Vanhojen ikkunoiden kunnostusIkkunoiden kunnostus. Vanhan ikkunan korjaus. Ikkunan kittaus. Ikkunoiden kittaus. Nämä ovat hakuja, joilla tänne blogiin usein tullaan.

Me olemme pelkkiä amatöörejä, ja nämä ohjeet olen koonnut käytännön oppien myötä. Aiheesta on toki olemassa kirjallisuutta, mutta harmiksemme totesimme, että kuvalliset ohjeet puuttuivat kaikista kirjoista. Siksi halusin koota kaikki työvaiheet kuvineen tänne blogiin. Toivottavasti näistä meidän ohjeistamme on hyötyä muille ikkuna-aloittelijoille.1. Ruuvataan irti kaikki metalliosat. Vanhoissa ruuveissa on hyvin kapoiset urat, ja jos vanhanaikaista, ohutkärkistä ruuvimeisseliä ei ole saatavilla, voi sopiva löytyä tämänkaltaisista ruuvareista.


2. Poistetaan metalliosista maalit. Tässä ohje.3. Poistetaan metalliosista ruoste. Tässä ohje.


4. Irrotetaan ikkunalasit. Tässä ohje.5. Raaputetaan maalit pois pokien pinnalta. Me olemme todenneet halvan kuumailmapuhaltimen oikein hyväksi välineeksi, mutta ammattilaiset vannovat Speedheaterin nimeen. Lisäksi tarvitaan erilaisia kaapimia. Niiden suhteen ei sitten kannata pihistellä. Kalliimmat kaapimet ovat osoittautuneet hyviksi hankinnoiksi. Urakka on ihan tarpeeksi työläs myös kunnon välineillä, joten on hölmöä kiusata itseään kehnoilla kaapimilla.


6. Jos pokien puuosia tarvitsee vaihtaa, annetaan puusepän tehdä se. Paitsi jos itse satutaan olemaan taitavia puutöissä, niin tehdään itse. Siihen meillä ei ole ohjeita.


6. Maalataan metalliosat ruosteenestomaalilla. Me käytimme spray-maalia.


7. Öljytään pokat kauttaaltaan pellavaöljyllä ja sitten maalataan yksi ohut pellavaöljymaalikerros. Annetaan kuivua rauhassa.


8. Kitataan lasit paikoilleen. Tässä ohje.


9. Ruuvataan kulmaraudat ja saranat takaisin paikoilleen ja maalataan toinen ohut maalikerros. Annetaan kuivua. Maalataan kolmas kerros. Annetaan kuivua. Maalataan neljäskin, jos siltä tuntuu. Annetaan kuivua.


10. Laitetaan pokat ikkunoihin ja muistetaan suhauttaa hiukan öljyä saranatappeihin.

11. Ollaan onnellisia ja ylpeitä, sillä ikkunat kestävät kunnossa taas seuraavat vuosikymmenet.