tiistai 7. toukokuuta 2013

Kankkulan kaivo?


Meiltä kesti kaksi ja puoli vuotta saada aikaiseksi tarkistaa, onko kaivossamme vettä. Sulo kankesi tänään betonikannen hiukan pois paikoiltaan, jotta saisimme sujautettua naruun sidotun ämpärin kaivon pohjalle. Huolella sammaloitunutta kantta ei varmaan oltu liikuteltu kymmeniin vuosiin.

Talon ensimmäisiin asukkaisiin kuulunut rouva kertoi meille pari vuotta sitten, että kaivo olisi 25 metriä syvä. Ja kun nyt pääsimme kurkistamaan sen kitaan, totesimme, että tuo tieto saattoi varsin hyvin pitää paikkaansa. Kannen alta näkyi pelottava onkalo. Tarvittiin aika pitkä naru.


Syvyyksien päässä totta tosiaan oli vettä! Ämpäri piti laskea 23 metriin asti, ennenkuin se tavoitti vedenpinnan. Kaivossa pitäisi siis olla pari metriä vettä. Aivan huippujuttu! Kaivomme ei siis olekaan mikään kelvoton kankkulan kaivo. Se ilahdutti minua ihan hirmuisesti, sillä en aio kastella kukkapenkkejä ja mansikoita vesijohtovedellä enää yhtään. Uskallan ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa harkita kasvihuoneenkin perustamista!


Sellaista pumppua emme rupea investoimaan, joka jaksaisi nostella vettä näin syvästä kaivosta. Ja veden kiskominen ämpärilläkin 23 metrin syvyydestä vaatii jonkin verran käsivoimia. Niinpä seuraava homma olisikin rakentaa kaivoon puinen kansi reikineen ja systeemi, johon kiinnitetään pyöriteltävä vinssi. Hyväksi onneksi viime keväänä, kun kävimme kaatopaikalla, meidän automme lavalle ihan sattumoisin, vahingossa ja huomaamatta tarttui vanha kaivon vinssi.

29 kommenttia:

 1. Voi vitsit mikä tuuri sen vinssin kanssa, ihan mahtava juttu! Ja huh huh miten syvä kaivo ja syvällä vesi, ooh! Olemme täysin erilaisella maaperällä :-D Mulla kun on savimaa ja piha rinteen alaosassa, ei kaivo ole kuin 5 metriä ja sieltä on loppunut vesi vain kerran kun oli tosi kuiva kesä. Tällä hetkellä kuten aina keväisin kaivoveden pinta on noin 30 cm maanpintaa alempana, täällä on tosiaan märkä ja kosteutta pidättävä maa, ja pohjavesi pinnassa! Lähteitäkin tässä rinteessä riittää, siinä varmaan yksi syy tuohon vetisyyteen.
  Ihanaa, toivotaan että tuolta saa vettä kesähelteelläkin, se täytyy vain kokeilla. Ihanat sammalet sitä paitsi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin on syvä. Kun se rouva puhui 25 metristä, eivät Sulon sukulaiset suostuneet uskomaan, että kaivo voi olla niin syvä. Milläköhän sieltä on aikoinaan vesi saatu ylös?

   Poista
 2. Taas näkee, että kaikelle löytyy käyttöä. Kaatopaikat olisi aarreaittoja jos niille pääsisi luvan kanssa penkomaan. Kasveja ei todellakaan kannata kastella vesijohtovedellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en oikeasti pysty tajuamaan sitä, miksei kaatopaikkoja voisi hyödyntää paremmin. Kun niissä nykyään kuitenkin joka tapauksessa lajitellaan erityyppiset "jätteet" eri kasoihin, olisi ihan helppoa järjestää niin, että sieltä voisi myös turvallisesti käydä noutamassa. Vaikka nimellistä maksua vastaan.

   Poista
 3. Korkeanpaikan kammoiselle hurjan näköinen kaivo. En taitaisi tohtia vettä sieltä nostaa.
  Toivotaan tosiaan, että kasteluvettä riittää. Ja suosittelen lämpimästi kasvihuoneen laittoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin ihan paniikissa, kun Sulo kampesi kantta syrjään. Se on varma kuolema, jos sinne tipahtaa.

   Poista
 4. huuui miten mielettömän syvä kaivo teillä. Toivottavasti saatte vinssin rulettamaan - on muuten melkonen homma nostella vettä!

  VastaaPoista
 5. Kaivo on kyllä ihan älyttömän hyvä juttu! Meidänkin pihalla oli kaivo, mutta siellä ei ollut vettä vaan hyvään talteen laitettuja vanhoja putkia... Tuon naapurin huoltoaseman alta on varmaan aikoinaan jouduttu sen verran tehokkaasti salaojittamaan ja muutenkin mylläämään maat että meidänkin kaivo on kuivunut, mene tiedä.

  Minun pitää yrittää pärjätä sadevedellä. Tai pyrkiä kadun toisen puolen naapureiden vesipumppuosakkaaksi - toisen puolen tontit päättyvät jokilaaksoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pelkäsin, että tuolta löytyy kaikkea muuta kuin vettä.

   Meillä on sadevesitynnyri myös. Sulo kielsi minua koskaan kastelemasta mansikoita tuolla kaivovedellä, koska siellä kuulemma voi olla kaiken maailman kolibakteerit. Kukille kelpaa kyllä.

   Poista
 6. Te ootte Tessan kanssa lukenu toistensa ajatuksia! Samasta aiheesta Tessa kirjotteli maanantaina blogissaan Alussa oli Vehkosuo. :D

  http://vehkosuo.blogspot.com/2013/05/kankkulan-kaivossa-vetta.html

  Sun otsikon perusteella klikkasin ja ihmettelin, että miten Tessa nyt samasta aiheesta jatkaa, vaan se olitki sinä. ;) Hauska sattuma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kivan oloinen blogi! Kiitos, sitähän pitää tutkia ihan kunnolla. :D

   Poista
  2. Mä en kestä!!! Miten voikin olla niin samanlaiset jutut samaan aikaan. Ihan uskomatonta. Kaiken kruunaa tuo ukkoetana, josta kirjoitin. Nuo metsurinsaappaatkin voisi melkein olla Keimon saappaat. Mä olen joskus aikaisemmin lukenut sinun juttuja, täytyypä pitää taas silmällä, kun jutut menee samoissa näköjään ;)

   Meidänkin kaivossa on alunperin ollut vinssi. Kaivon renkaassa on vielä vinssinkolot ja aivan samanlainen vinssi, kuin te olitte löytäneet, löytyy meidän navetan seinän vierestä. Meidän kaivo on huomattavasti matalampi, joten pumpulla saa vettä ylös helposti. Toivottavasti saatte kaivon pelittämään, osaan kyllä eläytyä siihen iloon, mitä siitä saa.

   Kiitos Amanda, kun vihjasit.

   Poista
  3. Niitä etanoita on meidänkin kaivossa vaikka kuinka paljon. Meilkein tuntui synniltä tuoda niille päivävalo ja häiritä niiden autuutta. Minusta ne on hauskoja, olen niihin kerinnyt kiintyä jo aiempina kesinä. Valtavia mollukoita.

   Poista
  4. Minustakin etanat ovat kivoja, mutta puutarhurien pelottelu niiden tuhovoimasta sai minut tietämättömän epätoivoisiin tekoihin. Voi parkoja.

   Poista
  5. Piti minunkin aivan hengenhädässä guugletella, kun ensimmäinen noista jättiläisistä tuli vastaan. :D

   Kiva oli saada tietää, että ovat harmittomia. Riittää, että myyrät tekevät tuhojaan.

   Poista
  6. Ja lohdutuksesi minä kuiskaan etanasalaisuuden, mutta älä kerro kenellekään.

   Tämäkin hauska kaveri:
   http://susannantyohuone.blogspot.fi/2012/07/omituisia-otuksia-osa-kolme.html

   nimittäin koki aika karmean lopun. Löysin sen seuraavana aamuna tuusan nuuskana sienensä vierestä. Saunasta tullut Sulo oli huomaamattaan astunut sen päälle.

   Poista
  7. Huh, nyt helpottaa omatunto, kun on vertaistukea.

   Sinulle on haaste (onnea ja anteeksi). Tiedän, että vain alle 200 lukijablogeihin, mutta en voinut vastustaa kiusausta linkittää blogiasi tämän yhteensattuman vuoksi.

   Poista
  8. Kivakiva! Minä tykkään saada blogihaasteita!

   Poista
 7. Hui olkoon, kaivot on musta jotenkin pelottavia! Meillä on tässä vuokra-asunnon pihassa kans kaivo, mun mielestä se on yhtä hyvä kuin teidän ja käsipelillä kuulemma kaivettu alusta loppuun joskus 40-luvulla. Tehty aikoinaan navettaa ja lehmiä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin vaikeaa tajuta, miten ihmiset ennen vanhaan pystyivät kaikkeen KÄSIN. Juuri eilen katselin kuvia rautatienrakennuksesta 30-luvulta. Käsipelillä sekin syntyi. Hevoset olivat kuorma-autoina kyllä. Niin uskomatonta.

   Ja jokaikinen äijä osasi rakentaa oman talonsa. Jokainen emäntä kutoa kankaat. On se ollut hienoa.

   Poista
 8. Ihanalta kuulostaa vinssillinen kaivo, just sopivan vanhanaikaista!

  Yritän aina lohduttautua tuolla, että ennenkin kaikki tehtiin käsin, kun hommat tuntuvat ylivoimaisilta. Traktori tai edes mönkkäri olis niin kätevä, mut onhan tuossa nuo pari heppaa, kun opettais ne tekemään hommia :)

  Meillä olis tuossa pihassa oikein painesäiliöllä varustettu kaivo, paineetkin on tallessa. Mut ei olla kahdessa vuodessa saatu aikaiseksi parehtyä miten siitä saisi vettä... Toisaalta vesiosuuskunnan vesi on melkein naurettavan halpaa, mut tosiaan, kukille ja autonpesuun kelpais kaivovesikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten se aika kuluukin tällaista vauhtia. Kaksi vuotta katoaa ihan silmänräpäyksessä. :)

   Poista
 9. Heissan! Lähes samoilla kylillä asustellaan, myö ollaan Huhtasenkylällä. Oma kaivo on puutarhakasteluun meilläkin, vaikka kunnan verkossa muuten ollaankin. Meillä on veden ottoon semmoinen sähkökäyttöinen pumppu, hyvin vesi nousee. Ja ihmeesti kaivossa vesi riittää helteilläkin1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No heissan! Melkein naapureita siis!

   Kuinka syvä se teidän kaivo on? Että onko täällä noin yleisestikin ottaen tällaista, että vesi on jossain lähellä maan keskipistettä vai onko meidän plänttimme vain erkoisen kuiva? :D

   Poista
  2. Kaivon syvyys on 4-5 metriä. Juttelin miehenkin kanssa noista kaivoasioista ja hän kertoi, ettei noin syvästä kaivosta saa pinnalta imemällä vettä, mutta uppopumpun pitäis sitä kyllä jaksaa nostaa.

   Poista
  3. Olemme tutkailleet uppopumppujen hintoja ja päätyneet siihen, ettei kannata. Sähköjohtoa ja letkuakin pitäisi olla sata metriä.

   Poista
 10. Heippa!
  Meidän mökillä on semmoinen käsipelillä nylkytettävä pumppu ja sillä ainakin hyvin nousee vesi. Pikkulikkana sinne heitettiin vaan ämpäri narun kanssa ja kyllä oli jännää puuhaa. Vanhemman seurassa sai varovasti käydä kurkkaamassa reunalla.
  -Heidi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen olisi paras! Mutta ei kuulemma käy näin älyttömän syvään kaivoon.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.