tiistai 14. kesäkuuta 2016

Tapaus Oulu


Saavuimme kotiin eilen illalla sopivasti nukkumaanmenoon. Venytimme kotimatkaa pysähtelemällä geokätköille ja jätskeille useampaan kertaan, koska aurinko paistoi ja olo oli lomaisa.

Oulun Käsityökortteli oli todella ihana kokemus. Siitäkin huolimatta, että perjantai oli fyysisesti tuskaa kylmyyden ja kovan tuulen takia. En tajua, miten saatoin olla niin tyhmä, etten ollut varannut tuulensuojavaatetta tarpeeksi mukaan. Ei pipoa, ei hanskoja, ja sää oli kuin marraskuussa. Termospullonkin olin unohtanut kotiin. Kun seisoo kylmässä tuulessa liian vähissä vaatteissa aamusta iltaan, alkaa koko kehoa särkeä. Huono ilma olikin ehkä syy siihen, että myynti oli huonoa kai kaikilla muilla paitsi päähineitä myyvillä kollegoilla. Odotukset viime kesän Oulun korttelin perusteella olivat nimittäin kaikilla korkealla.

Lauantaina oli vaikeaa päästä edes sängystä ylös, mutta päivä muuttui aurinkoisemmaksi ja tuuli suostui tyyntymään. Meillä olikin lämmintä! Ja sen perjantain jälkeen kiitollisuuteni auringonpaisteesta oli erityisen suurta.


Mutta ihmeellisintä tässä reissussa olivat ihmiset! Aika monella paikkakunnalla olen torikojussani seisonut ja valehtelematta sanon, että missään ei koskaan ole ollut näin positiivista ja kannustavaa vastaanottoa kuin Oulussa. Kukaan ei valittanut hinnoista. Kukaan ei kipittänyt karkuun, kun tervehdin! Ihmiset katsoivat silmiin ja tervehtivät takaisin, juttelivat iloisesti. Kukaan ei tuhahdellut tuotteelle, vaan nekin, joille se oli uusi asia, sanoivat "minäpä kokeilen" ja ostivat yhden rievun. Oulussa myös ne vanhemmat rouvat, jotka eivät muualla ole minun rievuistani olleet kiinnostuneita, ottivat avoimesti informaation vastaan ja käsittämättömän moni lähti kojultani riepu mukanaan eteenpäin.

Vaikka perjantain myynti oli surkeaa, lauantai korvasi sen tuplasti ja pääsin siihen optimistisen realistiseen tavoitteeseen, jonka olin tälle reissulle asettanut.

Koska olimme sinne asti reissanneet, meillä oli ajatus yhdistää työntekoon myös minikokoinen loma, sillä rakas ystäväpariskunta asuu Oulussa ja näemme heitä aivan liian harvoin. Vietimme siis vielä sunnuntain heidän seurassaan ja minun oli oikeastaan aika vaikeaa lähteä kotiinpäin.


Asuin Oulussa 1998-2002 ja minun muistoni Oulusta eivät ole hyviä. Mutta tämä reissu käänsi Oulun-muistoni jotenkin päälaelleen. Olivatko oululaiset silloinkin näin iloisia ja ihania, eivätkä ollenkaan sisäänpäinlämpiäviä ja torjuvia, niinkuin minä muistan? Oliko Oulu silloinkin näin kaunis, eikä pelkkä löyhkäävä teknologiakammotus? Siihen ajanjaksoon liittyy tosi paljon kiusallisia muistoja ja huonoa vointia, joten se negatiivinen kuva, joka minulla Oulusta on säilynyt, onkin tainnut johtua ihan vaan omasta navastani, eikä suinkaan Oulusta.

Olen onnellinen siitä, että lähdin. Ei pelkästään hyvän myynnin vuoksi vaan myös siksi, että Oulu muuttui minulle nyt hyväksi muistoksi. Olen erityisen iloinen siitä, että lähes kaikki lähialueella asuvat vanhat tuttuni ja kaverini kävivät minua moikkaamassa torilla. Tajusin, että minullahan on ystäviä enemmän siellä kuin täällä Imatralla, vaikka pidän Imatraa tosi lintukotona.


Ihanan onnellisen kuplani särkivät sitten sunnuntai-iltana uutiset Orlandosta. Rakkautta, rakkautta, rakkautta kaikissa sateenkaaren väreissä tulvii Instagram nyt, mutta minä tunnen lähinnä epätoivoa. Miten rakkaus voisi voittaa mielipuolet konekiväärien kanssa? Suojaton on maailma hulluja vastaan ja se on pelottavaa.

Mutta nyt alkaa taas arki täällä. Sähköposti tursuaa velvollisuuksia, ja niiden läpikäyminen ja töihin ryhtyminen on pakollinen, vaikkakin vastenmielinen tehtävä. Lisäksi seuraavat myyntitapahtumat painavat tiukasti päälle. Jo ylihuomenna torstaina menen kokeilemaan Narinkkatorin arkipäivää Pro Kädentaitajien Design Marketilla. Ja viikonlopun olenkin sitten kotoseutuvilla Lappeenrannan Linnoituksessa.

Vielä kerran kiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitos Ouluun kaikille, jotka tulitte Käsityökortteliin.18 kommenttia:

 1. Mie sanosin että oulu on positiivisuuden lintukoto

  VastaaPoista
 2. Ihana kirjoitus, Susanna!

  Olen asustellut samoihin aikoihin Oulussa ja minulla on sellainen ihana muisto, että Oulusa otettiin vieraskin vastaan avoimesti, ihmiset olivat mukavia, rentoja ja positiivisesti hulluja.

  Toivottelen sulle hyviä myyntejä loppukesäksi ja mainiota, että sunkin Oulumuistot vähän päivittyivät paremmiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen varmaan ollut tosi jumissa omissa sisuksissani siihen aikaan. Olen varmasti itse ollutkin se sisäänpäinlämpiävä ja torjuva!

   Poista
 3. Mukavan kuuloinen reissu siulla ollut! Onpa kiva että tulet myös tänne Lappeenrantaan, toivottavasti täällä olisi hyvä tapahtuma! No mie ainakin tulen ostamaan uudet riemut meille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohdullista, että ainakin yksi asiakas tulee! Kuultiin, että "koko kaupunki" tyhjenee sinne suunnistusjuoksutapahtumaan...

   Poista
 4. Hei. Eikös traktori ole joroisessa jari-pekassa kuvattu Riikka-piikan liikkeen edustalta? Vai onko sekin eksynyt ouluun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut traktori Ouluun saakka eksynyt. Siellä Joroisissa me siihen törmättiin. :D

   Poista
 5. Kiva kun viihdyit Oulussa! Minulla on ensimmäinen kolmesta rätistä käytössä. Mistä tosiaan on tuo hieno traktorikuva?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on Joroisista, jollain huoltoasemalla on Riikka-Piikka-niminen käsityöliike ja sen edustalla oli tämä hienous plus yksi fillari ja penkkikin.

   Poista
 6. Täällä tulee kaatamalla vettä huomenna. Tuun katsomaan jos kerkeen :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkosta luvataan koko päiväksi!!!! Aaaaaaargh!!! Eikä ollut edes mikään halpa paikkamaksu, joten taitaa siinä Oulun fiilikset viimeistään hiipua meilestä.

   Poista
 7. Oulu on ihana <3 Mahtavaa että reissu oli onnistunut ja kannattava!

  VastaaPoista
 8. Tyttö asu miehensä kans yhessä vaiheessa Oulussa, silloin tuli siellä käytyä.
  Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 9. Voih, mua niin harmitti sen koko viikonlopun, kun en saanut raahattua itseäni sinne torinrantaan saakka, mutta ihana kuulla, että muut oululaiset oli reippaampia! Ja vielä ihanampi kuulla, että tästä kaupungista jäi sulle nyt positiivinen kuva. <3

  Tuo traktori on huippu!!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.