tiistai 5. helmikuuta 2013

Tätä ei kyllä kaivattu


Kaikessa onnellisuudessani istuskelin tietokoneella, kun yhtäkkiä tunsin käsissäni tuulenpuuskan. Aivan häkellyin; eihän täällä enää pitäisi tuulla, kun ikkunat korjattiin viime kesänä.


Mutta katsokaa, mitä talven aikana on tapahtunut! Puuseppähän suurensi toimiston pokat kauttaaltaan, koska niissä oli miehenmentäviä rakoja karmeja vasten. Kun pokat syksyllä vihdoin saatiin paikalleen, ne olivat niin tiukat, ettei niitä meinannut millään saada asettumaan paikoilleen. Niin tiiviit ne olivat, että minä jätin ilolla toimiston ikkunat teippaamattakin.

Mutta mikä on tilanne nyt? Ihan kauheat raot on taas joka puolella ja tuuli käy sisään aivan vapaasti. Olihan turha työ! Pokat ovat kutistuneet aivan mahdottoman paljon. Hirveästi meni rahaa, hirveästi tehtiin töitä, ja lopputulos on ihan yhtä onneton kuin lähtötilannekin.

Todella masentavaa. Tässä valossa en ole ollenkaan innoissani kevään tulosta ja siitä, että ilmeisen turha ikkunaremontti taas pääsee jatkumaan.


Hyvin tuulettuva koti on luksusta nykypäivänä, mutta kyllä silti nyt kiroiluttaa.


28 kommenttia:

AnniP kirjoitti...

Voi ei, miten ne nyt noin?

PikkuBertta kirjoitti...

Voihan rähmä...olisikohan käynyt niin,että puu,mistä uudet pokat on tehty,ei ollutkaan kuivaa,vaan on nyt talven aikana kuivunut ja tuloshan on tuossa nähtävillä...olisin kyllä yhteydessä tekijään ja sit kuluttajasuojavalvojaan....eihän nyt noin olisi pitänyt käydä...sillä luulen,että talohan tuossa ei ainakaan ole "suurentunut":)

Jenny kirjoitti...

No voi per... :( Voin vaan kuvitella mitkä fiilikset on! Turhan työn tekeminen remontissa on niin hanurista. Tsemppiä sinne!

Matkatar kirjoitti...

Remonttimieheni tuossa kertoo, että vanhat ikkunat täytyy aina teipata talveksi. Puu elää kosteuden ja lämpötilan mukaan. Voit vieläkin kuulemma teipata ne, mutta parempi syksyisin.

Rouva Kivitikka kirjoitti...

Juu, ja ehkä joku tolkku tuuleentumisellakin ;-D. Ymmärrän niin sinua!
Eikun teippaamaan....

Saila kirjoitti...

Voi harmi. Onneksi tällaisia juttuja pystyy jossain vaiheessa katsomaan huumorin värittämin lasein ja naureskella, vaikka sillä hetkellä ei siltä tunnu!
Meillä (siis Suomessa) on niin suuret kosteudenvaihtelut, että puu elää, muutaman millin raosta ei kannata murehtia kun se jossain vaiheessa on kumminkin ummessa... mutta ei talvella, kun taloa lämmitetään, valitettavasti. Ei kun tiivistenauhaa (tai lumppua tms.) rakoon ja teippiä päälle.

Anonyymi kirjoitti...

Toistan tässä vielä saman kuin Saila tuossa edellä: puu elää, ei sille mitään voi. Puuseppänä tietysti puolustelen myös työsi tekijää, mutta näin se vaan menee.
Puutalon asukas joutuu sietämään tiettyjä epämukavuuksia, tässä tapauksessa tilkitseminen ja teippaus joka vuosi on yksi niistä. Uudet, alumiiniprofiili-ikkunat eivät elä kosteuden mukaan, mutta luulenpa, ettet oikeasti sellaisia kotiisi haluaisi?
Intoa vaan ensi kesän ikkunaremontin jatkoon. Mikään ikkuna ei ole niin kaunis kuin vanha puinen.
..niin, ja siltä jokavuotiselta tiivistämiseltä ja teippaukselta välttyy, jos on emälaiska, kuten minä: en pessyt ikkunoita kuin sisäpuolelta joten vanhat viritykset sai välttää. :)

-Pöö-

Jannen Kuvia ja Kuulumisia kirjoitti...

Me asutaan 90 vuotta vanhan talon vintillä, koko talven ollut ulompi ikkuna auki makkarista :-D eikä vedä, kauheen näköiset meidän karmit...

Susanna kirjoitti...

En minä toki puuseppää syytäkään!
Hän teki aivan nanomillilleen oikeankokoiset pokat meille.

En silti nyt ymmärrä, miten työhuoneen ikkunoiden kanssa pitäisi toimia, kun sielläkin on holtittomat raot ja ne ikkunat olisivat vuorossa ensi kesänä. Kannattaako niitä pokia edes suurentaa, jos ne kuitenkin taas kutistuvat? Ja miksi ne eivät voi elää samassa tahdissa karmien kanssa?

Henna kirjoitti...

yhden puusepän avokkina ja vanhan talon omistajana olen jostain onkinut tietooni että vanha puu ei eläisi niin paljon. En muista oliko nuo teidän raamit nyt ihan neitseellisestä puusta tehty, mutta seuraavien ikkunoiden korjaukseen wanha puu voisi olla ratkaisu.

Anonyymi kirjoitti...

Viime kesä taisi olla aika kostea. Silläkin on vaikutuksensa.
Kostea puu on "paksuimmillaan. Kuivuessa siis poka kutistuu ja myös karmit ja näin se aukko väljenee ikäänkuin tuplasti.
Tuota ylempää kuvaa tihrustellessa näyttäisi, että puuseppäsi on kyllä valinnut tiukkasyistä puuta paikkapalaksi, kuten kuuluukin.

Kun remppa jatkuu, kannattaa tästä toki neuvotella korjaajan kanssa. Täysin tiukkoja noista on lähes mahdoton saada. Toivotaan nyt (monesta muustakin syystä) kuivempaa ensi kesää.
:)
-Pöö-

ps. omiin vanhoihin ikkunoihini olen harkinnut eräänlaisen tereen ompelemista jostain kivasta kankaasta; näyttäisi hauskemmalta kuin ne pahuksen liimapaperit.

Tiina kirjoitti...

Juu, vanha puu ei ainakaan kutistuisi! Näyttää olevan hieman liian tuoreesta puusta tehty... :(

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän yhtenä selityksenä mene jumalattoman sateinen kesä ja syksy, jolloin ilman kosteus oli huippulukemissa. Talvipakkasella puu on kuivunut ja lopputulos nyt nähtävissä. Ehkäpä lisäsiivut puuta auttavat, mutta ei hätiköidysti... Puu elää kuitenkin aina kosteustilanteen mukaan ja seuraavien korjailujen jälkeen ikkunat eivät ehkä mene enää kiinni. Kyllähän nykyinen puumateriaali on toisenlaatuista; nopeasti kasvanutta ja sen vuoksi huokoisempaa. Huokoisempi taas kerää enemmän kosteutta, mutta myös helpommin luovuttaa sen pois "kutistaen puuta".

Nimim. "Projektia seuraillut"

Anonyymi kirjoitti...

No eipä vähä mitään. Eräs perhe halusi kunnon lankkulattian tupaan ja olihan se alkuunsa hieno. Mutta kun iso leivinuuni lämmiteltiin muutaman kerran saivat varoa, etteivät pienimmät lapset putoa lattianraoista kellariin... Että sattuuhan noita ja hymyilyttäähän ne kun eivät vaan omalle kohdalle satu. Tsemppiä!

Koti1898 kirjoitti...

Mä olen tässä ihan viime viikkoina kiinnittänyt huomiota siihen, että täällä kuivuu kaikki. Olohuoneen pöytänä palvelevan lääkintäarkun kansi on rumasti halki. Keittiön seinästä on yhtäkkiä tullut esiin piilotettu oviaukko. Pitäisikö kuivattaa pyykkiä huoneissa, että ilman kosteus tasaantuisi?

A

Sussu kirjoitti...

Ne oli liian tuoreesta puusta. Jos saisitte jostain kierrätyspuuta pokiin, vanha puu on tiivissyisempää ja stabiilimpaa kun se on kuivunut niin perusteellisesti.

Vähän tuntuu kyllä että timpurin olisi pitänyt tietää tuo.

Pilvi kirjoitti...

Voi itku. Voin vaan kuvitella miltä tuntuu. Onpa kurjaa, kun osuu omalle kohdalle tuollainen "oppi" oikein vaikeimman kautta. No, niin se vaan taitaa olla, että puu kuivuu pakkasella.

Susanna kirjoitti...

Taitaa tosiaan olla syy sillä hirvittävän sateisella kesällä ja syksyllä. Muisteltiin tässä Sulon kanssa, miten homma eteni. Ensin minä annoin mitat puusepälle, joka teki korjaukset pokiin. Mutta kun hän tuli loppukesästä sovittamaan pokat paikalleen, ne eivät mahtuneet mitenkään ja hänen piti poistaa niistä siivuja reunoista. Eli ne olivat silloin tietysti liian turvoksissa. Ja nyt kun turvotus on kadonnut, pokat ovat jälleen liian pieniä.

hillevi kirjoitti...

Tosi harmi! Hirmuinen työ tuo ikkunoiden korjaaminen, kokemuksen syvällä rintaäänellä.! Mietin, et onko teillä tiivistettä noissa? Kun katson meidän korjattuja ikkunoita, niissä on myös nyt miehenmentävät raot, ja kesällä menivät kiinni juuri ja juuri. Meil tiviste sisäpokien ulkosyrjässä, ja karmissa siinä uurteessa, joka on karmissa. sit akkunat, osa saranallisia osa ei, ovat tiiviisti paikoillaan rakennusapteekista ostetuilla vanhoihin ikkunoihin tarkoitetuilla härpäkkeillä.(en osaa niitä yhtääkkiä tarkemmn kuvailla) Eikä meillä noista ikkunoista kovin paljoa tuule. tuntuu viileältä, kun kädellä koettaa, tietää jotta ilma vaihtuu, mut vinkka ei käy kumminkaa. Samaa sanoi mun miekkonen, niinkun muutkin täällä, et vanha puu ei elä yhtä paljon kun uusi.

Laurakaisa kirjoitti...

Voi itku :( Tuli kyllä aikamoinen myötäharmitus kun tuota melko lohdutonta kuvaa katsoi. Ehkä puusepän kanssa neuvonpito kannattaa, luulisi että hän tietää mikä tuohon voisi auttaa.

Soja kirjoitti...

Siulle olis tunnustus miun blogissa :)

Susanna kirjoitti...

Meillä ei ole tiivisteitä pokissa. En edes tiedä, mikä olisi sellainen tiiviste, jonka voi vanhaan ikkunaan laittaa. Olen tunkenut isoihin rakoihin bambukankaan suikaleita ja sitten vetänyt liimapaperit päälle.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä vanhoihin ikkunoihin voi ihan tavalliset ikkunatiivisteet laittaa. Ne täytyy asentaa lämpimillä keleillä. Kylmällä ilmalla ne ei tartu, vaan ne irtoaa, kun ikkunan avaa. Meilläkin on ihan samanlaiset raot ikkunan ja karmin välissä, mutta tiivisteen ansiosta vetoa ei tunnu. Veikkaan, että ennen pieni tuulenvire ikkunanraosta vain hyväksyttiin, eli mitään vanhaa ja perinteistä tiivistettä tuskin on. Voihan sinne pellavarivettä tunkea ja teipit päälle, mutta eihän se ihan niin vaivatonta ole kuin kumisen tiivistysnauhan laittaminen. Kukin tietenkin vetää rajan mihin haluaa, mutta minun mielestäni vanha talo ei mene pilalle siitä, että on epäortodoksiset tiivisteet ikkunoissa. Ne kuitenkin saa repäistyä pois, jos alkaa kaduttaa. -maija

Anonyymi kirjoitti...

Komppaan Maijaa. Ihan tavalliset ikkunatiivisteet toimivat kyllä puuikkunoissa, eikä sen jälkeen vedä enää.

Susanna kirjoitti...

Sitäpä on sitten kokeiltava. :)

hillevi kirjoitti...

Juu, meillä on kans iha sellaset tavalliset, kumiset (ikkunat on kyllä korjattu täysin vanhaa kunnioittaen muuten)Ne ei näy ollenkaan ikkonoiden ollessa kiinni, saranaikkunoissa tietty sisäkarmista kun sen avaa, mut me otettiinki kesäksi tuplat pois, eli sekään ei haittaa.

Riihirustiikki kirjoitti...

Hei! Sattui murheesi silmiini vahingossa muita juttuja googlaillessa mutta uskon pystyväni neuvomaan.

Tosiaan voit laittaa niihin ikkunoihin mielummin P-profiiliset kumitiivisteet. Ei se ole tyylirikko,niin meilläkin on vanhassa hirsitalossa. Ihan työnikin puolesta joudun noiden vanhojen pokien kanssa askartelemaan ja nyrkkisääntö on noin 3mm rako karmin ja pokan välillä kuivana. Jos yritetään liian tiukkaa sovitetta niin kostealla ilmalla lasit halkeilevat kun pokat eivät mahdu turpoamaan. Ja se vanha puu elää vähemmän,mutta elää sekin kosteuden mukaan. Ulommaiseen pokaan jätä alas noin 10mm katkos tiivisteeseen jotta ikkunaväli hengittää kosteuden ulos. Se on tärkeää lahoamisen estämiseksi sekä ikävän ikkunoiden jäätymisen estämiseksi.

Jos joudutte korjaamaan lisää pokia niin suosittelen ottamaan korjauspuun jostain vanhoista ylimääräisistä pokista. Näin ainakin itse teen.

Ja ikkunat kannattaa kitata heti alkukesästä etteivät linnut alkutalvesta saa sitä syötyä. Loppukesästä laitetut kitit maittavat talitinteille mainiosti

Jos ontarvetta ikkunakruunuille tai koristeille yms. niin yhteyttä saa tuolta http://riihirustiikki.fi.

Susanna kirjoitti...

Kiitos Riihirusktiikki hyvistä neuvoista! Ja linkistä sivuillesi - upeaa!