lauantai 1. lokakuuta 2016

Syksyn tullen sieniä kasvaa


Niitä alkoi tupsahdella pihamaalle pieninä sievinä kimppuina. Kuperia, söpöjä, vaaleanruskeita sieniä. Sitten niitä ilmestyi yhä enemmän ja erään sadepäivän jälkeen koko nurmikkomme oli niitä täynnä. Varmaan koivunkantosieniä, me ajattelimme, kun niin tiiviisti koivujen kantojen ja juurien mukaan kasvoivat. Nopeasti ne söpöt pienet sienet muuttuivat rumiksi lerppalierisiksi, tummanruskeiksi örvelöiksi. Vasta siinä vaiheessa älysin guuglata, että mikäs se tuollainen koivunkantosieni oikein on miehiään.


"Koivunkantosieni on kantosieniin kuuluva erinomainen ruokasieni. Sen voi paistaa, keittää, kuivata tai käyttää muhennoksissa." (Wikipedia)

Jahas. Annettiinpa niiden erinomaisten ruokasienien sitten mädäntyä tuohon pihalle.


Tänään minä korjasin ne pois, koska mätänevät sienivuoret eivät ihan hirveästi kaunista maisemaa. Yritin tutkailla, olisivatko ne vielä syötäväksi kelpaavia, mutta parhaimmatkin olivat jo limaantuneet ja näyttivät aika luotaantyöntäviltä. Meinasin alkaa soimata itseäni ihan urakalla, sillä sain kerätä ja lapioida limottuneita sieniä kokonaisen kottikärryllisen! Oman kotiovemme välittömässä läheisyydessä kasvoi siis ihan hirveä määrä ilmaista ruokaa, jonka me heitimme hukkaan! Emme ollenkaan tajunneet, mikä aarre edessämme rehotti!

 Koska olen opettelemassa positiivisemmaksi ja valoisammaksi (mikä muuten on onnistunut ihmeellisen helposti), en kuitenkaan käynyt ruoskimaan itseäni tai kieriskelemään tuhkassa. Toivon, että sienisato on tulevinakin syksyinä runsas, koska silloin minä osaan olla valmiina poimimaan jokaisen koivunkantosienen, joka pistää lakkinsa esiin meidän nurmikollamme.

10 kommenttia:

 1. Oho, enpä tiennyt minäkään että koivunkantosieni on syötävä. Tosin meillä ei syödä sieniä. Takapihalta olen kerännyt kesän mittaan 15 litraa kantarelleja ja kaikki niistä menivät läheisten ilahduttamiseen. Jos sulla on komposti niin voit ajatella sienien suhteen siitäkin positiivisesti, sienet ovat sinne erinomaista lahottavaa tavaraa mullan saamiseksi.

  Ja ainakin löysit edullisen uuden omenapuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kun hyvä, jos voi laittaa kompostiin! Koko lasti on yhä tuossa kottikärryssä, kun en oikein tiennyt, minne moisen määrän kippaisin.

   Ja tosiaan, hankkijalla on nyt halpoja omppupuita ja marjapensaita (2e). Yhtäkkiä syntyi tarve enemmille omppupuille ja viinimarjoille, kun kuulin hinnat. :D

   Poista
  2. Kompostiin vaan, se tykkää sienistä. Mä olen vältellyt nyt Hankkijaa, tiedän että tulee tarpeita kun näen hinnat :D

   Poista
 2. Eipä hätää, kyllä niitä sieniä on jatkossakin! Siellä se juuristo elää sun touhuista huolimatta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis anteeksi rihmasto... ei juuristo! :)

   Poista
  2. Näitä ei ole aiemmin meillä pihaan pukannut. Varmaan tarvitsee olla jonkun tietyn vuoden vanha kanto, ennenkuin alkaa sienet viihtyä kaverina?

   Poista
 3. Meilläkin kasvaa noita vuosia sitten kaadetun pihakoivun valtavalla juuristoalueella nurmikolla ja kannon ympärillä, ja olin tunnistavinani mesisieneksi. Sekin on kai syötävä, mutta enpä ole uskaltanut kokeilla. (Eikä pidä sekoittaa myrkkynääpikkään, joka on myös hyvin samantapainen, ja hyvin myrkyllinen.) Todella ällöttäväksi limamassaksi muuttuu melkein joka vuosi, kun en ikinä muista kerätä niitä ajoissa pois, niitä on niin älyttömästi... Ja sieni voi muuten levitä itiöidensä avulla myös terveeseen puuhun viottuneesta kohdasta, ja puu alkaa lahota. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wikipediassakin varoitettiin nääpikästä, mutta minusta ne ovat aika eri näköisiä.

   Poista
 4. En oo kyllä ennen nähnyt kottareita täynnä sieniä!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.