maanantai 6. toukokuuta 2013

Rotinoita ja lapsenhoitoa


Oli sadepäivä, eikä Kertusta näkynyt merkkiäkään. Tavallisesti niin aamuaktiivinen ja energinen lapsosemme lymyili pesäkopissaan niin tiiviisti, että minä aloin tosissani huolestua, onko se kipeä.

Vai matalapaineko sen niin nyytyneeksi ajoi? Äidin tyttö. Molemmat me olemme ihan toimintakyvyttömiä, kun on synkkää ja sateista.


Mutta syy päiväunien syvyyteen saattoikin olla juoksupyörässä. Olen ostanut Kertulle kauniin, puisen maailmanpyörän sen tv-taloon. Tässä eräänä päivänä Kerttu oppi lopultakin vipeltämisen taidon ja alkoi vetää täysipainoisia intervallitreenejä pyörässään. Se on uskomatonta, mitä vauhtia voi pienet jalat kipittää. Ne aivan katoavat näkyvistä!


Mutta koska Kerttu on Kerttu, se onnistuu tässäkin lajissa olemaan samaan aikaan sydäntäsärkevän liikuttava ja hulvattoman huvittava. Se ei tajua hiljentää vauhtia vähän kerrallaan, vaan tekee äkkijarrutuksia. Mitä siitä seuraa, jos tekee äkkijarrutuksen pyörivän renkaan sisällä? No ilmalento tietysti.

Jos kaveri siis harrastaa tätä touhua nyt kaiken yötä, ei taida olla ihme, että väsyttää päivisin. Pitääkö sen vetää juttu ihan överiksi? No, äidin tyttö - niinhän minullakin kaikki on joko on tai off, överit tai ei mitään.

Ai niin, mutta eihän Kerttu olekaan tyttö. Isän poika.


Valitan sumeaa kuvaa. Tämä lanssari ei vielä ole sisäistänyt sitä sääntöä, että ensihoitaja ei koskaan juokse.


Täällä Itä-Suomessa on tapana tuoda rotinoita vastasyntyneelle. Siis lahjoja ja herkkuja. Myös Kerttu on niitä saanut. Sulo tuo sille aina jotain pientä, jos käy jossain. Kuvassa herkkupallo ja hammasharjat. Ystäväni Heatherkin riemastutti meitä taas tuomisillaan, sillä Kerttu sai kaksi asua: sammakko- ja sikapuvut! Ja eilen Kerttu sai tupaantuliaiskortin ja onpa muutaman verkkokauppani tilauksenkin lisätietoja-kohtaan jo kirjattu terveiset Kertulle!


Minä olen erehtynyt lukemaan hamsterikirjallisuutta, kun tuskastuin netistä löytämiini ristiriitaisiin neuvoihin. No, ei ollut iloa näistä kirjoista, sillä nekin ovat täynnä päinvastaisia neuvoja. Välillä sanotaan, että juoksupyörä pitää olla ja välillä sanotaan, että siinä ravaaminen on vain yhden sortin häkkineuroosia. Toiset sanovat, että kurkkua saa antaa ruoaksi ja toiset sanovat, että se on kiellettyä. Toisessa kirjassa neuvotaan, että elukan pitää mahtua istumaan ruokakupissaan ja toisessa se ehdottomasti kielletään.

Kertun aamupäiväaktiivisuus on ollut meidän kannaltamme kiva asia, koska olemme itsekin hereillä silloin ja olemme saaneet leikkiä sen kanssa huvipuistossa. Mutta yhdessä kirjassa sanottiin, että päivisin hamsterin häiritseminen aiheuttaa sille stressiä ja ennenaikaisen kuoleman!

Ei kai kenenkään äidin kannata lukea lastenhoito-oppaita, vaan mennä omien vaistojen ohjaamina? Ainakin minulla tieto tuntuu lisäävän tuskaa. Jos Kerttu on kuin lahna iltaisin, mutta riehakas ja sosiaalinen aamupäivisin, niin eikö silloin sen kanssa olisi luontevinta leikkiä aamulla? Vai pitäisikö sen päivärytmi muka väkisin yrittää muuttaa iltapainotteiseksi?


No, jos se nyt ravaa itsensä tainnoksiin häkkineuroottisessa tilassaan kaikki yöt ja vetää sikeitä päivät, niin eipä tarvitse miettiä, ovatko aamupäivän leikkipuistoretket hengenvaarallisia. 


30 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Pitkäään olen lukenu sun blogia koskaan kommentoimatta, mutta nyt tuli pakottava tarve antaa sulle pieni helpotus tuoreen äidin stressin helpottamiseksi. :) Sulla näyttää olevan nippu hamsterikirjallisuutta, mutta teidän kerttu on kääpiöhamsteri. Käppänät on enemmän aamu/päivä aktiivisia ku normi hamsterit, eli ei hätää, voit seurustella kertu kans sillon ku on aktiivinen. Ihana huomata miten niin pieni ja vaatimton eläin voi viedä sydämmen ihan kokonaan! Itselläni on kans ollu aikoinaan hamtereita ja kyllä ne on vaan niin ihania!!

Saila kirjoitti...

Olipa hyvä tuo ylläoleva kommentti! Olen kyllä samaa mieltä, että lemmikin kanssa on paras vain olla, kaikenlainen teoriatieto voi vaikeuttaa sitä yhdessäolon ihanuutta, vaikka jotkut terveyteen vaikuttavat ihan perusseikat onkin tärkeää tietää, kuten ruokavalio. Mutta onpa siitäkin ristiriitaisia tietoja.
Kettu on söpeli!
Mukavia ja stressittömiä yhteiselon hetkiä!

Heli kirjoitti...

Nipa harrastaa ihan samalaista surmanajoa kuin Kerttu! Ja ilmeisesti se on kivaa, koska se saattaa toistaa sitä monta kertaa peräkkäin. Melkein voi kuulla, kuina se hihkuu ilmalennon aikana ja nauraa rätkättää kipittäessään takaisin pyörään.

Nipan aktiivisin hetki on illansuussa, sopivasti ennen isoveljensä nukkumaanmenoaikaa. Myös keskipäivän aikoihin siihen iskee päivähepuli, jolloin häkin sisustusta pistetään uusiksi.

Nipan lempileluja ovat muuten erilaiset narut, joita se möyhentää ja purkaa pesänsä pehmikkeiksi. Lemmikkikaupasta ollaan ostettu noita naruja, uskon niiden olevan turvallisia vaikka joka pätkä joskus mahaankin asti eksyisi.

Heli kirjoitti...

* jokU pätkä

Pyyhaan Emäntä kirjoitti...

Nyt täytyy kyllä sanoa, että suurin osa jyrsijöitä ja kaneja koskevista kirjoista on lähes käyttökelvottomia. Ne on usein vähän vasemmalla kädellä suomennettuja jostakin ulkomaisesta lähdeteoksesta, jonka neuvot on pahasti vanhentuneita. Joskus noissa kirjoissa on jopa vaarallisia ohjeita! Joten vaikka yleensä kirjat on hyviä missä tahansa, niin nyt jättäisin ne lukematta...

Luotettavia neuvoja voi etsiä vaikka Hamsteriyhdistyksen sivuilta: http://www.hamsteriyhdistys.fi/ , tai sitten jos löydät jonkun pitkän linjan harrastajan/kasvattajan sivut, kuten vaikka nämä: http://wonderlands.hamsterit.net/ :) Kääpiöhamsterit tosiaan on vielä eri juttu kuin syyrialaiset.

Juoksupyörä on semmoinen hommeli, että jos eläin ravaa siinä oikeasti jatkuvasti ja pakonomaisesti, niin sitten se on sitä "häkkineuroosia" eli stereotyyppistä käytöstä, joka johtuu tylsistymisestä ja stressistä. Mutta teidän Kertulla on kyllä melko lailla kaikenlaista vaihtelevaa puuhaa, tuskin hää ainaskaan tylsistyy :)

Liisa kirjoitti...

söpöläinen. ihana lukea Kertun touhuista :D

Marsu Maria kirjoitti...

Meilläkin kääpiöhamsterit olivat iltaunisia mutta heräsivät heti kun talossa muuten hiljeni. Mielettömän nätti juoksupyörä! Kitiseekö se paljon?

Laurakaisa kirjoitti...

Epäilen, että eläinlapsiin pätee sama totuus kuin ihmislapsiin - kirjoja ei kannata lukea eikä ainakaan missään olosuhteissa mennä netin keskustelupalstoille! Korkeintaan voi hätätilanteessa kysyä neuvoa joltain täysipäiseksi tietämältään, kokeneemmalta hamsterin tai vauvan äidiltä tai isältä.

Anonyymi kirjoitti...

Öh, hamsterille vaatteita..? Menee samaan sarjaan kuin koirien pukeminen eli täysin yli.

Tiina kirjoitti...

Vähänkö ihanaa, että verkkokaupan kautta lähetetään Kertulle terkkuja :D Miten ihmeessä hamsterille saa vaatteet päälle??

Anonyymi kirjoitti...

Sinä osaat kertoa hamsusta niin ihania juttuja ja nuo sarjakuvat =)
Miehenikin alkoi nauraa hamsu sarjakuvalle.
Taru

Heli kirjoitti...

Kommentti koirien pukemisesta: meidän koirat tarvii pukea talvella, eivät tarkene muuten. Ja on muitakin rotuja jotka vaan tarvii vaatteet tarjetakseen. Eli on pukemista ja "pukemista", toivottavasti tässä tarkoitat sitä kaikenlaisiin höpöasuihin pukemista (balleriinamekot yms turhakkeet).

Tuskin Kerttu noita vaatteita ylleen saa, eiköhän ne ole lähinnä sellaset hassuttelutuliaiset. =)

Aivan ihania nämä Kerttu-postaukset! Ja kuvat näissä kans tosi kivoja!

Susanna kirjoitti...

Kiitos pakottavasta tarpeestasi! :D

Noissa kirjoissa tosiaan on kyllä omat lukunsa jokaista eri hamsterilajia varten, mutta kieltämättä paikoitellen on tosi vaikeaa ymmärtää, puhutaanko nyt yleisesti vai esim. vain syyrialaisista.

Susanna kirjoitti...

Voin vain kuvitella, millaisen tuskan joku lastenhoidon opas saattaa aiheuttaa...

Susanna kirjoitti...

Hih, kiitos näistä Nipa-kuulumisista. Ja terveisiä isolleveljelle. :)

Susanna kirjoitti...

Hamsteriyhdistysken sivuilta mekin olemme alunperin oppimme imeneet silloin, kun tuota elukkaa harkittiin. Arvelimme sen olevan suht luotettava lähde.

Olemme miettineet, että joku pieni kamera tuonne häkkiin olisi ihan huippujuttu, niin tietäisimme, miten Kertun yöt sujuvat. Me itse kun kuukahdamme mielellämme yhdeksän jälkeen. Netissähän on sellaisia linnunpesäkameroitakin. :)

Susanna kirjoitti...

Kiva!

Susanna kirjoitti...

Ei lainkaan. Se on aivan hiljainen. Sellainen aivan hipihiljainen humina siitä kyllä lähtee silloin, kun vauhti kiihtyy ääntä nopeammaksi.

Susanna kirjoitti...

Keskustelupalstat ovat niitä pahimpia helvettejä - kaikessa. Oli sitten kyse eläimistä tai sairauksista tai vaikka kaupungeista. Eksyin kerran vahingossa Suoli24:n Imatra-foorumille ja meinasin alkaa itkeä. Ihan kamalaa tekstiä, täysiä idiootteja kaikki.

Susanna kirjoitti...

Kiitos Heli. Olen kyllä minäkin sitä mieltä, että lyhytkarvaisen koiran pitäminen takitta Suomen pakkasissa on lähinnä koiran kiduttamista. Oma koirarakkauteni, pitbull Sepru, oli aivan innoissaan takistaan, ja selvästi nautti kun se sai sen päälleen. Ja rakasti jopa kuukautispöksyjäänkin.

Ja kiitos myös siitä, että ymmärrät huumoria. Minä täällä jo pyörittelin silmiäni anonyymin kommentille.

Nuo vaatteet ovat siis Zhu Zhu Pets -leluhamstereiden vermeitä. Guuglaamalla löytyy, mitä kaikkea IHQUA niille onkaan kaupat pullollaan.

Susanna kirjoitti...

Emme aio edes yrittää. :D Nuo puvut tosiaan ovat vitsi ja pysyvät hienosti tuunatussa pakkauksessaan koristeena seinällä Kertun tv-talon vieressä.

Mutta oikeasti, Sulo on nähnyt eläinkaupassa kääpiöhamstereiden valjaita! Se tuntuu aika uskomattomalta. Ulkoiluttaako joku hamsteriaan ihan oikeasti? Ja miten muka yksikään hamsteri pysyy niissä valjaissa, kun nehän pääsevät luikertelemaan niin pienistä koloistakin?

Susanna kirjoitti...

Hih, mukavaa, että nauratti. Kun Kerttu lentää rullastaan, minä en tiedä, nauraisinko vai itkisinkö. :P

Anonyymi kirjoitti...

Huomasin että tuolla ylempänä olit kirjoittanut kamerasta, se voisi olla hauska salaa hieman seurata Kertun touhuja.
Taru

Susanna kirjoitti...

En tiedä oikeastaan edes, millaisia ne kamerat ovat ja nauhoittavatko ne vai onko se vaan suoraa livelähetystä... Pitäisi ottaa selvää.

Anonyymi kirjoitti...

Hoida Kerttua vaan ihan omalla intuitiollasi ja maalaisjärjellä. Kyllä omistaja oppii tietämään mikä on omalle lemmikille tai lapselle paras rytmi ja hoitotapa, kokemuksesta puhun monen lapsen ja kahden kisulin äitinä. On muuten ihania nuo siun postaukset Kertusta ja kaikesta muustakin. Pakko käydä aina päivittäin lukaisemassa siun blogi. t. eläinhattu Anne

Silmäilijä kirjoitti...

Susanna hei, nyt blogistani löytyy kuvia valmiista tiskiräteistä: http://sivusilmailya.blogspot.fi/2013/05/mummoille.html

Susanna kirjoitti...

Kiva, että käyt kyläilemässä! Kävi aika huono tuuri sen hatun kanssa, muuten. Kun ne lämpimät ilmat alkoivat ihan pari päivää hatun oston jälkeen! En kerinnyt käydä kuin kerran Lidlissä se päässäni. Ja ihan helposti jopa! Nyt on mukavaa, kun on ensi talveksi kiva pipo odottamassa.

Susanna kirjoitti...

Oijoijoi. Tulipa niistä tosi komeat! Kiitos kun esittelit!

Taisin luvata jotain pientä yllätystä niille, jotka esittelevät lopputuloksia. Laitatko minulle sähköpostilla osoitetietosi, niin keksin jonkun ilahdutuksen.

Unknown kirjoitti...

Ihana blogi :) Täytyy oikein paneutua tähän lukuhommeliin, on niin paljon kivoja juttuja! Kiitoksena blogista minulla on sinulle pieni tunnustus. Hyvää kevään jatkoa!

Susanna kirjoitti...

Kiitos! Käyn heti kurkkimassa!