maanantai 10. lokakuuta 2011

Väri- ja valoterapiaa

Jos joku on ehtinyt ihmetellä, miksei täällä blogissa tapahdu mitään, syy on siinä, että me kävimme lomamatkalla. Sulo oli salaa säästänyt rahaa ja minä sain päättää, mihin niillä rahoilla mennään. Sain myös tehdä kaikki järjestelyt matkaa varten. Ainoa toive Sulolla oli, että reissu sisältäisi lentokonekyydin.

Niinpä me lensimme Ryanairilla Lappeenrannasta Bergamoon, vuokrasimme suloisen Fiat Pandan ja huristelimme muutaman päivän ajan kauniissa maisemissa. Sulo selvisi upeasti Pandan ratissa, vaikka liikennekulttuuri Italiassa on meidän kantiltamme katsottuna jokseenkin vähämielistä.

Olin suunnitellut matkareitin niin, että minä pääsin ihailemaan pieniä kyliä ja vanhoja taloja sekä vuoristoa. Mutta jotta Sulo pääsisi katsastamaan shoppailumahdollisuuksia, kuului suunnitelmaan myös joku suurempikin kaupunki.

Pikkuinen Fiat jaksoi kuin jaksoikin melkein kaikki rinteet ylös saakka - jos ei muuten, niin ykkösvaihteella. Ja me emme edes suunnistaneet Alpeille, vaan pysyimme Lago d´Iseon ympäristössä, jossa vuoret ovat paljon matalampia.

Matka oli ihana, mutta tottakai aivan liian lyhyt, koska sekä budjetti että aika olivat rajallisia.

Olin suunnitellut päivittäiset ajomatkat varsin lyhyiksi, jotta ehtisimme ensinnäkin eksyä pari kertaa ja toiseksi kerkiäisimme jalkautua mahdollisimman usein katselemaan rauhassa ympäristöämme.

Niinpä saimme ihmetellä paitsi italialaisten kylmäpäistä kaahailua mahdottoman kapeilla teillä, myös nähdä pieniä vilauksia sikäläisestä arjesta. Katselimme, kuinka äänekkäät rouvat koristelivat satiininauhoilla ja -ruusukkeilla talonsa valmistautuessaan johonkin paikalliseen Madonna-juhlaan. Ihastuimme vanhoihin setiin, jotka istuskelivat aukioiden laidoilla ja Vespoihin, joita näkyi kaikkialla. Minä rakastin tapaa, jolla uudet talot rakennettiin vanhojen talojen mittasuhteita ja tyyliä noudatellen.

Kerkesimme vaeltaa vuorelle ja laaksoon, kummastella dinosauruksen jalanjälkiä, puissa kasvavia pähkinöitä ja eroosion aiheuttamia kalliomuodostelmia. Saimme nauttia auringonpaisteesta ja kesäisestä lämmöstä, mutta koimme myös upean ukkosmyrskyn.

Totesimme italialaisten olevan kielitaidottomuudestaan huolimatta äärimmäisen ystävällistä ja avuliasta sakkia. Ihmettelimme, mikä "välimeren ruokavaliossa" on niin tervellistä, kun se kuitenkin sisältää pääasiassa valkoista vehnää ja sokeria. Kuuntelimme kirkonkellojen musikaalista kilkatusta vuorokaudet läpi.

Monta mukavaa kokemusta rikkaampina ja huomattavan virkistyneinä palasimme takaisin kotiin, jossa hiirulaiset olivat löytäneet tiensä sisätiloihin ja jättäneet kakkakikkareitaan makuuhuoneeseemme.

(Ja meidän poissa ollessamme minulle on kertynyt sen verran iso lista töitä tehtäväksi, että blogi taitaa yhä jäädä vähemmälle huomiolle. )

17 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Huooh. Olinkin jo hiukan huolissani, että missä missä?

Hienoa, että pääsitte hiukan hengähtämään. :)

Hiiri-invaasio on kyllä ihan syvältä. Papanat ja makuuhuone ei kuulosta yhtään mukavalta. *puistatus*

Intoa töihin!

Olivia kirjoitti...

Oi ihanaa! Tuollaisesta reissusta mekin ukon kanssa haaveilemme ja sinun kuvasi ja kuvauksesi vain vahvistavat haaveitamme... Pohjois-Italia on upeaa seutua ja ihmiset todella ystävällisiä! Mahtavaa, että pääsit vähän vetämään henkeä ja virkistäytymään :) Iloa syksyysi ja voimia töihin!

Satu kirjoitti...

Upeita kuvia! Mekin olemme lentäneet kolmesti Bergamoon ja lähteneet siitä vuokra-autolla eteenpäin.

Nonna kirjoitti...

Wau, mikä yllätys! Ihania kuvia. Tulee ikävä Italiaan!

Italialaiset viettävät ainakin pyhäinpäivää Madonna-patsaitaan koristellen ja juhlien... Me vietimme joskus vuosia sitten omaa puolipyhää halloweenia Sisiliassa ja lapset lauloivat Madonna-patsaan äärellä oranssi-mustissa kuteissaan! =)

Hiirille kyytiä, sanon minä!!!

Anonyymi kirjoitti...

On se mahtavb se Sulo! Kuvain perusteella olitte Legolandiassa :) Löytyikö katolilaista lelukauppaa?

Heather

Liisa T. kirjoitti...

Vau, ihanan oloinen reissu! :) Minäkin jo ihmettelin, oletko kipeänä vai missä, kun normaalisti blogi päivittyy aika tiheään. ;) Hienoa, ett pääsitte matkalle!

Mukavaa alkanutta viikkoa täällä Suomen kamaralla.

Unknown kirjoitti...

Upeita kuvia! Tuollaisia lomakuvia jaksaa katsella, vaikka yleensä toisten lomakuvat ovat maailman puuduttavin asia....ja asia, josta ei kuitenkaan oikein kehtaa kieltäytyäkään:)

Susanna kirjoitti...

Hiiri-invaasio makkarissa oli minun syyni: olin jättänyt lattialle sängyn viereen kipon, josta olin syönyt jugurttia ja mysliä.

Olivia, suosittelen lämpimästi! Tämä oli meille molemmille eka kerta Italiassa, ja toivomme, että pääsemme vielä joskus takaisin.

SatuK, minua hiukan hirvitti, että onnistunko kaikissa autojen ja hotellien varailuissa täältä Suomesta käsin, mutta kaikki tosiaan kävi hirmuisen sujuvasti. Oma kulkupeli ulkomaassa antaa sellaista liikkumisen vapautta, että minusta se on ihan paras vaihtoehto juniin ja busseihin verrattuna.

Nonna, huh - niin se amerikkalainen hapatus vaan ujuttautuu joka paikkaan, Madonna-patsaat ja kurpitsapäät sulassa sovussa! :-D

Ja hiiret tulevat kyllä kohtaamaan loppunsa. Viime syksynä niitä kipitti vain vintissä, mutta sisälle taloon tuleminen on ihan kiellettyä.

Heather, talot tosiaan olivat juuri niin söpöjä kuin olisivat olleet legoista tehtyjä!

Meidän kävi sääliksi italialaisia lapsia, sillä lelutarjonta oli ihan surkeaa. Mutta toisaalta: ehkä niille lapsille annetaan lelujen sijasta sitten aikaa, rakkautta ja fiksumpia virikkeitä. Yksi ambulanssi löytyi viimein lentokentän kaupasta!

Kiitos, Liisa, kyllä tässä viikko alkaa oikein mukavissa tunnelmissa, vaikka onkin sateista ja harmaata. En viitsinyt etukäteen blogissa kertoa reissusta, kun ei varmaan ole hirmu turvallista kertoa koko maailmalle talon olevan tyhjillään. :-)

Susanna kirjoitti...

Leena, en viitsinyt mättää teidän katseltavaksenne koko satojen surkeiden otosten kavalkadia. ;-)

Meillä oli pokkarikamera nyt mukana, koska minä en uskaltanut ottaa kallista kameraa mukaan tippumaan rotkoihin ja kolahtelemaan vuorenrinteisiin.

Sari kirjoitti...

Musta on niin ihanaa että pääsitte käymään reissulla. Teitte juuri sen saman kiepin (samallaisellla vuokra-autollakin viel) mikä meidän piti tehdä viime keväänä ja jäi tekemättä. Ihan mahtavaa! Ihana prinssi Sulo, halausta ja terveisiä!

Heli kirjoitti...

Oiiii.. kuulostaa täydelliseltä! Ihanaa, kun olet saanut lomailla!

Susanna kirjoitti...

Ah, niin lämpimiä värejä kuvissasi! Kiitos, että jaoit matkaanne - siitäkin huolimatta, että se aiheuttaa tiettyjä (kuumeen tyyppisiä) oireita...

Susanna kirjoitti...

Sari, niillä italaialaisilla itsellään oli Fiat Pandat NELIVEDOLLA! Sellanen kandee seuraavalla kerralla vuokrata, ettei niin nikottele mäessä. Varsinkin, jos meinaa ajaa Bergamosta pohjoiseen, kuten minun eka suunnitelmani oli mennä Como-järven rantoja. Tehottoman auton vuoksi päädyimme sitten tuohon pienempään kierrokseen "alavilla" mailla.

Heli, täydellistä se meille olikin. Me emme koskaan käy missään ulkomailla... kerran Tallinnassa olemme yhdessä käyneet.

Susanna, toivottavasti kuume joko menee ohi tai pysyy siedettävissä rajoissa tai mikä parasta: saa lääkkeen. :-)

Maria kirjoitti...

Niin kauniita kuvia taas :)

Hiiriongelmasta. Onko kenelläkään kokemuksia niistä sähköisistä hiirenkarkoittimista, toimiiko ne? Itse löysin kanssa juuri hiirten valtaamaan sängyn eli jotain tehokasta pitäisi keksiä..

tarutikki kirjoitti...

Kauniita lomakuvia, oli mukava "matkustella" teidän kans:)
Hiiriä meilläkin aina välillä käy, kokevat kyllä kovan kohtalon, jos tänne hiippailevat.

Susanna kirjoitti...

Maria, me saimme sellaisen karkottimen joululahjaksi viime vuonna, mutta koska hiiriä ei ole ollut, emme ole päässeet testaamaan. Nyt vasta muistin sen vekottimen olemassaolon, kun mainitsit asiasta.

Kiva, että matka miellytti, Tarutikki. :-)

Varpasen Asema kirjoitti...

Ompa kauniita kuvia! Minäkin kävin muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa Italiassa, sinne on kyllä päästävä toistekkin :)