maanantai 26. helmikuuta 2018
Isoveli valvoo ja lämmittää
Lupasin Katjalle ilmalämpöpumpun käyttökokemuksia. Nyt se on ollut meillä vähän yli viikon ja sinä aikana on ollut tosi kipakoita pakkasia.
En ole vielä tottunut sen hurinoihin ja puhinoihin. Aina kun se pitää jotain poikkeavaa ääntä, minua hermostuttaa, että siinä on jokin vika. Sillä on myös silmä, joka tarkkailee, missä kohtaa ihmiset liikkuvat, jotta se ei puhaltaisi ilmavirtaa suoraan meihin. Tuo valvova silmä tuntuu minusta hölmön kiusalliselta. Vähän niinkuin olohuoneessamme olisi joku ylimääräinen tyyppi. Minulla tosin oli samanlainen olo silloinkin, kun televisio yritettiin laittaa makuuhuoneeseen, joten tämä nyt on vaan näitä minun omia erityisyyksiäni.
Ilmalämpöpumpuista aina puhutaan, miten niiden kulutus on hyvin pientä. Siksi olen nyt aika pettynyt, kun katsoin sähkönkulutustamme. Tuo kyttäävä silmä onkin tuplannut sähkönkulutuksemme. Kun normaalisti meillä on kulunut talvikuukausina sähköä keskimäärin 10 kWh vuorokaudessa, nyt on hurjimpina päivinä ulotuttu yli 25 kWh:iin. Sellaisiin sähkölaskuihin minulla ei ole varaa, joten tässä pitää alkaa nyt toimia toisin.
Asentaja neuvoi, että pumpun pitäisi olla koko ajan päällä. Asetin sen lämpötilaksi 21 astetta, jotta se rupeaisi tuottamaan lämpöä vasta sitten, kun täällä uunien hohkaama lämpö alkaa hiipua. Olemme lämmittäneet uuneja täsmälleen kuten aina ennenkin; 2-3 pesällistä pakkasesta ja tuulesta riippuen. Tämä yhdistelmä on tuonut meille sen ilon, että kun täällä aamulla on heräilty, talo onkin ollut miellyttävän lämmin. Mutta kun nyt katselimme noita sähköyhtiön diagrammeja, laskimme ilpon lämmön samantien 18 asteeseen. Jos olemme jaksaneet seitsemän talven ajan vilpoisia aamuja, emmeköhän kestä niitä jatkossakin.
Hieman tämä nyt pani arveluttamaan, mitä hyötyä laitteesta oikeasti on ja miten se sitten kuitenkaan pelastaisi meidän vanhuudenpäivämme tai mahdollistaisi talviset aurinkomatkat. Jos täydellä uunilämitykselläkin sähkönkulutus nousee noin kovaksi, millaisia hirmulukemia saataisiin, jos puulämmitys jätettäisiin kokonaan pois?
Näin kovia pakkasia ei tietenkään ole koko ajan, joten mielenkiinnolla seurailen tulevien viikkojen pylväitä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
12 kommenttia:
Apua, minua epäilyttäisi moinen valvova silmä tai lähinnä se että voiko sitä joku ulkopuolinen hyödyntää. En tiedä mitään lämpöpumpuista mutta jonnekin takaraivoon on jäänyt ajatus että ei toimi parhaiten kovilla pakkasilla. Toivottavasti saatte säädöt kohilleen ja säästöä aikaiseksi.
Minulla on sellainen käsitys, että ilmalämpöpumpun hyödyt kuoleentuvat kovimmissa, yli -20 asteen pakkasissa, silloin se tekee lämmön sähköllä, eikä sillä mekanismilla. Sen takia me käytettiin sitä edellissä kodissa vain keväällä ja syksyllä, sekä talvella silloin, kun jätettiin iso luokkahuone +10-15 asteen ylläpitolämmölle, silloinkin oli takat kaverina.
Siinä tapauksessa se on ainakin edullisempi kuin sähköpatterit. Noihin 25 kWh:n vuorokausilukemiin päästään helposti vain sillä, että keittiössä on irtopatteri päällä, vaikka se ei juurikaan edes lämmitä.
Tohtiikohan vekottimen laittaa pois päältä sitten, vaikka nimenomaan asentaja puhui, että aina päällä?
Eihän pumpussa vain ole automaattiasento päällä, että alkaa jäähdyttämään jos huoneen lämpötila on liian korkea tulisijojen lämmittämisen jälkeen? Monilla on käynyt näin, ja sitten ihmetellään noussutta sähkönkulutusta. Ja tosiaan, kovilla pakkasilla pumpun hyötysuhde jää aika heikoksi, ja lämpö tuotetaan suoraan sähköllä.
Meillä oli päällä hyvin satunnaisesti, eikä huomattu mitään ongelmia. En ihan ymmärrä tuota aina päällä vaatimusta... ja tosiaan viitaten tuohon seuraavaan kommenttiin, katsokaa, että on lämmitys modessa, eikä automaatilla.
Ei toki ole. Varmistin sen kyllä asentajalta, ettei sellaista kauheutta pääsisi vahingossa käymään.
Olenkohan minä itse tajunnut jotain väärin siitä ainapäälläolemisesta. Pitänee soittaa sinne firmaan ja kysellä vielä.
Ihanko aikuisen oikeesti ilmalämpöpumpussanne on silmä joka valvoo liikkeitänne? Ettei puhaltaisi sitten suoraa niskaan.
En ole moisesta koskaan kuullut, tekniikka on ihmeellistä. Meillä ei ole sellaista. Eikä se lämmin puhallus vaikka se joskus niskaan osuukin ole mitenkään epämiellyttävää.
Tietty sitten jos käyttää sitä viilennykseen asia on toinen. Minä en käytä viilennykseen, ei ole vielä liian kuuma tullut täällä metsän varjossa koskaan. Eikä tuo automaattiasentoon säätäminenkään ole tullut koskaan mieleen.
Jospa se tarkkaileva silmä niitä watteja haukkoo myös?
Sammutamme pumpun kun ulkolämpötila alittaa -20 C, muutoin sähkön kulutus on todella kovaa ja tosiaan syö enemmän kuin tuottaa. Pumpun voi laittaa takaisin päälle kun ulkolämpötila on -10 C, jolloin ei ole enään vaaraa että pumppu rikkoutuu. Kesällä joskus jäähdytämme tiloja että voimme nukkua paremmin, tosin viime vuosina sitäkään ei ole tarvinnut tehdä, heh.
Aikuisten oikeasti juu. Se nimenomaan puhaltaa eri suuntaan kuin missä ihmiset ovat. Joskus, jos lohnottaa makuullaan kauan liikkumatta, niin silloin se ei aina hoksaa, että on ihminen ja silloin olen tuntenut pienen ilmavirran.
Ei ole kulutus vähentynyt meillä, vaikka pienensin pumpun lämpösäätimen 17 asteeseen. On se varmaan otettava kokonaan pois päältä, kun nämä yöt vaan tuntuvat jatkuvan kylminä.
Moi Sussu!
Harmistuin kovasti, kun huomasin Instagram-tilisi hävinneen. Onneksi näppäränä mummona löysin uuden tilisi. Sulla on aina niin mukavia kuvia ja sieltä niitä voi katsella, jos blogi ei päivity.
Kepeää kevättä sinulle ja Sulolle sinne asemalle!
Terveisiä myös myyrille :)
Lähetä kommentti