sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Pakkasia ja putkia
 Kaikki bloggaajat varmaan välillä katsovat, millä hakusanoilla blogiin tullaan. Joissain blogeissa on tullut ilmi ihan todella hassujakin hakusanoja.

Minun hakusanani ovat tosi tylsiä, mutta toisaalta tuo blogin elinkaaren aikainen neljän kärki on jopa imarteleva. Ihmiset tietävät, mitä etsivät, kun tänne tulevat.

Mutta ihan aina on "putkien sulatus" ollut muista hakusanoista se ykkönen. Jokatalvinen ryöpsähdys kertoo sen, että putket jäätyvät kodeissa aina vaan. Postaukseni omasta putkensulatustekniikastani kerää kommentteja vieläkin, vaikka kirjoitin sen jo kaksi vuotta sitten.

Vaan eipä ole meillä tarvinnut sen jälkeen enää putkia sulatella. Se on asia, josta ei huomaa olevansa kiitollinen, ennenkuin joku muistuttaa siitä, mitä elämä oli ennen komposiittiputkia.


Me olimme ennen joulua kotoa poissa kolme päivää, kaksi kokonaista yötä. Silloin oli reippaasti päälle 20 astetta pakkasta. Aikaisemmin emme olisi voineet harkitakaan moista reissua kesken paukkupakkasten, sillä putket jäätyivät jo silläkin aikaa, kun poikkesimme anopin herkkujen äärellä parinkymmenen kilometrin päässä.

Kun tulimme kotiin, täällä oli vain +7 astetta lämmintä, mutta vesi juoksi kuten pitikin. Ja ei, sitä ei oltu jätetty lorottamaan kolmeksi päiväksi!


Tämä on huoneiden sisäpuolella kulkevien komposiittiputkien ansiota. Toissa syksynä meillä uusittiin kaikki vesiputket, eikä nyt yksikään putki kulje enää lattian alla. Ne ovat näkyvillä, kiipeilevät pitkin seiniä ja lymyilevät katonrajoissa. Rakenteissa piilottelevat putket olisivat tottakai kauniimpia, mutta eivät nuo ole meitä häirinneet. Pieni kauneusvirhe on mitätön haitta siihen nähden, että ei tarvitse huolehtia jäätymisistä.

26 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Niinpä! Ei jäätymistä eikä huolta siitä, että jos putki joskus alkaa jostain kohdasta vuotaa, se tekee hidasta tuhoaan pitkään ennen kuin asia huomataan. Nää on tärkeitä pointteja, todella.

Cheri kirjoitti...

Joka talvinen riesa, eikä talossa tarvitse olla kuin yksi huonosti eristetty kohta ja humps, putket jäätyvät. Itse olen korjannut asian lisäeristeellä talon ulkopuolelle :) Lumisina talvina lapioin kivijalan korkuisen lumivallin talon ympärille. Rossipohjatalossa se auttaa pitämään talon lämpimänä ja estää tehokkaasti putkien sulamisen.

maiju kirjoitti...

Samaa mieltä Sailan kanssa. Tietää jopa mistä vuotaa kun on näkyvällä paikalla jos jokus tulee tilanne. Meillä oli aikoinaan 1980-luvun lopulla hirsiparitalossa katon vaihto ja siinä sitten tapahtui se vanhanaikainen että pressu petti urakoitsijalla ja vedet valu kylppäriin ja olohuoneeseen. Kylppäriä kun uusittiin ja kaiken piti olla kunnossa (2 kk hotellimajoituksessa tytär oli 2,5 v ja toinen 8 kk mahassa) niin remonttireiska laittoi vedet päälle ja siinä ihasteltiin uusi kaakeleita ja yhtäkkiä kuului seinien sisältä sihinää. Kirvesmies oli viimeisen naulan ennen kaakelointia hakanut vesiputken läpi ja siitä seurasi vielä 2 viikon majoitus hotellissa vakuutusyhtiön piikkiin. (Synnytin siitä 2 viikon päästä:)
Niin että meillekin tulee uuteen taloon kylppäriin putket näkyville. Sitä pelaa nykyisin niinku varmemman päälle:)

maiju kirjoitti...

Lisään vielä, katonvaihto tapahtui heinäkuussa ja tuli hirmusateet oikein myrsky palatessamme lomalta ja kattoremontti oli vielä kesken, eli satoi kirjaimellisesti sisään kunnolla, ämpärit täyttyi kovaa vautia.

Valoblogin Taru kirjoitti...

Sä olet kyllä niin kätevä emäntä! Loistoniksi todellakin.

Samaan päätyisin minäkin jos putket pitäisi vaihtaa. Mielummin pieni esteettinen haitta kuin huoltamisen vaikeus.

Kati kirjoitti...

Mä olen ihan ymmärtänyt, että ne, jotka jostain jotain ymmärtävät, suosittavat vanhoihin taloihin putkien pintavetoja. Eipä tosiaankaan tule niitä inhoja ylläreitä niin äkkiä. :) Meillä tosin keittiörempassa (sitku) tavoitteena on vetää putket pääosin kellarin kautta, mutta sielläkin ne ovat sitten katossa näkyvissä.

Olenkohan muistanut sanoa, että tuo keltainen ruututapetti on jotenkin ihanan aurinkoinen oranssien ovien seurana. Etenkin näin talvella piristää kuvastakin ihan ihanasti. Väriterapiaa. :)

Jenni kirjoitti...

Mie just eilen tulin tänne Googlen kautta putkivinkkejä hakemaan :) . Oli nimittäin putket jäässä, kun tultiin vuorokauden reissulta kotiin - ekaa kerta tässä talossa (rintamamiestalo vuosimallia 1954)! Ilmeisesti se oli ihan heti siinä, mistä se vesi taloon tulee, mut saatiin lämmittävällä ilmankuivaimella ja patterilla lämmitettyä sulaksi. Sen kohan jälkeen ne putket meneekin heti kattoon eristettyinä.

Susanna kirjoitti...

Tuo on niin totta! Koskaan ei tiedä, mitä silmiltä piilossa tapahtuu.

Susanna kirjoitti...

Hyvä, jos lumetus auttaa teillä. Meillä siitä ei ollut apua.

Tai ehkä olikin... ties miten jatkuvasti ne putket olisivat olleet jäässä ilman lumiesteitä.

Susanna kirjoitti...

Voi kauhistus, mikä tarina.

Tuota minä muuten aina ihmettelen, että miten uusissa taloissa edes uskaltaa naulata tauluja varten nauloja seiniin, kun ei yhtään tiedä, meneekö siellä vettä vai sähköä.

Susanna kirjoitti...

Kommentteihin on tuohon niksipostaukseen tullut vielä parempia niksejä. Ihan mahtavaa, että minun kikkaani sovelletaan.

Susanna kirjoitti...

Minäkin tykkään siitä ruututapetista, harmi kun sitä oli vain tuo pieni palanen. Valkoinen muuri sen vierellä on liian raju, jotenkin kova kaikessa valkoisuudessaan. Olen nyt pari vuotta tässä meinannut maalata haaleankeltaisella senkin.

Susanna kirjoitti...

Hei, mahtavaa, ja tulit vielä tänäänkin uudestaan! :D

Se onkin meilläkin vielä se ainoa kohta, jossa vesi kulkee näkymättömissä, eli putki, joka tuo veden sisään vesijohtoverkosta. Sen sisälle sähkömies ujutti lämmitinkaapelin(?), joka ulottuu kauas kauas, taitaa mennä tontin rajalle asti. Kovimmilla pakkasilla napsautamme sen päälle.

Karkkis kirjoitti...

Blogin hakusanojen kyttääminen on kyllä hauskaa. Välillä voi vain hämmästellä niitä kun taas toisinaan voi olla iloinen, että joku ehkä tosiaan on löytänyt haluamansa. Minun blogiini tullaan usein Carmen lämpörullien ja huopapallopannunalusten toivossa. Yksi hämmästyttävimmistä taas on ollut "sopivasti paljastava".

Susanna kirjoitti...

Minä olen oikeasti vähän kateellinen niille, joille kertyy noita sopivasti paljastavia. Olisi paljon hauskempaa nähdä listassa ylläreitä, eikä aina putkien sulatusta, apteekkarin lipastoa ja hevosmurkkuja.

Piparkakkutalo on minulla uusi hitti. En tajua miksi. Kun guuglaa sitä sanaa, tulee käsittämättömän hienoja taloja vastaan, ja minun blogini piparitalot eivät kuulu siihen joukkoon.

Susanna kirjoitti...

Viimeisen päivän aikana tänne on tullut 28 guuglaajaa sulattamaan putkia.

Pike kirjoitti...

Ajankohtaista, ajankohtaista, mitäpä muuta ja onhan tämä blogisi oivallinen paikka etsiä vinkkiä asiaan kuin asiaan.

Huokaan helpotuksesta, meidän putket kulkee seinien sisällä, mutta eivät ole vielä jäätyneet ja ulkona ovat syvällä suojattuna, onhan täällä routakin melko ankara.
Jos ne kulkisi seinillä, ei haittaisi ollenkaan.

Vielä kun saisi yhteistyön meidän ja kaupungin viemärin toimintaan, ettei silloin tällöin tule ylläreitä, niin mikä olisi. Laitatimme siihen kuitenkin takaiskuventtiilin, kun suoraputkitettiin, tietää ainakin kenen pask ...!

Katja kirjoitti...

Ajankohtaista asiaa. Kahdella tuttavaperheellä jäätyi viikonloppuna putket. Arvaat varmaan missä ne kulkee...
Näkyvät putket on hyvä vaihtoehto ja ehdottomasti turvallinen. Meillä menee lattian alla (ja tulee menemään ne joita ei ole vielä laitettu, mutta paikka on heti lankkujen eikä eristeiden alla.

Laurakaisa kirjoitti...

Jees, minäkin komppaan näkyviä putkia.

Lisäksi komppaan sitä, miten hassulle tuntuu kun muistaa jonkun ennen remonttia -hankaluuden ja sitten ilahtuu siitä että tuokin asia on voitetulla kannalla :)

Susanna kirjoitti...

Kääk. Viemärin jäätyminen olisi ihan kauheaa.

Susanna kirjoitti...

Täällä kun tehtiin tuota putkiremonttia, kävi ilmi, että ne "vanhat" 90-luvun lopulla laitetut putket oli laitettu tosi syvälle lattian sisään - kaivettu hyvät turpeet pois, sinne pantu hemmetin lasivillaa ja putket melkein rossipohjan pohjalle. Nämä putket olivat jäässä ihan jatkuvasti, eikä ihme.

Keittiöön vievä kupariputki, joka siis oli oikeastikin vanha, meni sen sijaan lähellä lankkulattiaa, eikä jäätynyt kuin kerran.

Susanna kirjoitti...

Juu! Vaikka ehkä remontin alkupuolella kaikkea oli ihan kauheasti ja minkään ei koskaan uskonut valmistuvan, niin onpa kuitenkin moni asia hyvällä mallilla nyt.

Ja moni yhä kesken...

Anonyymi kirjoitti...

Ι gοt mysеlf the GreеnSmoke stаrter κіt, as mу own
sister waѕ a ѕаtisfied consumeг.
I found how thе taѕte hаd been pretty goоԁ, as well аs
the mеnthol waѕ eхtremelу геaliѕtiс.

I've had issues with the particular battery/cartridges going out quick, so I considered I'd choose the so-calleԁ "Rolls Royce" оf е-cigs, the раrtiсulаг White Fog uρ Сiггus 3, and should say that they will tаѕte such aѕ burning
nuts! Thеу dοn't last any longer, they taste like nuts using up on an open flame, plus they WHISTLE when you take a breath! I'm verу disappointed i ѕpent three times the money aгound the Whіte Impaiг, аnd І hopе that I
сan rеturn mу kіt.
GreenSmoke iѕ the approach to take.

Lооκ into my page; green smoke reviews

Anonyymi kirjoitti...

Јust desire to say yоur artiсle is aѕ surpгising.
Τhe clearness for youг submіt
iѕ simply nice anԁ і coulԁ assume уou're a professional in this subject. Well along with your permission let me to seize your RSS feed to stay updated with coming near near post. Thank you 1,000,000 and please keep up the gratifying work.

Feel free to surf to my weblog; V2 Cig Review

Anonyymi kirjoitti...

Gooԁ daу! Do you usе Тwitteг?
Ӏ'd like to follow you if that would be okay. I'm аbsolutely enјoying your blog and loоk foгward to new posts.


My ωеb blοg - http://Www.sfgate.com

Anonyymi kirjoitti...

Final results will most likely be shown if utilized 30 minutes each
day.

Feel free to visit my site :: http://Www.prnewswire.com