keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Proto-olmi


Onepiece. Haalari. Jumpsuit. Jumppasäkki. Potkupuku. Lohtupuku. Säälisäkki. Kotimöhnötysasu. Suojapuku maailman pahuutta vastaan. Neljänkympin kriisiläiset tarvitsevat juuri sen. Korrektimman, yleisesti hyväksyttävämmän version keskipäivän yöpuvusta. Sieltä eivät vilahda nännit eivätkä polvet.

Sen ainoan oikean, alkuperäisenhän voisi tilata Norjasta, tai ostaa halvan pikkusormin tehdyn version marketista. Tai sitten sen voisi ommella itse. Minä päädyin itseompeluun, koska halusin testata, miten tiskirättimateriaalini soveltuu vaatekankaaksi.

Bambuneulos (college-tyyppistä tavaraa), jota käytän riepuihini, on ihanan pehmeää ja paksuhkoa. Se on myös todella lämmintä. Eli mahtavaa kangasta kotihaalariin. Se on myös varsin imukykyistä ja erittäin kutistuvaa, mutta ei erityisen joustavaa. Nämä viimeksimainitut ominaisuudet eivät ole etuja vaatteessa, mutta haluan nähdä, ovatko ne haittojakaan.

Nelikymppiset lähestyvät. Voih.
Kaava löytyi Suuri Käsityö -lehdestä ja ompeluohjeet netistä. Sain eilen valmiiksi prototyypin. Kokovalkoisena haalari on melkoinen olmi. Talvisodassa se olisi varmasti mainio näinkin, mutta minun mielessäni on jotain muuta.


Entä jos painattaisin bambuneulokselle maatuskakuosiani? Sitähän on ollut toistaiseksi tarjolla puuvillakankaina. Ja lisää puuvillaa eri väreissä on tulossa toivottavasti lähiaikoina. Mutta entä jos maatuskoita olisi bambussakin?

Jos haalarini osoittautuu käytössä ihan superiksi, painatan tätä kangasta pienen erän. Pohjan on nyt pakko olla valkoista, mutta minkävärinen painatus olisi kivoin? Ja mitä sinä ompelisit maatuskakuosisesta tiskirättikankaasta, jollet tiskirättejä?


71 kommenttia:

Vike kirjoitti...

Tekisin itselle neuletakin. Ja varmasti sitä kangasta pitäisi ostaa vaikka malli onkin täysin arvoitus.

Soja kirjoitti...

Ärf. Mie olen vastustanut aikuisten potkupukuja sitkeästi, mutta siun maatuskat... Uuuh. Onneksi en saisi aikaiseksi ommella itselleni yhtikäs mitään :P
Silti toivon, että potkupuku osoittautuu täydelliseksi ja porukka tarttuu ideaan. Huppari vois kyllä olla miun juttu, tekisköhän äiti, hmm....
Punaista miulle, tietysti. Miulle kävis kyllä oikein mieluusti ne sokeat ;)

Susanna kirjoitti...

Yhden illan käyttökokemuksella pakko sanoa, että ihanampaa vaatetta ei olekaan. Mikä lämpö! Mikä pehmeys! Sanoin Sulolle, että jos pukeutuisimme aina vaan tähän bambukankaaseen, meidän ei tarvitsisi enää lämmittää kotia. :P

Kokeilin niitä sokeita tietokoneen näytöllä, mutta ne näyttävät tosi pahoilta.

Susanna kirjoitti...

Sopisi kyllä puseroiksi ja huppareiksi ihan hyvin.

Elina kirjoitti...

Kommentti, bittiavaruus, uusixmän.

Mä tilaisin tuollaisen jumpsuitin heti mustalla espressokuosilla. :) Ja ipanalle pukisin mieluusti vaikkapa turkooseja skoottereita. Lilasta maatuskaprintistä ompelisin itselleni paidan violetein resorein.

Mä oon monesti pyöritellyt noita rättejä käsissäni ja harmitellut, ettei sulla oo myynnissä kestovaippoihin imuja samoilla kuoseilla. Kyllä mä mieluummin pyykkäisin kanoja ja maatuskoja kuin tylsiä valkoisia bambuneuloksia.

Tiina kirjoitti...

Mua vaan naurattaa sun postaukset nykyään :D
Olmi :D

Mutta siis, tämä on ensimmäinen potkupuku, joka näyttää kotiuskottavalta ja luulen, että se johtuu prinsessahihasta. Älä muuta sitä. Tuo ryhtiä tuohon "asuun".

Susanna kirjoitti...

Vain maatuska on mahdollinen toistaiseksi. Uuden painoseulan teettäminen kustantaa minulle 400 euroa, joten on mahdotonta painattaa ihan mitä tahansa, vaikka kuinka haluaisinkin. :D

Mutta värejä voikin olla sitten vaikka mitä. Violetti miellyttäisi minuakin, mustavalkoinen olisi tyylikäs. Vaaleanpunaisesta tulisi herttainen.

Imuihin tämä sitten sopii ihan mainiosti.

Susanna kirjoitti...

Voi ei. Minä inhoan sitä prinsessahihaa. Ja entä jos teen Sulolle samalla kaavalla, niin prinsessahiha ei oikein napsaa.

Aila Jeskanen kirjoitti...

Kieltämättä tuo talvisota-versio on varmaan mukava ja lämmin, mutta tosiaankin tosi tylsä! Maatuska taas toimisi 100 %.
Itse voisin kuvitella hupparin tekeväni.

Tiina kirjoitti...

Joo ei Sulolle.

Mä oon muuten miettiny usein noita haalareita ja niiden kanssa *köh* kylpyhuonetoimia. Mulla ei oikein toimisi, kun tilanne saattaa tulla päälle pelkästään siitä, että avaan keittiössä hanan. Saattaisi olla mielenkiintoista riuhtoa potkupukua päältä, kumarassa puolijuoksua kasojen yli edeten.

Susanna kirjoitti...

No, on se vähän hankala. Ja hassua: kun nakuna aina pitää vessassa istua. Vähän tuli yllätyksenä eilen, kun ne housut eivät lähteneetkään alas nykimällä. :D

Susanna kirjoitti...

Raportoin sitten, miten talvisota käyttäytyy jatkossa. Jos se kutistuu pesussa vielä, niin sitten se ei ole hyvä juttu.

Norppa kirjoitti...

Juuri keskustelimme aiheesta nuorempien ja trendikkäämpien työkavereideni kanssa, jotka edelleen liputtavat koko haalareiden puolesta!
Itse vastustin koko haalareita niin kauan kunnes sain sellaisen lahjaksi ja valitettavasti se on niin nerokas keksintö aikuiselle puutaloasujalle, että siitä on tullut yksi lempivaatteista.
Maatuskahaalari on tyylikäs. Pitäisin.

Anonyymi kirjoitti...

Koska minun ruumiinmuotoni on jo tarpeeksi maatuskamainen, en enää korostaisi sitä kankaan maatuskakuviolla. Mutta tuo valkoinen kelpaisi kyllä!
Jos minun olisi mahdollista saada bambukangasta metritavarana, niin ompelisin (kaksinkertaisena) n. 30-60 cm kokoisen lattiapyyhkeen. Se olisi kätevä keittiössä tiskipöydän edessä; aina tiskatessa roiskuu ja vesi valuu kaappia pitkin lattialle. Sellaisella lattiapyyhkeellä olisi myös kätevä kuivata kylppärin lattia suihkun jälkeen.
-kipsu

Molly kirjoitti...

Huippu! Mä laittaisin kaksisuuntaisen vetskarin tuonne pitkälle lahkeeseen kuten vauvojen haalareissa, niin pystyy riisumaan vaan alaosan tarvittaessa ;) Ja ehkä resorit lahkeisiin.

Susanna kirjoitti...

Aika hyvä idea. Pitäisi vaan olla sellainen pehmoinen vetskari, niin ei pilaisi hellivänpumpulista lahjetunnelmaa. :D

Susanna kirjoitti...

Hieno haalari! Bambuhan on tosi ekologinen materiaali ja vähän niinkuin viskoosi, lämmin talvella ja sitten toisaalta viileä kesälä :)
Tuossa väljässä haalarissa ei varmasti haittaa yhtään, vaikkei materiaali niin kauheasti jousta...eipähän tule niin herkästi polvipusseja.

Kyllä mä ottaisin mustan maatuskakuosin ja kuusivuotiaalle prinsessatytölleni ehdottomasti vaaleanpunaisen :)

Susanna kirjoitti...

Juu, aina silloin tällöin toivotaan suurensuuria riepuja lattioille tai pienenpieniä pesulapuiksi. Jotta kyllä minun kannattaa laittaa bambut myyntiin metritavarana.

Susanna kirjoitti...

No niinpä. Ei tästä mitenkään ilman hyvää syytä ole tullut trendivaate. Voi olla, etten koskaan enää pidä mitään muuta.

Susanna kirjoitti...

Kyllä, bambu on kuin villa, mutta ilman kutitusominaisuutta. Sopii herkille ihoille. Täydellinen materiaali. Itselläni on bambuyöpaitoja, puseroita, sukkahousuja ja sukkia, mutta niissä kaikissa on hiukan elastista materiaalia joukossa. Nyt havaitsen, että rättikangas, jossa ei ole polyesteriä yhtään, on vielä lämpöisempää kuin ne muut bambut.

Anonyymi kirjoitti...

jos osaisin ommella, tekisin aamutakin tai oloasun (ei jumpsuit), suihkumaton ja jos kangas sopii niin laudeliinoja... ihana pitsiliina sohvan selkänojalla - ihan kuin suoraan sLOVEniasta...

hannah

Susanna kirjoitti...

Pitsiliina on Sulon mummon virkkaama. Se on minusta ihana. Siitä on jäänyt jo kuvio sohvan selkänojaankin, kun kangas on muilta kohdilta haalistunut.

Ihanuus korkokengissään kirjoitti...

Mie ompelisin meidän koiruleille ihanan tyynyn, jonka päällä on lämmin nukkua ja jos kärsivällisyyteni riittäisi tuon potkupuvun vetoketjun ompeluun niin sellainen lämpöpuku miulle itselleni ! Värinä tietty PINKKI <3

Merja kirjoitti...

Mulle kans! Kuinka monta metriä tohon ompelukseen meni? Kaits kutistit kankaan ennen ompelua, sillain pitäis mahtua viel pesunkin jälkeen päälle.
Mun ratkaisuni tohon toiletti-ongelmaan olis takaluukku (sellainenhan on vauvoillakin). Mä olen niin tylsä, että haluaisin kankaan valkoisena. Jonkin aikaa käytettyäni laittaisin luultavasti jotain tehosteita, ehkä.
Sit viel kysymys, mikä on " ne sokeat "?
Jos Sulolla olis samanlainen hiha, sehän ois johdonmukaisesti prinssi-hiha.

Anonyymi kirjoitti...

Haalari on ihanan näköinen mutta kamalan hankala käytössä, toimii vaan kun seisot/kävelet. Kun istut kirraa alapäässä, ellei haarat sitten seistessä lötkötä kunnolla. Vessassa hihat lahaa lattialla (ei toimi lainkaan esim. yleisissä käymälöissä).

Susanna kirjoitti...

Koiruli olisi varmasti tyytyväinen!

Hei, minä olen maialman huonoin ompelemaan vetoketjuja. Tässä se sujui hämmentävän helposti. Uskoisin sen johtuvan siitä, ettei tämä kangas veny niin paljon kuin normaali college tai trikoo.

Susanna kirjoitti...

Ei kirraa. On tarpeeksi löllö haaroista. Lisäsin kaavaankin varmuuden vuoksi pari senttiä selänpituutta, mutta ei olisi tarvinnut.

Vessassa on kyllä hiukan hankala, mutta oman vessan lattioilla saavat hihat lojua, Sulo on pitänyt meidän vessan siistinä. Yleisiin vessoihin en tämän kanssa lähtisi, sillä se edellyttäisi julkisesti tässä esiintymistä. Juu ei - niin hullu en minäkään ole.

Susanna kirjoitti...

Paitsi että vesijumpan jälkeen uimahallissa olisi ihana vetää tämä päälle ja ajella kotiin sohvalle loppuillaksi löllöämään...

Susanna kirjoitti...

Juu, pesin kuudessakympissä ennen osien leikkaamista. Ajattelin laittaa tänään tämän vielä uudelleen pesuun, jotta näkisin, jatkuuko kutistuminen.

Sellainen entisajan takaluukku olisi tosi hyvä! Ja totta, prinsseillä on myös puhvihihoja. Perinteisesti jopa mahtavamman kokoisia kuin prinsessoilla.

Susanna kirjoitti...

Ne sokeat:

Soja haluaisi tuota maatuskaa painettuna tummalle kankaalle vaalealla painovärillä. Mutta sitten siinä käy niin, että maatuskat menevät "negatiiveiksi" ja niiden silmät näyttävät sokeilta. :)

Apris kirjoitti...

Sain lahjaksi sellaisen markettiversion ja olen kyllä tykännyt pitää. Ihan yliveto. Minulla peukalo keskellä kämmentä noissa ompeluhommissa, joten mitään en saisi aikaiseksi. Turkoosi on nykyään oma hittiväri, joten siitä maatuskat :)

Susanna kirjoitti...

Tarkistin sen kankaan menekin. Lehden ohjeessa on 3,35 metriä. Koska tämä minun kangas kutistuu kovasti, kolme ja puoli menee.

Tiina kirjoitti...

Tähän väliin vielä palaisin siihen reikäyöpaitaan ja siihen, että tän haalarin kanssa ei sitä ongelmaa ole. Mutta. Mitä jos käy näin:
http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-1288652967554.html

Susanna kirjoitti...

Eli turkoosia, punaista, violettia, mustaa ja pinkkiä olisi nyt jo toivottu. Voisi onnistua. :)

Susanna kirjoitti...

Hiihaa. Voin niin kuvitella, miten automaattisesti sen vetskarin vaan vetäisee alas. Taas yksi syy siihen, miksi näissä ei kannata liikkua julkisilla paikoilla. :P

Anonyymi kirjoitti...

Just mun makuun! Tilaan tuollaisen, jos teet niitä. Pituutta on 178 cm, joten pitää olla tarpeeksi iso. Minkä kokoinen tuo on.

Unknown kirjoitti...

Ihana tuo haalari :) En ole niihin aiemmin mitenkään erityisen mieltynyt mutta maatuskakuosilla aivan ihana. Maatuska bambusta itse tekisin hupparitakin, mieluisat maatuskan värit olisi juurikin tuo punainen ja toinen olisi turkoosi. Hymmm......torkkupeittokin olisi tästä kankaasta kiva :D

Susanna kirjoitti...

En tee, joudutte itse tekemään. Tai teettämään jollakin oikealla ompelijalla. :)

Susanna kirjoitti...

Torkkupeitto olisi tosi hyvä! Kaksinkertainen kangas vaan, toisen puolen ei tarvitsisi olla edes kuviollista.

Anonyymi kirjoitti...

Valkoiseksi jos tuon jättäisi, voisit olla CSI Immolan rikospaikkatutkija! t, Aililan Heidi, joka ei jaksa kirjautua

Anonyymi kirjoitti...

Torkkupeitto olisi mahti! Loistava idea Amalilalta.

Olen tuskaillut kovasti, kun en meinaa millään löytää mukavaa ja kestävää sekä vielä siistin näköisenä pysyvää torkkupeittoa. Niissä on joko vaan keinokuitua, kutittavaa villaa tai sitten jos on puuvillaa, niin hinnat on aika hurjia ja laadusta ei kuitenkaan takeita. Haluaisin, että peittoa voisi surutta käyttää ja pestä eikä vain vaalia sisustuksen koristeena. Halpojen fleecepeittojen kertokäyttöisyys ei kiinosta bambu olisi myös puuvillaa ekologisempi vaihtoehto materiaalina, sekin siinä kiinnostaisi.

Mahtaisikohan kukaan muu haluta mustavalkoista yhdistelmää?

terkuin vähän tylsä värimaku mulla

Liiolii kirjoitti...

Hei upee! Punainen printti on just hyvä, sanoo punaisen ystävä. Tai sitten ärtsypinkki, jos sellaista löytyy. Joka talvi selailen jumpsuit-kauppojen sivuja, kun asunnon lämpötila laskee epämiellyttävän alas. Torkkupeitto olisi tosiaan myös kiva.

Suvenkeiju kirjoitti...

Täältä ääni torkkupeitolle! Musta tai punainen.. tai vaikka molemmat.

Anonyymi kirjoitti...

:) Katja

Susanna kirjoitti...

Kyllä!

Susanna kirjoitti...

Meillä on pari halpaa fleecetorkkupeittoa... ovat sähköisiä ja ohuita, eivät lämmitä. Villainen huopa on kaikkein paras, mutta villa tosiaan kutittaa joitain ihmisiä. Tämä bambu ei edes nyppyyntyisi käytössä ja pesuissa.

Mustavalkoinen tulee varmasti, jos päädyn painattamaan. :)

Susanna kirjoitti...

SIlloinkin kun on ihan normaali huonelämpö, niin minulla tulee helposti vilu tässä koneella paikallaan istuessa. Tänään kököttelin olmissani eikä tullut yhtään tarvetta kietoutua peittoihin. Toimii!

Susanna kirjoitti...

Jos painattaisin 50 metriä, voisi laittaa aina 10 metriä kutakin väriä: musta, punainen, pinkki, turkoosi ja violetti.

Anonyymi kirjoitti...

Mä niin tekisin verkkarit ja hupparin. Huppariin ei vetoketjua, vaan kengurutasku eteen. Hupparin violetilla painatuksella ja housut ihan valkoisena. Sehän on vähän niin kuin tuo jumpsuitti, mutta vaan pätkäistynä keskeltä kahtia. Syynä tähän katkaisuun on niinkin arkinen asia, kuin vessassa käynti. Ku on vanha ja vetoisa talo, niin palelee jo ajatuskin haalarin (lähes) kokonaan riisumisesta.
Saiko kuosia toivoa? Ja vaikka ei saisi, niin toivon silti: kukkia!
Terveisin:Sanna
P.S. Tää sun blogi on aivan ihana!

Susanna kirjoitti...

Huppari ja verkkarit olisivat kyllä ihan huomattavasti helpompi ratkaisu vessailuun. Mutta niissä ei ole sitä potkupuvun hellyysmomenttia lainkaan. :P

Kuosia saa toivoa, mutta minä en voi toteuttaa toiveita. Toistaiseksi pitää tyytyä maatuskaan.

Anonyymi kirjoitti...

Maatuskahaalari näyttää hauskalle! (Maatuskaton ehkä kiistatta vähän jänispassiin matkalla olevalle.)

Minäpä olen kirjoittanut itseni ylioppilaaksi Imatralla vuonna 1994 pukeutuneena (ihan käsittämättömän paljon edellä aikaani) college-kankaasta tehtyyn tummanviolettiin haalariin. Ko. asu oli Rauhan sairaalassa askarteluohjaajana (mikä lie virallinen titteli) työskennelleen kummitätini saumurista lähtöisin ja tykkäsin siitä ihan hirveästi. Se oli hyvien eväiden kanssa varma yhdistelmä siihen, että kirjoituksissa oli rento ja turvallinen olo eikä yhtään jännittänyt. Haalari hiutui sittemmin puhki opiskeluvuosina, harmi.

T: Laurakaisa jonka puoliso on kirjautuneena Gmailiin enkä jaksa vaihtaa itseäni tilalle

Anonyymi kirjoitti...

Maatuska kelpaa kyllä :) ! Minä muuten toivoin vuonna 1990 ollessani 12-vuotias joululahjaksi haalaria. Äiti teki sitten mulle sellaiset. Ne oli aivan ihanat: kirjavaa trikoota ja siinä oli myös umpinaiset jalkaosat. Siis perus vauvojen potkarit, mutta vaan hippasen isommassa koossa. Olihan ne mukavat! Jalkaosat tosi kului nopeasti puhki, mutta sitten pidin villasukkia.
Saako sulta muuten ostettua ihan tuota painamatonta bambua?
-Sanna

Milona Hellapuu kirjoitti...

Hyppäsin ilmaan kun näin tuon Maatuska-haalarin, aivan mahtis :)

Anonyymi kirjoitti...

Saako jo tilata mustavalkoisen maatuskahaalarin ja torkkupeiton?

Rouva Kukko kirjoitti...

Jesh! Kymmenen pistettä Olmille ja papukaija merkki päälle. Mulla oli kans 80-luvulla violetti collegehaalari jota tykkäsin pitää ihan hirveesti. Ja tiedän, että tykkäisin yhä ja oon jopa harkinnut Onepiecen hankintaa systeriltä Norjasta. Mutta toistaiseksi on vielä jäänyt harkintaan ku pelkään näyttäväni lyhyeltä, lihavalta nakkimakkaralta kokohaalarissa. Sun haalari näyttää tosi hyvältä. Tosin oon kyllä jo täyttäny 40 viime syksynä, että ehkä näihin jälki kriiseilyihin sopisi tuollainen maatuskakuosinen punavalkoinen täydellisesti. Ja neljä vuotiaalle tyttärelle samanlainen. :D

Susanna kirjoitti...

Ei saa. En koskaan tule tekemään niitä myyntiin. Kangasta saatte toivottavasti tilata jossain vaiheessa, mutta ompelutyö jää teille itsellenne.

Susanna kirjoitti...

Kun etsin kaavoja tähän olmiin, löysin jostain ostokaavat, joissa oli sellaiset jalkaterätkin! En nyt enää ulkoa muista, mistä... olisiko ollut Kestovaippakauppa. :D

Voisin minä laittaa painamatontakin myyntiin. Pitää vähän laskea hintaa sille ensin.

Susanna kirjoitti...

Sinä olet todella ollut edelläkävijä! Vau! Millainen oli muiden kokelaiden reaktio haalaariisi? Vai huomasiko kukaan edes omalta jännitykseltään? :)

Susanna kirjoitti...

:D

Susanna kirjoitti...

Mitä vikaa on olla lyhyt, lihava nakki? :P

Ja missä minä olen ollut 80-luvulla, kun en ole tiennytkään haalareista mitään?

Anonyymi kirjoitti...

Torkkupeittoon pöllöjä vaalealla värillä tummalle pohjalle.. Ei ruskealle..

Laurakaisa kirjoitti...

En kyllä muista kuulleeni haalarista mitään kommentteja puolesta tai vastaan...:)

Susanna kirjoitti...

Vaihtoehdot ovat valkoinen tai ruskea kangas. Ei muuta.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäkysymys edelliseltä tylsältä värimaulta:

Innostuin ajatuksesta, joten osaatko heittää summittaista arviota, kuinka paljon kangasta tarvitsisi varata semmoiseen aikuisen torkkupeittoon? Ja onko mahdollista ostaa sinulta samalla myös vaaleaa bambua sama määrä pohjakankaaksi? Jos ei ole, niin neuvotko, mistä voisi ostaa? Ompelija mulla on, ihan ammattilainen ja mieluusti työstä palkan maksan. :)

Susanna kirjoitti...

Peiton koko on normisti kai 150 cm x 200 cm, eli pari metriä tarvitsisit. Ja kyllä, laitan sitä painamatonta myyntiin sitten samalla, kun painetut saapuvat. :)

Rouva Kukko kirjoitti...

Oli ehkä enemmän siellä 80 -luvun lopussa, jollei jopa ysärin puolella.

Ei kait sitten muuta kuin nakille kuorta tekemään ;)

Sussu kirjoitti...

Mie romahan.

Susanna kirjoitti...

Siul on oikeus siun omiin tunteisiin.

Onko Antsku hitti siellä saakka? :D

Sussu kirjoitti...

Onneksi on YouTube!

Vike kirjoitti...

Niin ja jos päätät laittaa kangasta myyntiin (vaikka ihan ilman painatuksia) ehdottomasti ilmoittele. Mie niin haluan tuota :)

Susanna kirjoitti...

Toki. Menee reippaasti maaliskuun puolelle, mutta lupaan, että tulossa on. :)