maanantai 30. joulukuuta 2013

Kuittipakko tulee - olenko valmis?!


Uusi laki astuu voimaan vuodenvaihteessa. Yrittäjien on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta annettava tästä lähtien aina kuitti asiakkaalle. Jos kuittia ei tarjoa, ja siitä jää kiinni, joutuu maksamaan laiminlyöntimaksun.

Kuitissa on oltava paljon tietoa: yrityksen tiedot y-tunnuksineen, päivämäärä ja juokseva numerointi. On oltava myös eriteltynä myytyjen tavaroiden/palvelujen laji ja määrät sekä arvonlisäveroerittely.

Aika moni käsityöläinen, joka käy usein messuilla, joutuu nyt hankkimaan kassakoneen. Kuitin voisi toki kirjoittaa myös käsin, mutta onhan se hidasta ja työlästä, varsinkin jos myynti on vilkasta. Olen onnellinen siitä, että en käy messuilla. Myyntitapahtumia, joissa käyn, on vain vähän ja ensi vuonna en aio osallistua muihin kuin Käsityökortteleihin. Aion siis selvitä ilman kassakonetta. Painatin sen sijaan ihan ikiomat kuittilomakkeet. Niissä on valmiina kaikki se, mitä voi olla. Paikan päällä on sitten kirjattava vielä summa, päivämäärä ja alv-erittely.

Olen jotenkin liikuttavan ylpeä kuittivihkostani. 


Lain tarkoitus on kitkeä harmaata taloutta. Hieno tarkoitus minun mielestäni, mutta sen toteutuminen tällä tavalla tuntuu aika epätodennäköiseltä.

Minulla ei ole kokemusta muiden alojen pimeästä myynnistä, mutta käsityöalalla minulla on siitä pieni käsitys. Sitä tapahtuu ainakin myyntitapahtumissa, kuten toreilla. On helppoa napata kassasta rahaa taskuun ja merkata vain osa myynnistä kirjanpitoon, jos sitäkään.

Harmaata taloutta tapahtuu myös "harrastajien" keskuudessa, eli niiden, jotka kirkkain silmin väittävät harrastavansa, vaikka toiminta on hyvinkin julkista ja ammattimaista. Tällaiseen harmaaseen talouteen kuittipakolla ei ole mitään merkitystä, sillä nämä harrastajat ovatkin juuri niitä poikkeuksia, joiden ei tarvitse kuitteja kirjoitella! Uusi laki nimittäin ei vaadi kuitteja yksityisiltä ihmisiltä eikä niiltä ammatinharjoittajilta, joiden liikevaihto jää alle 8500 euron rajan. "Harrastajat" voivat siis jatkossakin pimittää tulojaan tai ilmoittaa niistä vain sen osan, minkä lystäävät.


Entä torimyynti? Laki koskeekin vain sisätiloissa tapahtuvaa myyntiä, eikä edellytäkään kuitteja ulkona tapahtuvasta myynnistä. Torikauppiaat voivat siis halutessaan täyttää taskujaan ihan entiseen malliin. 

Ja muutenkin kaikki ne, jotka ovat ennenkin ottaneet työsuorituksistaan rahat suoraan taskuunsa. Kuitin on voinut jättää kirjoittamatta ennenkin ja sen voi yhtä helposti jättää kirjoittamatta vastaisuudessakin. Eivät ne verohallinnon, poliisihallinnon tai aluehallinnon viranomaiset ehdi jokaista kylppäriremonttia ja kotiparturia vahtimaan.

Mitä harmaata taloutta uusi kuittipakko siis kitkee? Kuulemma ravintoloiden narikkamaksuja.

Minun nähdäkseni tämä laki ei hirmuisen hyvin pure harmaaseen talouteen, vaan aiheuttaa vain lisätyötä ja -kuluja niille, jotka ennenkin ovat hoitaneet hommansa oikein. Toivottavasti olen väärässä.

48 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, taas! :) -SannaH-

Enne kirjoitti...

Enpäs tiennytkään tällaisesta, vaikka teen itsekin päätyön ohessa yrittäjänä hommia. Asiakkaana sekä yksityisiä että yrityksiä ja kertalaskutus sen verran iso summa, että olen aina automaattisesti lykännyt laskun (jossa vastaavat tiedot) asiakkaalle mukaan ja ajatellut, että se menee tarpeen mukaan kuitista. Pitääkin vielä tarkastaa laskupohjan tiedot ja tarvitsenko sen lisäksi erillisen kuittipohjan?
Mutta joo, taas näitä lakeja, joilla sohitaan vähän sinnepäin mutta pysytään visusti erossa ongelman todellisista aiheuttajista...

Susanna kirjoitti...

Et tarvitse. Jos laskutat laskulla, kaikki menee niinkuin ennenkin. Tämä muutos koskee käteiskauppaa ja korttimaksuja.

Susanna kirjoitti...

:)

Anonyymi kirjoitti...

Jos myyjä ei tarjoa kuittia, asiakashan voi tehdä siitä ilmoituksen, mutta kuka sitä lähtee tekemään johonkin aluehallintovirastoon. Ja jos asiakas pyytää kuittia, myyjähän voi tosiaankin kertoa olevansa vain harrastelija tai että liikevaihto jää alle tuon mainitsemasi eurorajan. Milläpä asiakas sen voi tarkistaa ostohetkellä.
Kyllä tämä on taas niitä lakeja, joiden laatijoilla ei ole ollut kaikinpuolista tajua käytännön kaupankäynnistä.
Porsaanreikänsä siis tässäkin laissa.
Sirpa

Mirka kirjoitti...

Onneksi ei tarvitse alkaa kirjoitella käsin noita kuitteja, koska myös sähköinen kuitti kelvannee ja näin ollen myös izettlen kuitti on pätevä! Asia on varmistettu izettleltä ja he ovat varmistaneet asian itse verottajalta. Tokikin löytyy sitten niitä, jotka eivät halua kuittia sähköisesti ja sen olen heille antanut ja tulen jatkossakin antamaan! :)

Mirka kirjoitti...

Siis käsinkirjoitetun kuitin! Ei tässä kuumeflunssassa pää toimi :D

Susanna kirjoitti...

Minustakin tämä tuntuu lailta, jolla ei ole juuri mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

En minäkään usko, että yksikään asiakas viitsisi alkaa vaivautua ilmoittelemaan asiasta yhtään minnekään.

Aika monelta yrittäjältä olen kuullut sellaistakin, että ne ovat asiakkaat, jotka pyytävät, että hoidettaisiinkos tämä ilman kuittia. Hämmästyttävää.

Susanna kirjoitti...

Hei, kiitos, että olet ottanut selvää tuosta sähköisen kuitin asiasta. Olen tavannut sitä vero.fi-sivun tekstiä moneen kertaan, enkä oikein ota sanamuodosta selvää, että onko paperinen kuitti pakko ja sähköinen vain vaihtoehto. Mutta hyvä, että pelkkä sähköinenkin kelpaa. :)

Mirka kirjoitti...

Joo, olin itsekin ihan hukassa nimenomaan koska en jaksaisi alkaa vääntämään enää käsinkirjoitettuja kuitteja tapahtumissa. En sen jälkeen, kun sain käsiini tuon izettlen aplikaation, se on niin kätsy kun siihen saa merkattua niin käteis- kuin korttimaksut eikä tarvitse pahemmin ynnäillä miten on päivässä myynyt. :)
En meinannut myöskään uutisoinnista löytää, että onko tuo sähköinen kuitti laisinkaan vaihtoehto, mutta izettlen sivuilta ja jostain yrittäjien keskustelupalstan sivuilta bongasin, että sähköinen kuitti on ok :)

Katja kirjoitti...

Ehkä muutos kitkee jossain kohtaa harmaata taloutta, mutta en usko että vaikutus on mikään järisyttävä. Torikaupan kuitillisuus olisi saattanut jo muuttaa paljon asiaa, mutta kuten sanoit, heitä muutos ei koske.

Nämä sun kirjoitukset on saaneet ainakin minut miettimään harmaata taloutta tarkemmin. Ja sitä rajaa milloin pitää maksaa verot ja milloin ei. Ennen joulua ostin torilta murtaen suomea puhuvalta naiselta kaksi havukranssia. Käteisellä, eikä tietenkään kuittia, myyjä oli todennäköisesti hankkimassa leivän jatketta jo muutenkin pienille tuloille. Teinkö väärin kun en ostanut tekijältä joka maksaa tuloista verot? Ja tässä kohtaa tuleekin se vaikeus, mistä löytää havukranssin tekijä joka tekisi sellaisen verollisena? Ja kuinka moni minun lisäkseni on valmis maksamaan siitä verollisen hinnan joka on todennäköisesti paljon suurempi kuin se 7e mitä maksoin per kranssi. Ei kyllä mitään helppoja asioita, ja en osaa sanoa oikeaa vastausta. Tässä kohtaa ei kyllä jäänyt huono omatunto, uskon että rahani päätyivät joka tapauksessa yhteiskunnan hyväksi.

Susanna kirjoitti...

Eihän sitä voi tietää, kuka maksaa ja mitä maksaa, oli kuitti tai ei. Maailma ei kaadu havukransseihin. :) Ostin itsekin käsityömessuilta naurettavan halvan, mutta tosi ihanan pupun Sulolle joululahjaksi ilmeisesti virolaiselta naiselta. Arvelin, että pimeää työtä minä siinä varmaankin tuin. Mutta eihän siitäkään varma voi olla.

Matkatar kirjoitti...

Eipä tuo muutos varmaan paljoa vaikuta. Hieno on kuitenkin uusi kuittivihkosi :) Onnea bisneksille ensi vuodelle!

Anonyymi kirjoitti...

Hieno idea tuo sinun esitäytetty kuittilomake. Onko itsestään jäljentävä? Kuten totesit, näitä pitää ruveta miettimään jos jonnekin myyjäisiin ensi vuonna aikoo. Maksupäätteen kuitti riittänee jos siinä näkyy tarvittavat tiedot? Täytyy tarkistaa salliiko kone lisää tekstiä nykyisten lisäksi.Minulla ei tällä hetkellä ole kuin yrityksen nimi ja yhteystiedot. Siis ainakin Y-tunnus pitäisi saada näkyville.

Kiitos hyvästä kirjoituksesta - jälleen kerran!

Oda K

Susanna kirjoitti...

Kiitos. Kuittilomake riemastuttaa minua yhtä paljon kuin aikoinaan ensimmäiset osoitetarrani. :)

Susanna kirjoitti...

Maksupäätteen kuitti ei riitä, jos siihen ei saa alv-erittelyä näkyviin.

On itsestäänjäljentävä tämä minun kuittivihkoni. Kirjapainossa oli valittavana myös sellaisia, joissa oli jopa neljä erillistä jäljentänvää sivua. Itse arvelin, että minun käyttööni riittää kaksisivuinen: toinen kpl minulle ja toinen asiakkaalle.

Heini - Haukkuojan emäntä kirjoitti...

Oi miten älyttömän hieno kuittivihko! Tuollainen täytyisi ehdottomasti saada nyt itellekin, joka on noin valmiiksi jo täytetty. Teetitkö jossain ihan paikallisessa kirjapainossa, vai tilasitko netin kautta? On kyllä hieno :)

Susanna kirjoitti...

Tilasin netin kautta Idepap-kirjapainosta.

Tiina Verhoomo Elegantesta kirjoitti...

Hyvä kirjoitus jälleen kerran. Kyllä se niin on, että asiakkaat kyselevät voiko tämän tehdä 'pimeänä'. Kaikki saavat vastauksen, että yhtään myyntiä ei mene pöydän ali.

Unknown kirjoitti...

Niin, aika useein asiakas sanoo, ettei tarvitse kuittia. Tähän oon aina vastannut, ett' mä tarviin :D

Susanna kirjoitti...

On se aika erikoista. Kerran kysyin eräältä yrittäjältä, kirjoittaako laskun vai haluaako rahan heti käteisenä. Hän kivahti, että mitään ei pimeästi myy. Olin tosi loukkaantunut siitä - enhän minä sellaista kysynytkään. Ilmeisesti aika moni muu kuitenkin oli kysynyt, koska hän sillä lailla ärähti. :)

ziu kirjoitti...

Ihania nuo sun kuitit! Melkein vois ostaa rätin jo niitten takia!
-Noora

Anne kirjoitti...

Hieno kuittivihko :) Itse pähkäilen vielä pikkuruisen kassakoneen ja kuittien käsinkirjoittelun välimaastossa. Päädyn ehkä kuitenkin käsinkirjoitteluun: Kuittivihko ja kynä vievät huomattavasti vähemmän tilaa, eikä sähköliittymistäkään silloin tarvitse huolehtia. Huolestuttaa vaan kiireessä asiakkaitten puolesta. Noh, asioilla on tapana selvitä, tavalla tai toisella :)

Susanna kirjoitti...

:D

Susanna kirjoitti...

Toivon, että kunhan niiden kuittien kirjoitteluun tulee rutiini, se alkaa käydä tarpeeksi nopsaan, eikä hidasta kaupankäyntiä kauheasti. Ainoa, mikä jännittää, on alvien erittely, kun sitä ei ihan salamana päässä lasketa. :P

Ajattelin, että alan tunkea näitä kuitteja asiakkaille myös ulkomyyntitapahtumissa, mutta silloin se on helpompaa, kun ymmärtääkseni ei ole pakko merkata ihan kaikkea. Riittää, että on loppusumma ja maininta, että alv 24%. Ei siis euromääräisiä erittelyjä välttämättä.

Anonyymi kirjoitti...

Aamulehdessä tai Hesarissa kerrottiin jokunen päivä sitten, että Ruotsissa vastaavan kuittipakon jälkeen yritysten liikevaihto nousi prosentteja, en muista varmasti kuinka paljon, mutta muistelen yli kymmenen prosenttia.
Yhtenä esimerkkinä ravintoloiden ja grillien lisäksi mainittiin kampaamot.
Kortilla maksaessa pelkkä maksupäätteestä tulostuva kuitti ei riitä, vaan asiakkaalle pitää antaa myös kassakuitti.
Nyt ei enää kuule kaupassa "tarvitsetko kuittia"? Asiakas voi sanoa, ettei tarvitse sitä, mutta kysyä ei pitäisi.
I.P.

Susanna kirjoitti...

Lueskelin juuri suoli24:n keskustelua ja jos siellä juttelevat yrittäjät ovat kovinkin yleinen ilmiö, niin vaikuttaa siltä, että liikevaihdot tulevat nousemaan meilläkin. Tosin Ruotsissa on joku tyyppihyväksytty mustalaatikkoinen kassakonepakkokin, jota ei meille tule ainakaan vielä. Normaaleja kassakoneita voi kuulemma helposti rukata jälkeenpäin ja poistaa sieltä tapahtumia. Kyllä ketku aina keinot keksii.

tarutikki kirjoitti...

Kiitos tästä kirjoituksesta! Selvensi paljon asiaa, jota olen pohtinut.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on ihan off topic, mutta onko sinulla myynnissä noita kukkaroita, jollainen on tuolla ylimmässä kuvassa?

Susanna kirjoitti...

Oli muinoin. Ei ole enää. :)

Susanna kirjoitti...

Kiva, jos oli hyötyä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Suurkiitos sinulle blogistasi:). Olen tätä lueskellut jo pitkän aikaa ja tykkään kovasti. Itse olen kanssa käsityöyrittäjä ja niin moneen kirjoitukseen voin samaistua. Tähän kuitti-aiheeseen oli pakko laittaa kommenttia.
Asia on juuri näin kuin laitoit eli lisä työtä ja kustannuksia jo niille jotka hoitavat asiansa jo kunnolla. Itselläni on kassakone, mutta liian vanha näihin uusiin säädöksiin. Harmittaa kun tykkään tuollaisesta "vanhanaikaisesta" kassasta ja nyt joudun investoimaan uuden sen tilalle, kun vanhaan kuittiin ei saa tekstiä laitettua.
Hyvää Uuden Vuoden alkua sinulle :).

Liisa T. kirjoitti...

Tosiaan, toivottavasti olet väärässä. Mutta luulenpa, että osuit juuri naulan kantaan lain hyödyllisyydestä ja vaikutuksista.

Itse en käy messuilla, joten homma ei ainakaan toistaiseksi koske minua.

Mutta yleisesti ottaen: ei se tosiaan kerro yrittäjän rehellisyydestä / epärehellisyydestä mitään, jos ei anna kuittia. Tiedän läheltä yrittäjiä, jotka eivät myyntitapahtumissa anna kuittia, eikä heillä ole kassakonetta, mutta ilmoittavat pennilleen kaiken tilitoimistoonsa. Toisaalta kuittienkin kanssa pystyy fuskaamaan ja fuskata voi myös monessa muussa kohtaa, jos sille tielle on halunnut lähteä.

Harmaata taloutta ei minusta pysty ulkoapäin kitkemään, siihen tarvitaan ihmisen oma halu olla rehellinen.

On muuten super cool kuittivihko!

Anonyymi kirjoitti...

Tuollainen olisi kiva <3

Rouva Vattu kirjoitti...

Tietääkseni se riittää, että kysyy haluaako asiakas kuitin. Sitä ei ole edelleenkään pakko tuputtaa väkisin, jos ei halua. Mutta kaikilta pitää kysyä automaattisesti, jos on sellainen järjestelmä kuin meillä, että kuitti tulostuu erikseen halutessa. Se nimittäin säästää kuittinauhaa kilometritolkulla ja roskispusseja, kun monet eivät sitä halua.

Näin meille on ainakin myyntityössä neuvottu.

Rouva Vattu kirjoitti...

Myynnithän näkyy meillä sitten erikseen ketjun tietokannassa, kuitin tulostus on vaan laitettu erikseen ihan sen rullan säästämisen takia.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvästä aiheesta kirjotit taas!!!!!!!!! Selvensi miullekin monta asiaa. Tuo rahapussi iski miuhun todella ja tuo siun kuittivihko on niin söpö ja varmasti toimiva.
t. eläinhattu Anne

Susanna kirjoitti...

Se kuului siihen sarjaan "työläs ja hidas valmistaa, hinta pilvissä", joten en ole niitä tehnyt enää. Tee se itse -pakettina voisin vielä joskus harkita niitä myyväni.

Susanna kirjoitti...

Niinpä, ja olen aika varma, että kun tämä laki on ollut voimassa vuoden tai pari, tulee siihen tiukennus ja ne mustalaatikkoiset kassakoneet tulevat meillekin pakollisiksi, ja sitten pitää taas vaihtaa konetta.

Hyvää vuotta sinullekin ja menestystä!

Susanna kirjoitti...

Samoilla linjoilla ollaan. Kuitti ei todista yhtään mitään.

Susanna kirjoitti...

Järkeväähän se noin onkin. Ihan hölmöä tunkea asiakkaille niitä kuitteja, kun ne kuitenkin nakataan heti roskikseen. Pitää varmaan laittaa siihen torikojun viereen roskis, johon asiakkaat voivat ne turhaan kirjoitetut kuittinsa tipauttaa ja minä kuskata takaisin kotiin poltettaviksi.

Susanna kirjoitti...

Kiva jos selvensi. :)

Myrtti kirjoitti...

Eksyin näin vuoden ensimmäisenä päivänä blogiisi ekan kerran ja loistavaa asiaa! Itse kuulun niihin harrastelijoihin jotka ei tosiaan yllä sinne 8500e ja mua taas riepoo kun tuntuu että paikalliset kuvittelee kaikki että olen joku pimeän työn tekijä :( Kun eivät asioista toki tiedä. Kaikesta maksan verot ja yrityksellä on kaikki paperit, mut pahan puhuminen on tietysti paljon jännenpää kuin kuivettava totuus :)

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka jotkut ovatkin epärehellisiä niin uskon silti, että rehellisyys kannattaa aina. Olen tässä jo pitkään mietiskellyt millaisia riepuja sinulta seuraavaksi tilaan oli sitten kuittipakko tai ei. Lähiaikoina laitan tilauksen tulemaan.

Vakkarilukija

Susanna kirjoitti...

Kiva kun eksyit tänne. Mutta ikävää, että sinua epäillään pimeistä hommista. Pääasiahan on, että itse hoidat asiasi parhasi mukaan.

Susanna kirjoitti...

Kyllä kannattaa rehellisyys. niin minäkin uskon. Tai ainakin toivon. :)

Hiukan on rievuissa heikko varastotilannen tällä hetkellä. Minun on todella hankalaa saada itseni työhuoneelle kaiken tämän löllöilyn jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Minä olisin halunnut kuitin kun tammikuun alussa maksoin yrittäjälle 700 € palvelusta. Hän halusi maksun käteisenä sen vuoksi, että jotkut on kuulemma jättäneet laskunsa maksamatta. Mutta sitten ei itse antanut kuittia. Ensin oli selitys se, että lapset olivat käyttäneet tulostuspaperit, sitten se, että tietokone oli rikki. Olen pyytänyt moneen otteeseen. Mitä kuluttaja voi tehdä? Puhutaan "ilmoituksen" teosta, mihin sen ilmoituksen voi tehdä?

Susanna kirjoitti...

Hmm, en osaa nyt varmaksi sanoa, mihin sen ilmoituksen voi tehdä. Poliisi ja verohallinto ovat lain valvonnasta vastaavat tahot, joten ehkä verovirastossa tietävät.