perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kysytään ja vastataan


1. Mikä saa sinut ärtymään kotioloissa?

Tähän on helppo vastata. Tietokone. Tietokoneella istuminen ruokkii tietokoneella istumista. Tietokoneella istuminen aiheuttaa ärtymystä ja ärtymys ruokkii ärtymystä. Tietokoneelta en pysty nousemaan pois, vaikka huomaan ärtyväni ja ärtymys kasvaa siitäkin. Koko päivä pilalla, ja mitään en ole saanut aikaiseksi. Sellaiset päivät, kun jotenkin onnistun vastustamaan tietokoneen vetovoimaa, ja alankin tehdä jotain ihan muuta, ovat yleensä erittäin hyviä päiviä ja menen illalla nukkumaan tyytyväisenä itseeni. Tietokonepainotteisen päivän jälkeen menen nukkumaan itsetunto mössönä ja varmana siitä, ettei minusta ole mihinkään.


2. Entä yhteiskunnallisesti?

Homoteema. Minulla nousee raivo jo siitä, että joudun ajattelemaankaan tätä. En voi käsittää, että 2010-luvun Suomessa me joudumme edes miettimään sitä, saavatko kaikki ihmiset olla ihmisiä! Meillä on lakeja, jotka laittavat toiset ihmiset alempaan kastiin vain sen takia, että sattuvat rakastamaan "väärää" ihmistä. Sellaiset lait ovat sairaita. (Alan taas kiehua!)

Norjassa ollaan meitä valovuosia edellä. Siellä samaa sukupuolta olevat ovat saaneet mennä naimisiin jo vuodesta 2009 saakka ja heillä on ihan samat oikeudet adoptioon ja hedelmöityshoitoihin kuin hetskuillakin. Ja viimeisimmäksi ilouutiseksi juuri luin, että Norjassa poistetaan henkilötunnuksista sukupuolitunnus. Pieni asia melkein meille kaikille, mutta pienelle transihmisten joukolle suuri. Hyvä Norja! Norjan esimerkki kertoo sen, että kaikki onnistuu, kun vaan pannaan toimeksi.

(Tämä asia on sitten minulle niin herkkä paikka, että älkää viitsikö vaivautua sanomaan vastaan. Saatan poistaa jokaisen sellaisen kommentin, sillä tämä blogi on minun maatani, eikä minun tarvitse omalla maallani joutua suuttumaan.)3. Miten käsittelet ärtymystäsi ja miten se helpottaa?

Se helpottaisi, jos tekisin jotain, siis ihan mitä tahansa konkreettista, johon liittyy pienikin liike. Oli se sitten ikkunoiden rapsututusta, polttopuiden pilkkomista, ompelemista, siivoamista tai kävelemistä. Mutta yleensä en ärtyneenä saa sellaista aikaiseksi, vaan ryven ärtymyksessäni, kunnnes Sulo käy kimppuuni ja kutittaa. Se irrottaa minut märehtimisestä, vaikka inhoankin kutittamista.


4. Mitkä ovat pikkumaisia piirteitäsi ja miten niiden kanssa elät?

Sulo: "Sinuu ei saa neuvoa missään. Sie olet niin aasi. Ja siulla on niitä ihmeellisiä sääntöjä. Jos joku asia on siulle vaikka sisustuksen kannalta tärkeä, niin se on ihan sama, onko se käytännöllinen vai ei."

Jouduin kysymään tätä Sulolta. Sitten jouduimme katsomaan wikipediasta, mitä pikkumaisuus oikeastaan tarkoittaa. Jos nuo asiat ovat pikkumaisuutta, niin ei minulla ole ongelmia elää niiden kanssa. Sulollahan se vaikeaa on!


5. Mistä erityisesti ilahdut tai nautit?

Auringosta ja lämmöstä. Kun aurinko paistaa ja lämpötila lähenee kolmeakymmentä, saan kauheasti aikaan!

6. Mitä unelmointi sinulle merkitsee? Vai unelmoitko?

No unelmoin. Ehkä liikaakin. Sitten petyn tosi karvaasti, kun unelmat eivät toteudu. Tämän vuoksi en lottoa. Jos Sulo kertoo tehneensä loton, minä suunnittelen heti täysillä, mitä kaikkea tehdään niillä rahoilla ja sitten lauantai-iltana tipun tosi korkealta. Toisaalta tiedän, että vain unelmat vievät eteenpäin ja minulle onkin jo langennut niin hirmuiset määrät toteutuneitakin unelmia, että olen kiitollinen ja onnellinen.


7. Taito, jonka haluaisit oppia?

Tanssimisen taito. Siihen tarvitaan rytmitajua, notkeutta ja heittäytymistä. Minulla ei ole niistä mitään. Haluaisin käydä lavatansseissa, sillä se olisi parasta mahdollista liikuntaa. Yritin ehdottaa Sulolle, että menisimme lavatanssikurssille syksyllä, mutta taidamme kuitenkin mennä Venäjän kurssille.

8. Taito, jonka voisit opettaa muille?

Ei minulla taida olla mitään sellaista taitoa. Osasin aiemmin jongleerata kolmella pallolla, mutta kun hiiret söivät ne pallot, niin sekin taito on minulta kadonnut.


9. Lempikotityösi?

Voiko sellaista olla? Laittelen suht mielelläni tavaroita paikoilleen, mutta varsinainen siivoaminen ei sitten kyllä innosta ollenkaan. Pyykinpesu ja imurointi vielä menettelevät joskus harvakseltaan, mutta pölyjen pyyhkiminen, lattioiden luuttuaminen ja tiskaaminen ovat mission imbossible. Onko sisustaminen kotityötä? Ja mööpleeraus? Ne ovat minun lempejäni!

10. Onko sinulla koti, asumus, tavaroiden tukikohta vai jokin muu? Entä kuinka tärkeä tai arvokas se on? Haavoittuisitko, jos menettäisit sen itsestä riippumattomista syistä?

Kotini on minulle minä itse. Haavoittuisin tietysti. Kuitenkin kun tätä ikiomaa unelmakotia on nyt neljä vuotta elänyt, hengittänyt ja rakastanut, niin ajatus täydellisestä kodista on muuttunut. Kodin ei välttämättä tarvitsisi olla näin suuri riesa, työmaa ja taakka. Olisi ihan mukavaa, jos kaikki olisi järkevän kokoista, siistiä, ehjää ja puhdasta, kulmat suoria ja koko koti sellainen, että sen voisi jopa jättää vaikka pidemmäksikin aikaa. Ja palata aina takaisin.


10. Mitä haluaisit sanoa 15-vuotiaalle minällesi?

Oijoi. Sanoisin, että 25 vuoden kuluttua olet onnellinen. Kaikki se, mitä sitä ennen tapahtuu, varmasti vahvistaa sinua, vaikka et sitä sillä hetkellä uskoisikaan.


Nämä kysymykset napsin mukaan Saaristohuvilalta. Ottakaa te ne mukaanne täältä!
Kuvat ovat eiliseltä matkaltamme Käkisalmeen, eivätkä liity tekstiin millään lailla.

30 kommenttia:

 1. Hahaa, yhdyn omalta osaltani täysin neloskohtaan! Auta armias, jos minua joku kehtaa neuvoa, kun Minä tiedän ja Minä olen päättänyt. Se on mission impossible se :D

  p.s. Sulla on kaksi kymppiä. Terv. Ärsyttävä pilkuntarkastaja :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan kymppi. Multa puuttui ensin viitonen, mutta en näemmä selvinnyt kunnialla asian korjaamisesta! :D

   Poista
 2. Uskallan kommentoida kun kerran oon sun kanssas täysin sammaa miältä. Toi avioliittohomma johtuu vaan siittä, ettei suurin osa ihmisestä tiärä mistä asiasa on kysymys, luulevat vaan tiätäväns. Ne luulee, että sekisteröidyllä parisihteella on samat oikeudet ko avioliitolla. Ja sit on tiätysti sekopääuskovaiset joille homo=pedofiili. Yks sano mulle, että jos homoille antaa pikkusormen, ne rupee vaatimaan lisää oikeuksia ja sitten se menee siihen, että homot raiskaa poikia pusikoissa ja vanhat lesbot viettelee nuoria tyttöjä, ilmottavat sitten vaan että heillä on oikeus toteuttaa itteens. Aaaargh, mää en kestä! Näille tiätyille uskovaisille on turha ees yrittää selittää asiaa, ne kun ei kuuntele!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori kirjotusvirheet, kuahuttava aihe. :-D

   Poista
  2. Jos joltain pitäisi kieltää oikeus perheen perustamiseen, niin tyhmiltä ihmisiltä. Jotta tyhmyys ei pääsisi siirtymään seuraavaan sukupolveen. Viittaan tällä esimerkkejesi älykköihin, enkä kirjoitusvirheisiisi!

   Poista
  3. Suurin osa lain vastustajista taitaa olla ihan tavallisia keski-ikäisiä ihmisiä, jotka luulee tiätäväns, mut koska asia ei ittee koske niin ei oteta asiasta tarkemmin selvää. Mää ehkä kutsuisin ihmisiä ennemmin laiskoiks. Tiatoo on nykyään niin helppoo saada, mut silti vaan annetaan eteenpäin vääriä juaruja ja uskomuksia. Laiskuus, se on pahempi synti kuin vaikka homous (joka ei oo synti).

   Poista
  4. Ei voi olla laiskuutta. Tietoa tuputetaan, vaikkei sitä haluaisi kuullakaan. Ja eduskunnassa joutuvat sitä tietoa ottamaan vastaan erityisen paljon, mutta silti nuo pedofiiliasenteet sielläkin pysyvät. :(

   Poista
 3. Voitte lynkata mut vaikka tältä seisomalta, mutta kirjoitan silti oman mielipiteeni. Mulla ei ole homoja mitään vastaan, mutta en tiedä miten suhtauta kirkossa vihkimiseen, koska olen Maijan sanoin "sekopääuskovainen" ja vieläpä keski-ikäinen. Mulle Jumalan sana on painavampi kuin ihmisten mielipiteet. Mulle on aivan sama, vaikka mua pidetään kummallisena, ahdasmielisenä sekopäänä. Vaikka Susanna nyt poistaisitkin tämän viestin, niin ostan siitä huolimatta rättejäsi jatkossakin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En poista, mutta en aio myöskään keskustella asiasta kanssasi. :)

   Poista
  2. Mää voin sannoo sen verran, että tässä ei oo mitenkään kysymys kirkosta ja jumalasta, vaan laista, siittä että kaikki olis lain mukaan saman veroisia. Ei homot kirkkoon hingu (no uskovat homot ehkä, mut se on toinen tarina), ne vaan haluaa parisuhteelleen saman laillisen aseman kuin mitä heterosuhteessakin saa.

   Poista
 4. Tuo ykkönen osui uppos tännekin ihan täydellisesti. Nytkin istun tässä koneella ja miljoona työtä odottaa tekijäänsä ja markkinat lähestyy...Ja illalla on huono omatunto, kun en tänäänkään saanut enempää aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa tässä joku aikakatkaisin. Tunti päivässä ja loppu.

   Poista
  2. Netin käyttöön saa semmosen! Mei teinillä on tunti nettiaikaa päivässä.

   Poista
 5. Joo, ei tarvitse sen enempää keskustellakaan :). Sanoin oman mielipiteeni ja se riittää mulle. Kaikilla pitää olla lupa ja oikeus omiin arvoihinsa, mielipiteisiinsä ja sananvapaus. Niitä kun aletaan suitsimaan, kun ei miellytä, niin se on arveluttavaa. Asia on toinen, kun aletaan nimittelemään ja haukkumaan ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyydän anteeksi jos vaikutti siltä, että mollaan kaikkia uskovaisia, sitä en todellakaan tarkoittanut. Terve usko on hyvästä ja saa ihmisen näyttämään parhaat puolens. Mää vaan oon sattunut törmäämään useampaan henkilöön jolla se usko ei mielestäni ole enää tervettä. Jos rukoillaan ittensä näännyksiin tai paasataan, esim että "sellaiset ihmiset pitäis tappaa, jotka kysyy neuvoo vainajilta", niin mun mielestä se on sekopäistä. Harmittaa myös se luulo, että homous liittyy automaattisesti pedofiliaan. Tietysti mikään ei oikeuta haukkumaan toista sekopääksi, pahoittelen että mulla on näin tavat hukassa.

   Poista
  2. Maija, kiitos sinulle. Kaikkien toiminta ei todellakaan ole tervettä ja pilaavat sitten uskovien maineen :(.

   Poista
  3. Ja hei, ei tarvitse olla uskovainen ollakseen kehityksen jarruna. Kyllä niitä löytyy pakanoistakin. :)

   Vastaavasti minä tunnen monta uskovaista, jotka tajuavat, että laki on pielessä.

   Poista
  4. Ihan aiheeseen liittyen Facebook-sivu, joka antaa toivoa myös kirkon suhteen:
   https://www.facebook.com/pages/Kristitty-ei-tuomitse-rakkautta-homokielteisyys-ei-kuulu-kirkkooni/103673299699033?ref=stream&fref=nf

   Poista
 6. Maailma muuttuu ja tiede kehittyy. "Uskovaiset" haluavat kieltää homoilta ja lesboilta adoptio-oikeuden ja hedelmöityshoidot, mutta jos uskovat niin suuresti pyhään kirjaan niin eiköhän se pitäisi silloin olla kaikilta kielletty. Jos "luoja" on tarkoittanut, ettei joku ihminen voi lisääntyä niin miksi ihminen siihen puuttuu. Eli "suuresta kirjasta" haetaan valikoidut kohdat joihin vedotaan. Kaikille yhtäläinen avioliittolaki ilman kirkkoa, kuka sitten haluaa kirkon siunauksen liitolleen niin hakekoon sen sitten. Mutta kirkonkin luulisi tulevan tälle vuosituhannelle, eetä ne homot ja lesbot, jotka uskoo ja haluaa kirkon siunauksen niin sen myös saisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä olisi, kun kirkko ja valtio pysyisivät erillisinä asioina. Ei sotkettaisi ollenkaan raamattua ja lakikirjaa keskenään.

   Mutta nyt minä lopetan. Eihän minun pitänyt keskustella tästä. :D

   Poista
 7. Kohtaan 8: Sie opetit miulle miten liimataan monta kuvaa yhteen!

  VastaaPoista
 8. Sait suupielet nousemaan hymyyn! Ihania vastauksia ja kannanottoja!
  Ja tuohon homoasiaan... olen miettinyt usein ihan samaa, että tässä meidän valtiossa on juurikin niin, että on sääntöjä säännön perään, sitten on vielä sääntöjä, jotka kumoavat nuo säännöt. On myös kieltoja, joille on kieltoja. Ihan kuin tämä festareille vietävä nesteasia. Kuinka monta vuorokautta, viikkoa ja kuukautta sen asian käännyttämiseen on käytetty aikaa ja nyt nämä uudet päättäjät ovat heti ensi nenässä kumoamassa sen, koska hulluhan se on tuo sääntö. Ja mitä tulee alkoholiin, niin ei herranjestas niitä alkoholisoituneita tai muitakaan niihin ehkä ryhtyviä tai sinnepäin vähänkään vinksahtaneita saada kuriin tai loppumaan tekemällä jotain tuollaisia sääntöjä! Ensinnäkin Viroon päin pitäisi laittaa hanat kiinni ihan totaalisesti, jos meinattaisiin meidän maasta se alkoholismi kitkeä pois. Itsekin sieltä juomia hakeneena, tiedän että sinne ne suomalaisten rahat menevät, eivätkä suinkaan vaan nuorison tai työikäisten. Viimeksi kun keväällä kävin ja menin sinne heti avaamisen jälkeen klo 10, oli pihassa 8 linja-autoa suomalaisia eläkeläisiä... niin juuri, eläkeläisiä. Hyväkuntoisen näköisiä, osa hädin tuskin käveli omatoimisesti... He siellä kantoivat laatikoita ja kiersivät SuperAlkoa ympäri ja pakkasivat linja-auton täyteen, että kannattaisi niiden päättäjienkin käydä itsekin joskus siellä notkumassa... Sori, lähti vähän lapasesta tämä mielenilmaisu! :D

  Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hölmöjä lakeja on vaikka kuinka paljon ja sitten puuttuvat ne lait, joiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä.

   Itse kun en tuota alkoholia käytä, niin viinarallin valtavuus on jäänyt hämäränpeittoon. Meidän rajanylityspaikkammehan on vain bensarallia, koska alkoholia ei saa Venäjältä tuoda ilman yöpymistä ja silloinkin vain rajoitetusti. Mutta vähän jänskättää, milloin ne keksivät sulkea bensarallin. Täältä valuu huimat määrät euroja rajantakaisille bensa-asemille ja Suomi menettää valtavat verorahat.

   Poista
  2. Aivan! Tuota pointtia en ole tullut ajatelleeksikaan... Taas ois lehelle kirjoittamista! :D

   Poista
 9. Jotenkin filosofinen tuo varoituskyltti! Vaikka elämässä kyllä joutuu koko ajan menemään tuntemattomista paikoista. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitämitämitä siinä lukee?! :D

   Poista
  2. Korjatkoon paremmin venäjää osaavat: "pelastakaa elämänne, älkää menkö yli tuntemattomasta paikasta." Onko kyltti radan varrella?

   Poista
  3. Eih! Kuinka liikuttavaa! Kyltti on rautatieasemalla, ulkorakennuksen seinässä. Ja se asema-alue näyttää ihan yhtä tuntemattomalta alueelta kuin koko muukin radanvarsi.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.