumat kulut ja myynnit pitää kirjata ylös ja tehdä laskelmat siitä, missä on ollut kannattavaa käydä ja missä ei. Jos seuraavana kesänä valitsee myyntipaikat mutun perusteella, menee pieleen takuulla. Aina hyvä myynti ei tarkoita kannattavaa reissua, eikä lyhyt matka välttämättä takaa plussareissua. Tänä vuonna paras tapahtuma on ollut kaukana Oulussa ja miinuksille meninkin ihan naapurissa Lappeenrannassa. Kesän paras myynti on ollut EuroGamesesissä, mutta siellä viivan alle jäi vain roposia, joten järkeä ei siinä ollut.

Eli olen siis saanut myyntitapahtumat keskimäärin kannattamaan, mutta kaikki penninvenytys ja pihtailu joka käänteessä on aika hullun hommaa. Nyt, kun kesä kulkee kohti vääjäämätöntä loppuaan, on taas aika saada verkkokauppa vetämään.

18 kommenttia:

 1. Mulla ei ole tarjota omaa huonetta tässä suurperheessä,mutta jos olet pääkaupunkiseudulla,niin työtilaani Espooseen pääset.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu katsos kun teltan saa vähän päälle satasella ja isompi auto maksaa tonneja. Siksi toistaiseksi teltta. ;)

   Poista
 3. Hyvä yhteenveto. Täällä on aina ilmainen aittamajoitus tarjolla jos Lahden seudulla olet myymässä.

  Kuvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aittamajoitus kuulostaa ihanalta. Onko ulkohuussi myös?

   Poista
 4. Olipas kiinnostava juttu ja ihanat kuvat! =)

  VastaaPoista
 5. Mielenkiinnolla aina luen näitä sinun yrittämisaiheisia kirjoituksiasi (niin kuin tietysti kaikkia muitakin), itselläni kun tuo unelma kytee vieläkin takaraivossa. Minulla tuo myyntipaikkojen hintojen kipuraja vain kulkee kahdessakympissä, ja napanuora kotikaupunkiin on vielä aika vahva - kauemmas ei ole oikein rahkeita lähteä, korkeintaan lähikuntiin. Mutta jostain sitä on alettava.

  Iso kiitos kun jaat kokemuksiasi ja tietämystäsi! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain tosiaan on aloitettava. Minä aloitin lähimarkkinoilta, jossa paikkamaksu oli vissiin parikymppiä ja pääsin silti just ja just nollille. Räntää satoi ja vuokrattu teltta näytti hirveältä. Ihme juttu oikeastaan, että sen jälkeen vielä päätin jatkaa. :D

   Poista
 6. Olipa mielenkiintoinen postaus! Kiitos tästä. Tuo telttamajoittuminen on niin eksoottista. Suomen jokamiehenoikeudet ovat kyllä kadehdittava asia. Chilessä ei todellakaan saa telttailla misä huvittaa - ja vaikka saisi, en ikinä uskaltaisi! Suomessa ei koskaan tarvinnut pelätä. Mutta samaa silti ehdottaisin kuin tykkiz tuossa ylhäällä, että hanki seuraavaksi pakettiauto, sellainen, josta saa edes yhden räppänän auki siitä takatilasta. Siellä on hyvä nukkua. Tuli testattua Suomessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jos olisi rahaa, minulla olisi pieni pakettiauto. Se olisi tosi ihana asia.

   En minäkään teltassa pelkää, vaikka tosi moni aina ihmettelee, miten uskallan nukkua teltassa. No menee tarpeeksi kauas ihmisistä, niin ei ole mitään vaaraa.

   Poista
 7. Todella vaativaa on artesaanin työelämä! Onneksi olen vain eläkeläisharrastaja näiden korttieni kanssa...muutamaan paikkaan (mm. eräs pieni lomakylä lähistöllä) ja oman taideseurani näyttelyssä olen niitä tänä kesänä noin kymmenkunta myynyt, mutta omillani en vielä ole. Onneksi eläke tulee tilille joka kuukausi. - Rievut ovat olleet toimivia, kiitos!

  VastaaPoista
 8. Todella vaativaa on artesaanin työelämä! Onneksi olen vain eläkeläisharrastaja näiden korttieni kanssa...muutamaan paikkaan (mm. eräs pieni lomakylä lähistöllä) ja oman taideseurani näyttelyssä olen niitä tänä kesänä noin kymmenkunta myynyt, mutta omillani en vielä ole. Onneksi eläke tulee tilille joka kuukausi. - Rievut ovat olleet toimivia, kiitos!

  VastaaPoista
 9. Todella vaativaa on artesaanin työelämä! Onneksi olen vain eläkeläisharrastaja näiden korttieni kanssa...muutamaan paikkaan (mm. eräs pieni lomakylä lähistöllä) ja oman taideseurani näyttelyssä olen niitä tänä kesänä noin kymmenkunta myynyt, mutta omillani en vielä ole. Onneksi eläke tulee tilille joka kuukausi. - Rievut ovat olleet toimivia, kiitos!

  VastaaPoista
 10. On aina kiva lukea blogiasi,sillä kirjoitat niin jouhevasti.Meillä oli viime kesänä miehen pakettiauto,esim Taalintehtaalla Baltic Jazzissa oli järjestetty väliaikainen leirintäalue.Minä nukuin koiran kanssa autossa ja mies ja lapsenlapsi teltassa.Oli minulla oma vessakin,sellainen asuntovaunuissa ja veneissä käytettävä pönttö(missä on litkut sisällä)!Sitten syksyllä se sanoi työsopimuksensa irti,onneksi ei meidän Outokummun kivimessureissulla.Tänä kesänä olen uhannut laittaa toriteltan myyntiin,kun on ollut niin huonot ilmat.Saa nähdä miten ensi lauantaina Narinkkatorilla,sadetta ja ukkosta on luvattu :(.t Kollega SKYT:istä

  VastaaPoista
 11. Ihanat on kyllä nää kuvat! Ja jututkin ihan asiaa.

  VastaaPoista
 12. Tuo nukke!! Pliis, tee se nukkekirja. Ihan vaan sinun/teidän arjesta Sussu & Sulo -nukkejen esittämänä. Arki on se mikä ihmisiä kiehtoo. Vaikka vuodenkierto teidän pienen perheen elämässä arkisine seikkailuineen. Yrittäjäelämää ym.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.