sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Tulkoon aurinko!


Jouduin elämään kokonaisen viikon ilman tietokonetta. Se oli vaikeaa, mutta sen ansiosta sain vihdoin aikaiseksi ostaa säkillisen kalkkia ja kokeilla maitomaalia. Ihanat pigmentit olin aiemmin tilannut Kymin Palokärjestä.

Haaveenani on saada auringonkeltainen toimisto, ja tilaamani krominkeltainen pigmentti on täsmälleen se keltainen, jonka seiniini haluan. Sitä ei kuitenkaan suositella maitomaaliin, joten tilasin testimielessä myös englanninpunaisen pigmentin, joka soveltuu kuulemma parhaiten tähän tarkoitukseen. Englanninpunainen ei kyllä minun silmissäni ollut punaista nähnytkään, vaan se oli selkeästi tummanruskeaa.


Keltainen maali sai minut aivan liekkeihin. Ensinnäkin maitomaali on ihan huippua! Sen sekoittaminen on helppoa: 1 dl rasvatonta maitoa, 30 g pigmenttiä ja 10 g kalkkia. Tällä määrällä maalaa arvioini mukaan noin yhden neliömetrin alueen. Maali levittyy ihanasti ja käyttäytyy kiitettävästi myös vanhan paperitapetin päällä. Se kuivuu hetkessä ja sutien peseminen käy kädenkäänteessä vedellä. Litrahinta taitaa olla alle euron luokkaa. Keltainen väri oli kirkkaudessaan aivan yliveto, ja toi harmaaseen päivään ison latauksen aurinkoa. Englanninpunainen peitti yhdellä maalikerroksella, joten se on vielä riittoisamapaa kuin krominkeltainen.

Eli täydellistä, eikö? Ei aivan, sillä krominkeltainen pigmentti sisältää lyijyä ja purkin kylkeä koristaa komea pääkallo. On otettava selvää, millaiset terveyshaitat seuraavat sitä onnetonta, joka maalaa sisäseinänsä lyijymaalilla.

4 kommenttia:

 1. Ihana väri ja kiva kuulla kokeilustasi! Luulin, että lyijy ja sinkki ovat jo kiellettyjä, ehkä sitä on niin pienenä annoksena ettei se ole terveydelle haitallista. Muistathan laittaa hengityssuojaimen kun blandaat.

  VastaaPoista
 2. Ja sinä sait minut tällä kirjoituksellasi liekkeihin!! Sain nimittäin suunnanmuutosidean yhden vaiheessa olevan huoneen seiniin, tapetoiminen ei jostain syystä ole oikein jaksanut kiinnostaa, ja nyt kun mainitsit -taidankin maalata vanhan tapetin päälle! En ehkä kuitenkaan maitomaalilla, mutta jos ostaisi värijauhetta jo olemassa oleviin valkoisiin Into-maaleihin, kai niinkin voi tehdä?

  Tuota maitomaalitestailua seuraan mielenkiinnolla, sitä on ollut haaveissa kokeilla ainakin ulkohuussin seiniin ja mahdollisesti myös saunan hellahuoneeseen, kunhan sinne saunamökkiin nyt ensin ne kunnolliset seinät saataisiin.

  Jännityksellä odottelen kuvia teidän uudesta, omasta asemastanne ja remontin käyntiin polkaisemisesta =)

  VastaaPoista
 3. Hei, just viimeviikolla luin Talotohtorista maitomaalista mutta en tullut ajatelleeksikaan, että sillä voisi myös sisäseiniä maalata. Kerrothan sitten kokemuksiasi jos/kun maalaat? :)

  VastaaPoista
 4. Saila, en kyllä laittanut suojaimia... olen fiksumpi sitten ensi kerralla. Kiitos muistutuksesta!

  Maatiaiselämää, minusta on aika mahtavaa, että joku menee liekehtimään blogikirjoitukseni ansiosta! Ihanaa kuulla, että inspiroiduit!

  Jutta, minusta on ollutkin outoa, ettei maitomaalin soveltuvuudesta sisäseiniin juuri ole kerrottu. Ulkona ja kosteissa paikoissa se kuitenkin kuulemma tuppaa homehtumaan. Sisätiloihin siis pitäisi olla parahultainen?

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.