maanantai 10. kesäkuuta 2024

Ajankäyttöä ja ajantajua

Kuinka kauan niitä ihania kesäpäivä jatkui? Ne alkoivat siitä, kun venäytin nilkkani ja siitä on nyt viisi viikkoa. Olin tietysti täynnä energiaa ja elämisen riemua koko ihanan hellejakson ajan. Miten terve minun pääni olisikaan, jos aina olisi aurinkoista! Yövyin pihalla Helmutissa eli nukuin tietysti sikeästi ja ihanasti. Koulukin stressasi vähemmän, kun sovin ohjaajan kanssa, että tavoittelen seitsemän työtunnin sijasta neljää tehotuntia päivässä. Hänkin on jo oppinut minusta sen, että teen kahdessa tunnissa homman, joka tavallisesti ihmisiltä vie kaksi päivää. Eli aikaansaaminen on nyt olennaista, eikä se, että istun tuskassa päivittäin 7 tuntia yrittäen tehdä jotain. Ja kyllä - minä saan nyt enemmän aikaan, kun en joudu ajattelemaan tunteja.

Sain jo piirrettyä ensi vuoden seinäkalenterin kuvat. Tällä kertaa aiheena ovat puput, ja minusta tuntuu, ettei pupukalenteri vetoa ihmisiin niin hyvin kuin kettukalenteri. Ainakaan pupujen kuvat eivät saa Instagramissa yhtä paljon tykkäyksiä. Vaikka vuodenvaihde on vielä valovuosien päässä, halusin saada allakan nyt jo valmiiksi, koska meillä on elokuussa kylän kirppis- ja kahvilapäivä. Se on ihana tapahtuma ja täällä kulkee paljon väkeä silloin. Kokeilen painattaa pienen kalenterierän jo tuohon tapahtumaan ja myydä kadun varressa. Säävarauksella toki, koska tuote ei kestä sadetta ja minä en ole enää kunnon torimuija eikä minulla ole telttaa. 

Olen tietysti itselleni tyypilliseen tapaan tehnyt ne kaikki kivoimmat hommat ensin ja viimeiselle työssäoppimisviikolle lykännyt kaikkein vaikeimmat. Tämä nyt alkanut viikko aiheuttaa siis minussa suurta vastenmielisyyttä. Kuten näkyy, kirjoittelen tässä blogia, vaikka minun pitäisi olla kyhäämässä sähköpostikampanjaa. Sopivasti on taas kylmää ja sateista eli ei mitään tekosyytä sinkoilla suppilautailemaan, vaan on tosiaan istuttava koneella hoitamassa hankalimmatkin hommat valmiiksi.

Tätä kylmyyttä ja sadetta tuntuukin jatkuneen jo viikkoja, vaikka todellisuudessa ehkä muutaman päivän. Hellepäivähän kuluu hujauksessa, sadepäivä kestää ikuisesti. Kylmyyden takia jouduin siirtymään taas kotiin nukkumaan. Helmutissa alle 10 astetta on inhottavaa, mutta kotona talossa yölämpö pysyy 16 ja 20 asteen välillä. Jostain syystä silti nukun huonommin kotona kuin autossa. Opettelin jo talvella sellaiseen nukkumaanmenokäytäntöön, että panin puhelimen lentotilaan iltayhdeksältä ja jätin sen keittiön pöydälle. Meninkin sänkyyn kirjan kanssa, luin sitä kunnes silmät alkoivat lupsahdella ja nukahdin helposti. Nykyisin olen jatkojalostanut käytännön niin, että puhelin menee automaattisesti käyttökieltoon iltayhdeksästä aamuseitsemään. Suosittelen lämpimästi! Eipä veny enää nukahtaminen aamuyöhön typeriä instavideoita selatessa ja itseä inhotessa. Ja aamulla tulee noustua sängystä ihan normaalisti sen sijaan, että lukisin peiton alla uutisia pari tuntia ja ahdistuisin maailman toivottomuudesta heti päivän alkajaisiksi.

Lisäksi olen laittanut käyttörajoituksia sivusto- ja sovelluskohtaisesti. Instagramissa minulla voi kulua hyvinkin tunteja päivässä, joten siihen panin aikarajaksi 1,5 tuntia. Se tarkoittaa sitä, että nyt ehdin hyvin postamaan omat juttuni kaikille tileilleni, tsekkaamaan kaikki seuraamani tilit ja juttelemaan ihmisten kanssa. Mutta en ehdi katsella stand upia, hassuja kömmähdysvideoita tai söpöjä marsuvideoita! Facebook-addiktiota minulla ei ole, mutta laitoin silti siihen rajaksi muistaakseni vartin, mikä riittää siihen, että näen Imatran kaupungin päivitykset ja oman kyläyhteisön sivun ja voin kurkata roskalavaryhmiäkin, jos huvittaa. Uutisivuissa sama juttu: ehdin selata otsikot ja lukea artikkelin tai pari, mutta en voi jäädä jumittamaan maailman pahuuteen. 

Parasta kuitenkin on Vauva-palstan totaaliboikotti. Kolmeen vikkoon en ole siellä käynyt lukemassa enkä enää siis tiedä, jaksavatko ne vielä kylvää vihaa minua kohtaan! Oli todella vaikeaa lopettaa sen lukeminen, vaikka juuri lukeminen teki minulle todella pahaa. Kävin neuroottisesti katsomassa siellä melkein joka päivä, miten ilkeästi minusta puhutaan. Ja se vaan jatkui ja jatkui - kuukausia! En oikeasti ymmärrä, miten ihmiset ovat niin ilkeitä ja idiootteja. Ovatko he aina olleet sellaisia omissa päissään ja nykyisin vain vapauttaneet myrkkynsä, kun netti siihen tarjoaa foorumit? Vai onko ihmislaji jotenkin taantunut viimeisen vuosikymmenen aikana?


Vielä joskus viime talvena kännykkäni kertoi, että ruutuaikani on keskimäärin 8 tuntia päivässä. Miettikää! Kahdeksan tuntia! Sehän on yhden työpäivän mitta - onko ihme, etten saanut mitään aikaiseksi? Nyt näillä uusilla itsekuritusrajoituksillani olen saanut keskimääräisen ruutuaikani noin kolmeen ja puoleen tuntiin. Sitä on paha enää typistää ilman, että luopuisin kokonaan Instasta. Suurin osa tuosta ruutuajasta kun kuluu WhatsApissa kavereiden ja naapureiden kanssa kommunikointiin, ja sitä en laske mitenkään negatiiviseksi kännykän käytöksi. Ruutuaikaan lasketaan tietysti myös kameran käyttö ja kaikki pakollinen kuten karttaohjelmien ja pankin käyttö, joten vaikka kolmekin tuntia kuulostaa pahalta, se ei sitä oikeasti ole.

En laske Instagramiakaan enää pelkästään huonoksi, koska saan siitä nykyisin oikeasti iloa. Sen jälkeen, kun opin käyttämään sitä oikein, mieltäni pahoittavat postaukset ovat pysyneet poissa silmistäni. Kaipaan kuitenkin kovasti alkuaikojen käyttäjäystävällistä Instaa ja nyt meinaan tutustua uuteen Cara-nimiseen sovellukseen, joka kuulemma olisi sellainen. Ehkä kansa siirtyy sinne, ja äänestää jaloillaan Metan ylivaltaa vastaan.


6 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Viileää on kyllä. Tänään kävi mielessä virittää hellaan tuli, mutta luotin siihen, että aurinko tulee esiin – ja niin tulikin. Tuulee vain todella kovaa ja kylmästi.
Herättävää tuo someasioihin kuluvien tuntien määrä. En tarvitse rajoituksia instaan, koska käyn siellä ehkä kerran viikossa, enkä facebookiinkaan, sillä en jaksa katsoa kuin ylimmät postaukset siihen asti, kun tulee joku mainos ja sehän tulee siinä melkein heti. Kuluisikohan facebookissa ehkä minuutti kerran päivässä? Mutta blogiin ja muiden blogeihin minulta kuluu helposti pari tuntia vuorokaudessa. Nytkin olen tässä, vaikka mietin jo aamupäivällä, että tänään haketan yhden risukasan.
Tsemppiä ikävämpiin hommiin! Kannustaisiko se, että sen jälkeen tuntee itsensä supernaiseksi?

Susanna kirjoitti...

Mutta eikös blogien lukeminen ole ihan järkevää netissä roikkumista? Lukeminen on hyväksi aivoille ja postaukset ovat pidempiä, joten niihin keskittyy kunnolla. Instan ja Facebookin lyhyet pätkät tekevät aivotoiminnalle pahaa.

Mulle riittää kannustukseksi se, että jos en tee kaikkia sovittuja hommia, häpeä olisi hirveä! Häpeän välttäminen on paras kannustin. :D

Eila kirjoitti...

Mä kävisin Instassa tykkäämässä pupuista, mutta en enää voi, koska heivasin itseni sieltä yhtäkkiä pihalle. (Meta lähetti viestin, jossa kerrottiin, mihin kaikkeen he aikovat ottaa oikeudet, joten minulle riitti heti laakista.)

Itsekin lykkään asioita aina viime tinkaan. Teen jotain kivoja juttuja. Sitten, kun on ihan pakkopakkopakko ja aika alkaa käydä todella vähiin, teen sen inhottavan homman pois valtavalla vimmalla. Ja saan siis myös tehtyä silti ihan kunnolla. En vain ole niitä ihmisiä, jotka "ottavat itseään niskasta kiinni". Mulla ei ole sitä taitoa. Niskani on tottelematon.

Susanna kirjoitti...

No ymmärrän että heivauduit! ALkaa kyllä olla mitta täysi Metaa.

Mä olen samanlainen kuin sinä. Meidän niskat on sukulaisia!

Katja kirjoitti...

Täällä yksi lykkääjä lisää. Tosin sitten kun teen, teen vauhdilla mutta silti tarkasti. Aikarajat eivät ole minunkaan juttuni.

Hellepäivät katosivat kummasti, toivon vain ettei kesä ollut toukokuussa ja loput sitten kylmää ja sateista. Uimaputki loppui kuin seinään kun en enää tarkene.

Susanna kirjoitti...

Mä kyllä jo toukokuussa menin kaikille ääneen sanomaan, että eiköhän tule ihan paska ja kylmä kesä-heinäkuu, kun nyt on helle. Kunpa en olisi ollut oikeassa!

Juhannuksen jälkeen voisin lähteä helmustelemaankin, mutta se on kauheaa pahalla kelillä.