maanantai 27. lokakuuta 2014

Joulukalenteripuuhissa


Meillä on Sulon kanssa ollut tapana tehdä tai ostaa toisillemme joulukalenterit. Tänä vuonna Sulo saa kaivella yllätyksensä maatuskoiden massuista, sillä tein hänelle kalenterin Maatuska-bambukankaastani.

Vielä en ole keksinyt, mitä minä noihin pusseihin tällä kertaa jemmaisin, mutta maatuskat varmaan tulivat nyt jäädäkseen. Tämä kun ei ole mikään kertakäyttökalenteri, vaan säilyy käyttökelpoisena koko loppuikämme.


Mietin, mahtaisikohan joku teistäkin haluta tehdä samanlaisen ja siksi aloin valokuvata työvaiheita. Ohjeet niille, jotka kuvittelevat olevansa ompelutaidottomia, tulevat tässä - toivottavasti kuvista saa selvää. Kuvausolosuhteet olivat karmeat ja lopputulos sen mukaista.


Otetaan siis sopiva pala Maatuska-bambukangasta. Se leikataan poikittaissuuntaan kuvan osoittamasta kohdasta, maatuskoiden alavatsojen kohdalta. Sitten leikataan pystysuuntaan keskeltä kukkarivejä. Syntyy neliön muotoisia paloja 24 kappaletta.

Pala taitetaan kahtia ja ommellaan sauma sivureunaan. Sitten sauma siirretään keskelle kuvan mukaan ja ommellaan toinen sauma alareunaan. Syntyy pussi.Pussin suulta käännetään noin sentin verran reunaa kaksinkerroin ja ommellaan se paikalleen. Pussin reunaan syntyy kuja.


Käännetään pussi oikeinpäin ja otetaan villalankaa sekä iso parsinneula. Työnnetään neula pussin reunasta kujan sisään ja tuodaan neula ulos pussin vastakkaisesta reunasta.Sama toiseen suuntaan. Katkaistaan lanka. Molemmat langanpäät tulevat ulos pussin reunasta ja toiseen reunaan jää pieni lenkki. Solmitaan langanpäät yhteen.


Jos kalenterin saajalla on taipumusta kurkistella, pussi kannattaa täyttää tässä vaiheessa ja solmia suu tiukasti kiinni langalla. Jos kalenterin saaja on malttavaisempi, pussin suun voi jättää availtavaksi. Sitten leikataan numerolaput, jotka liimataan pussin päälle erikeeperillä.


Suosittelen tekemään sarjatyötä eli työvaihe kerrallaan kaikkiin pusseihin.


Verkkopuodistani voi ostaa tsi-satsin: sopivan palan maatuskakangasta + numeroarkin. Hinta on 13 euroa + parin euron postikulu. Lisäksi tarvitaan ompelukone, villalankaa, suuri parsinneula, sakset ja liimaa. Ja tietysti ne 24 mahtavaa yllätystä.
26 kommenttia:

Kesänaapuri (@kesanaapuri) kirjoitti...

On muuten ihan älyttömän hieno! :)

Susanna kirjoitti...

No on kyllä minustakin! :D
Kiitos.

Saila kirjoitti...

Hyperhieno kalenteri ja loistoidea laittaa se tsi-pakettina myyntiin puotiisi! Jos en vihaisi joulua niin perin juurin, saattaisin harkita tällaisen paketin tilaamistakin ;-)
Olet muuten tosi näpsäkkä näissä ohjejutuissa, sulta syntyy kuvat ja tekstit todella seikkaperäisesti kerrottuna. Olen ihaillut tätä taitoasi täällä ennenkin.

mustakissa kirjoitti...

Upea! Jos en olisi jo vuosia sitten tehnyt kestokalentereita muksuille (jotka nyt eivät enää niin muksuja olekaan, mutta jotka kalenterinsa tänäkin vuonna löytävät) olisin tarttunut tähän heti. Aivan ihana!

Maija kirjoitti...

Hiano idea ja hyvät ohjeet! Ihan jännittää, että mitä sää Sulolle pusseihin pistät. Kai sää sitte kerrot joulun jälkeen? :-)

Mirka kirjoitti...

Ihana idea! :)

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Ihana idis ja kiva tuotteistaminen. Peukutan :)

Pike kirjoitti...

Yhdyn edellisiin ihailuihin hyvästä ideasta! Ehkä jokunen sarja valmiiksi ommeltuinakin menisi kaupaksi joulua edeltävissä "toritapahtumissa", joissa olet ehkä mukana.

Susanna kirjoitti...

Ohjeita on kiva tehdä, mutta oikeasyi on hämmästyttävän hankalaa muotoilla sanalliseen muotoon tietyt työvaiheet. Ihmettelen niitä, jotka kykenevät kirjoittamaan käsityölehtien työohjeita, niistä kun pitää tajuta ilman vaihekuvia.

Susanna kirjoitti...

Kiitos. :)

Susanna kirjoitti...

Ihan lyö tyhjää. Mitään uutta legoambulanssiakaan ei ole tullut markkinoille, että voisin toistaa viime vuoden yllärin.

Susanna kirjoitti...

Kiitos. :) Minusta oli hauskaa, miten tuo kangas sattui sopimaan niin täydellisesti tähän hommaan. Kolmesta maatuskakerroksesta tuli sopivasti just 24 pussia. :D

Susanna kirjoitti...

Kiitän!

Susanna kirjoitti...

Sitä vähän mietin, mutta jos tuon ompelemiseen menee ehkä pari tuntia, niin on siinä kalenterilla hintaa. :o

Soja kirjoitti...

No vau!

Mandariinimania kirjoitti...

Hieno kalenteri! Tosi persoonallinen. Tuli jo joulun kaipuu, vaikka en varsinaisesti jouluihminen olekaan.

Heli kirjoitti...

Aivan ihana! Mua kans kiinnostaa kovasti mitä te sitten toisillenne annatte kalentereissa. Minusta nimittäin on tosi ihana tuo teidän kalenterihomma, kun aina kaikkea hauskaa ja kivaa keksitte! Mulle on jäänyt mieleen erityisesti, että sait joku kerta jotkut mummomalliset alushousut. =D Vai muistanko mä väärin...?

Miksei mulla oo tollasta ihanaa, hassua miestä, jonka kanssa vois laitella kalenterit?? *huoh* No toisaalta olen kyllä niin mielikuvitusköyhä, etten meinannu koskaan lapsillekaan keksiä mitään. Ihan hirvee homma kaikille (4 lasta...) joka päivä laittaa jotain, huhhuh. (Helpompi ratkaisu olikin sitten se euron suklaakalenteri...) Nyt ne on jo isoja, en tiiä onko mitään kalentereita enää tarvetta ees hommata. Ainakaan viime vuonna ei oikein enää toiminut, minusta kun ei ole mitään järkeä ostaa joku suklaakalenteri josta tyypit syö kerralla kaiken ja se siitä sitten... Aikansa kutakin siis. Mutta kyllä mä niin mielelläni tollasen systeemin ottaisin, mitä teillä Sulon kanssa on!!

Susanna kirjoitti...

:P

Susanna kirjoitti...

Enpä tiedä, olenko koskaan minäkään tässä vaiheessa vuotta vielä ollut joulua jo vastaanottamassa. :D

Susanna kirjoitti...

Me annetaan kaikkea pientä krääsää, sellaista turhaa roinaa. Ne mummokalsarit olivat kyllä ihan paras ylläri, ovat olleet ahkerassa käytössä.

Mitä jos ehdottaisit sille miehellesi? Kerro sitten minulle, mikä on reaktio. Eihän sitä tiedä, jos vaikka innostuisi! :D

Elina kirjoitti...

Oivallinen tuotteistus minustakin! Tuo maatuskan vatsan päällä oleva ympyräkuviohan on kuin tehty numerolappua varten. Tämmöinen taitaa heti lähteä verkkokaupastasi yhdelle maatuska-fanikaverille. Etukäteinen joululahja koko perheelle, pussukoihin voi keräillä sitten kaikille yhteisesti kaikkea pientä, kivaa, piristävää ja lämmintä. Ja vaikka kaveri on aikuinen, niin noita on mukava availla yhdessä lasten kanssa.

Milla / Millainen Elämä kirjoitti...

Maatuska-hullu on ihan pähkinöinä... <3

Susanna kirjoitti...

Se numerolapun paikkakin on kyllä aika uskomatonta tuuria. Ihan kuin kangas olisi varta vasten tähän tehty. :D Monessa jutussa, mihin olen maatuskoita käyttänyt, olen törmännyt siihen, että kuosi on aika hankala käyttää. Tässä se on täydellinen.

Toivotaan, että maatuskafanikaverisi ilahtuu!

Susanna kirjoitti...

:D

Unknown kirjoitti...

ihailtavalla tavalla osaat tuoda esille työt! todella hyvin kuvattu ja esitetty, kateeksi käy. :D söpö lopputulos kyllä, tuommoset itsekin kelpuuttaisin, vaikka muuten ei niin mun tyyliä olekkaan. :)

Susanna kirjoitti...

Kiitos kaunis! :)