maanantai 3. kesäkuuta 2013

Aavikolla tuulee


Meillä ei ole satanut vettä moneen viikkoon. Ja minä menin kylvämään tulevalle nurmikkoalueelle siemenet pari viikkoa sitten, kun säätiedotus lupasi lämmintä keliä päivittäisillä sateilla höystettynä.

Nurmikonsiement ovat nyt varmaan kuivuneet ja kuolleet. Mitään sadetta ei nimittäin tullut.


Lämpö sen sijaan tuli. Ja kova tuuli. Näyttää siltä, että lämpö senkun vaan lisääntyy, ja vettä ei ole näköpiirissä seuraavienkaan viikkojen aikana.


Näin ollen sadevesitynnyri on ollut tyhjänä jo pitkään, ja kukaan ei ole tietenkään pannut tikkuakaan ristiin kaivon vinssin rankentamiseksi. Kasteluvesitilanne on siis superkehno.


Onneksi en ole istuttanut viime kesän mansikoiden ja kukkien lisäksi tänä vuonna mitään muuta kuin myyräntuhopaikkoihin nurmikkoa ja apilaa. Olen silti ihan helisemässä kastelun kanssa, sillä vesijohtoveden roiskiminen pitkin maata tuntuu minusta todella vaikelta.


Niinpä keksin hätäratkaisun. Jokaiseen kotimme lavuaariin laitoin pesuvadin. Kaikki huuhteluvedet jäävät nyt talteen ja niillä minä kastelen illan tullen kriittisimmät vedentarvitsijat.

Vaikka meillä lotrataan vettä todella vähän, kertyy meilläkin silti 20-40 litraa vettä päivässä tällä tavalla. Nyt mietin, millainen kaukalo pitäisi laittaa suihkukopin lattialle, jotta nekin holtittomat vesimäärät saataisiin talteen.

Nykysuomalaisen elämä on törkeää vedentuhlausta. 


Sulo mietti, että kaikissa maailman viemäreissä kuuluisi olla sellainen vipu, jonka voi kääntää aina viemäröintiasentoon tai talteenottoasentoon sen mukaan, miten puhdasta lavuaarista pois valuva vesi on.

38 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä suihkun alla on lasten vanha amme.Toimii!

Ankkurinappis kirjoitti...

Kovin on kuumaa ja kuivaa täällä lännessäkin! Pitäisi laittaa hepoille ruohoa kasvamaan viime syksyn sateissa tuhoutuneeseen tarhaan, mut eipä oikein kannata just nyt.

Me ollaan isännän kanssa ihmetelty sitä, miten ainakin Japanissa vessoissa oleva käytäntö ei ole rantautunut muualle. Telkussa on näytetty tällainen systeemi, että wc:n huuhtelusäiliö täyttyy lavuaarin jätevedellä, en tiedä kuinka yleinen tämä on mut ihan hirmu nerokas! Ja sit on näitä sadevesikeräimiä samaan tarkoitukseen. Wc:n huuhtelu on älyttömin tapa käyttää juomakelpoista vettä! Sitten oman wc/suihkutilojen remontissa pitää miettiä nää asiat uudella tavalla.

AnniP kirjoitti...

Hyvä tuo vatikikka! Mulla on tapana ottaa saavi sisälle ja pyykkikoneen poistoletkusta siihen täyttö, pesupähkinöitä vaan pyykinpesuaineeksi ja vaippapyykkihän on parasta kun saa lannoitteet samaan hintaan :)

Taina kirjoitti...

Susanna !Siinäpä todellinen ekovinkki!! Meillä tuhlaillaan aika lailla, mutta kun on karjaa ja oma porakaivo (jossa vettä riittää,onneksi)niin ei olla enää oltu niin tarkkoja. Vaan muistoissa on, miten tässäkin talossa on vettä säästetty. Kannatan kyllä kaikkea säästämistä ja uusiokäyttöä, yritän olla siinä parempi ihminen itsekin. Mukavaa päivää !!

Anonyymi kirjoitti...

Te ootte niin ihania! Aikuin tuollaiset Sulot ja Suskit sais enemmän päättää maailman asioita!
(siis tää ei ollut vinoulua vaan oikeasti maailma olis vähän parempi paikka)

Rouva Kukko kirjoitti...

Ihan samaa ollaan täällä mietitty, meillä vielä tulee vesi kaivosta, vaan pian on edessä kunnan verkkoon siirtyminen ja se kyllä hirvittää. Yritetään kovasti miettiä erilaisia veden talteen keräämisvaihtoehtoja, mm. sadevettä vessan huuhteluun. Vielä kun siihen voi rakentamisen tässä vaiheessa vaikuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Me ei kirveelläkään siirrytty oman porakaivon käytöstä kunnan veteen, vaikka kylänmiehet kuinka yrittivät usuttaa... : ) Kylmä vesi ei meillä käytännössä maksa yhtään mitään, sähköpumpun kulutuksen verran.

Susanna kirjoitti...

Haa, en siis todellakaan ole ainoa, jota kauhistuttaa veden tuhlaus. Meillä on suihkukoppi sen sorttionen, että jos panen sinne soikon, se tukkii viemäriaukon ja soikosta ohi menevät vedet alkavat pian tulvia kopista ulos. Pitää vielä pohtia.

Susanna kirjoitti...

Meinasinkin kirjoittaa tuossa aamulla, että jos lavuaarien vedet edes kerättäisiin vessan säiliöön, niin sekin olisi jo huippuhieno juttu, mutta en jaksanutkaan kirjoittaa niin pitkästi. :D

Entisessä kodiss aminulla oli vessan lavuaarin viemäriputki katkaistu ja alla ämpäri. Siitä ämpäristä kaadoin sitten pönttöön vedet istunnon jälkeen. Sulolla meni hermot siihen, joten Sulon tulon myötä viemärinputki sitten korjattiin.

Susanna kirjoitti...

Ihan briljanttia!

Susanna kirjoitti...

AIna voi pyrkiä parempaan, edes jossian pienissä asioissa. Kaikiss aasioissa kun on ihan mahdotonta ekoilla viimeisen päälle. :)

Susanna kirjoitti...

Apua, nyt minun opn pakko tunnustaa tässä kohtaa, että en minä ainakaan niin enkeli ole. Juuri pari tuntia sitten sain Sulolta huutia, kun olin laiskuuksissani laittanut lasipurkin roskikseen. Kun en siis ollut jaksanut tiskata siitä maapähkinävoin jäämiä pois. Hyi minä.

Susanna kirjoitti...

Varmaan sitten raportoit, jos rupeatte rakentamaan jotain järjestelmää!

Susanna kirjoitti...

No miksi kannattaisikaan, jos omasta takaa tulee vettä. Outoja kylänmiehiä. :)

Heli kirjoitti...

Kuivaa on täälläkin, ja kunnan hanavesi menee kasteluun... ei kiva. No onneks mulla ei ole kuin pätkä mansikkamaata, lipsu ja rapsu sekä yksi pata jossa kukkasia. Aloin kyllä eilen jo tuumia että täytyykö tuota kuivaa nurmeakin alkaa kohta kastella...

Jos mä saisin nyt rakentaa talon, haluaisin sinne sellasen kuivakäymälän. Käsittääkseni ne toimii myös ihan talon sisälläkin, ei siis tartte olla ulkohuussia sitä varten. Veden tuhlaus on meillä hirveää, teinit lutraa suihkussa niin että joka kerta pitää olla oven takana karjumassa ja uhkailemassa, että laitan päähanasta veden poikki jos se hana ei NYT mene kiinni... Itekin kyllä tykkään suihkussa olla. Ja sit on toi mahdoton pyykkäys ja tiskikoneen pyöritys... Koitan lapsia valistaa ettei vettä saa turhaan valutella, esim kun ottaa lasin vettä niin sitä varten ei tarvii valutella kymmentä litraa että saa tarpeeksi kylmää...

Ankkurinappis kirjoitti...

Ihan oikealla asialla olet ollut, mutta ymmärrän kyllä hermojen menetyksen :)

Katja kirjoitti...

Samaa saharaa näytti säätiedotus meidänkin nurkille. Sataakohan koko kesäkuussa? Ja vesisäiliö on jo kastelun takia tyhjä. Meillä onneksi porakaivo jossa vetä riittää vaikka koko kylälle. Tänään täytetään kuution säiliö letkulla kaivosta. Vaikka olenkin myös sitä mieltä, että sadevesi olisi parasta.

Hyvä ajatus ottaa vesi talteen!

Anonyymi kirjoitti...

Tiedän useamman talouden, jossa on pihalla toimiva kaivo tai jopa porakaivo mutta jossa on liitytty vesiosuuskuntaan. En tiedä, millä tuo on aiheutettu: ehkä on luotu mielikuva, että oman kaivon vesi on tavalla tai toisella huonoa ja vanhanaikaista ja että vain puhdistamoista tuleva vesi on turvallista ja direktiivien mukaista : )

E kirjoitti...

Ai kun näppärää! Meilläkin pestään paljon käsiä, mutta lannoittaakohan se saippua liikaa kukkia? Enpäs tiedä. Käytin eilen illalla kaivon veden loppuun, että saisi kyllä minunkin puolestani sataa edes sen verran, että kaivo ja sadevesikuutio täyttyisivät! Sääennuste lupaa sadetta vasta torstaiksi.

Kyllä vessaankin on säästävä kikka, mutta se on laiton, joten ei niistä voi täällä kertoa.

Rouva Vattu kirjoitti...

Mäkin kippaan keittiön "puhtaat" vedet tiskipöydällä kököttävään kastelukannuun, ajattelin olevani yksin mummomaisen tapani kanssa! :D

Heli kirjoitti...

Kuivausrummun kondensaatiovesi päätyy meillä mansikkapenkkiin, talvella huonekasveille. Eihän sitä paljon varsinkaan näin kesällä tule, kun isoin osa pyykistä kuivuu narulla, mutta yritän keventää tällä rummun käyttämistä paheksuvaa omatuntoani.

Susanna kirjoitti...

Munä näkisin asian juuri päinvastoin! :D

Susanna kirjoitti...

Voin vain kuvitella sutä määrää vettä, mikä lapsiperheissä kuluu. Meillä käydään harvoin suihkussa ja Sulokn on puolet elämästään töissä ja silti vettä hujahtaa viemäriin yllättävän suuri määrä.

Susanna kirjoitti...

Kesäkuussa nimenomaan sitten sataa. Näinhän se on nyt viimeiset 10 kesää ollut, että toukokuussa tulee parin viiikon hellejakso ja sitten tulee kylmä ja märkä kesäkuu.

Susanna kirjoitti...

Ehkä joku anonyymi kertoisi sen vessansäästökikan. ;)

Minä en käytä saippuaa kuin silloin, kun liat ei irtoa pelkällä vedellä, joten noihin keräämiini vesiin ei tule kemikaaleja. :)

Susanna kirjoitti...

Kääk. Taas kerran saan todeta olevani mummomainen. :D

Susanna kirjoitti...

No ei kukaan voi olla täydellinen! Edes ekohippeilyssä! :D

Tiina kirjoitti...

No niiiin :)
- Ei muutako vinssiä asentamaan, vaikka kaivot ovat jotenki pelottavia. Hrrrrr...

Susanna kirjoitti...

Sulo lupasi käyttää lomastaan yhden päivän vinssin rakenteluun. Sitä odottelen. Minä tiedän, että minun rakennustaidollani vinssiteline kaatuu ämpärin painosta.

Unknown kirjoitti...

Että miten hyvä idea tuo vati altaan päällä! Monet kerrat oikein on hirvittäny puhtaan veden valuminen viemäriin turhissa vedenjuoksutuksissa - ongema ratkaistu :) Meillä on kyllä oma pihakaivo, mutta huoh, käyttövesi tulee kunnan vesiputkesta..Onneksi ehkä jo ensi kesäksi saadaan pihasauna kuntoon ja sitten pestäänkin kantovedellä omasta kaivosta :)

Unknown kirjoitti...

Nonni. Se on yöllä katkottava lavuaarin viemäriputki! :D

Susanna kirjoitti...

Kyllä suosittelen! :D

Susanna kirjoitti...

Eikä sitä oikeastaan edes tajua, miten paljon sitä vettä juokseekaan, ennenkuin sitä alkaa kerätä talteen.

Rouva Vattu kirjoitti...

Mummomaisuus on vaan fiksua.

Marie Josefine kirjoitti...

Kuivaa meidänkin kasvimaa kesäparatiisissamme. Mies on kunnostautunut oikein riuskaksi veden kantajaksi joesta. Eilen jäi kastelut väliin, ovatkohan kaikki jo aivan kuivia koppuroita?

Saara kirjoitti...

Samat ongelmat! :/ Joka paikka kuivana, kaikki kasvit kärsii, pakko on kastella. Vaan kylläpä hirvittää tuo vesijohtovedellä lotraaminen. Kiitos siis vinkistä! Tänään ilmestyi meidänkin altaisiin astiat, joihin vedet käsienpesusta ym. menee jemmaan. Kyllä täyttyy astiat nopsasti! Tuollainen Sulon ideoima vesijärjestelmä oli nerokas. Eikun ideoimaan! :) Yksi vaihtoehto olisi rakentaa taloon kaksi suihkua. Toinen olisi sellainen perinteinen ja toinen sellainen, josta kaikki vesi menisi säiliöön talteen... Hmmm...

Susanna kirjoitti...

Anoppia ja appiukkoa nauratti, kun suunnittelin sitä vinssiä kaivoon. Kyllä kuulemma hiki tulee ja hauis kasvaa, kun alan vinssata kasteluvesiä 25 metriä syvästä kaivosta...

Susanna kirjoitti...

Minä justiin eilen tajusin, että nyt loppui suihkussa käynti. Jos lämmitän saunan padassa vettä, voin peseytyä ulkoammeessa ja pesuvedet jäävät siihen talteen.