torstai 10. syyskuuta 2015

Joskus työ on myös leikkiä


Olen onnistunut vähän vahingossa hankkimaan itselleni hyvin kiireisen syksyn. Joka toinen viikonloppu on jokin työreissu. Parit messut ja yksi risteily. Siitä risteilystä meinaankin nyt jutustella. Ja samalla kansallispuvun 130-vuotisjuhlavuodesta, koska ne nyt liittyvät hiukan toisiinsa.

Soja heitti haasteen kaikelle kansalle ja kannusti meitä kaikkia tekemään jotakin kansallispuvun kunniaksi. Kansallispuvun syntymäpäivä meni jo elokuun alussa ja vaikka mitä kivaa vuoden varrella onkin syntynyt. Minä olen pahasti jälkijunassa, mutta kun deadline pakkaa päälle, niin alkaa jotain tapahtua täälläkin.

Minun panokseni on nukkeihin liittyvä, koska nuket ovat sydäntäni lähellä. Halusin tehdä kaavat muotinuken kansallispukua varten. Ensin tein puvun Kenille, sitten Hectorille. Totesin heti, että yleistä nukkekaavaa on aika hankala tehdä, koska nukkeja on aivan liian monen kokoisia ja muotoisia, vaikka samaa 1:6-mittakaavaa edustaisivatkin. Jo yksistään Barbien vartalo on muuttunut niin hurjasti, että esimerkiksi istuvan liivin loihtiminen Barbielle ei ollutkaan mikään simppeli juttu. Ja sitten on vielä Pullipit ja Monster Hight ja Blythet ja  FR-nuket ja Phicenit ja ja ja ja....
Ratkaisin asian niin, että suunnittelin kansallispukuisahkoisen asukokonaisuuden, joka ei ole mikään oikea puku, eikä edes muistuta oikea pukua. Se lainaa muotokielensä ja imagonsa kansallispuvuista, mutta on tyystin mielikuvituksen tuotetta. En tehnyt ongelmia aiheuttavaa liiviä, vaan pelkän koristeellisen puseron sekä kietaisuhameen essuineen ja taskuineen. Malli istuu nyt monen tyyppiselle nukelle, vaikka niiden rinnan- ja vyötärönympärykset olisivatkin erilaisia, tai raajat eripituisia.

Homma on nyt siinä pisteessä, että olen saanut mallipuvut ommeltua ja kaavat piirrettyä. Kuvalliset ompeluohjeet ovat vielä työn alla. Yritän selvitä mahdollisimman pitkälle ilman sanallista ohjeistusta, koska haluaisin, että myös kansainvälinen nukkeyhteisö voisi ohjetta käyttää.

Löysin Haapsalusta kansallispukuisahkoisia kankaita ja niistä tulikin hyvät hameet, vaikka tekokuituiset kankaat eivät aivan täydellisen kauniisti laskeudukaan. Ostin sen verran noita hamekankaita, että pystyn tekemään materiaalipakkaukia myyntiin. Pakkaus tulee sisältämään kaikki tarvittavat kankaat, nauhat ja nepparit sekä kaavat. Myyntiin nämä pakkaukset pääsevät lokakuun loppupuolella. Ohjeen kaavoineen laitan myös ilmaiseksi jakoon sitten, kun sen aika on.


Ja miten tämä nyt sitten liittyy siihen lokakuiseen risteilyyn? Siten, että minä saan viedä nukkeni ja ohjeeni laivaan ja esitellä niitä Taito-lehden kabinetissa. Myös Soja on paikalla huiman kansallispukutietoutensa kanssa, ja häneltä voi kysellä mitä tahansa kansallispukuihin liittyvää. Tietenkin siis niihin ihan oikeisiin pukuihin.

Laiva kuljettaa meidät Tukholmaan Syfestivalen-messuille. Ne ovat Ruotsin suurimmat käsityömessut. Lähtö Helsingistä tapahtuu torstai-iltasella 22.10. ja yö nukutaan laivassa. Aamulla Tukholman satamasta on bussikuljetus messuille ja iltapäivällä takaisin laivaan. Seuraava yö nukutaan siis jälleen laivassa. Paluu Helsinkiin on lauantaiaamuna klo 10.

Ja mikä parasta, sinäkin voit tulla mukaan! Matkan voi varata Pohjolan Matkan sivuilta.


11 kommenttia:

 1. Hienoja pukuja! Mukavaa risteilyä!
  ps. To sun päivän tarina aiemmin oli kiva, eikä laisinkaan tylsä...

  VastaaPoista
 2. Mua niin harmitti että tuo risteily on samaan aikaan kun oon messuilla täällä... :(
  Olis ollu ihana lähteä haistelemaan Ruotsin tunnelmia!

  VastaaPoista
 3. Hieno juttu, monen lapsukaisen silmät kirkastuu - miksei aikuisenkin :D

  VastaaPoista
 4. Vau, risteily - Seinäjoen kässäjuna oli siis vain alkusoittoa. ;) Odotan innokkaasti noita pukupaketteja. Mun pitänee hommata oma Barbie, että saan sitten puvun nuken päällekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä reissu on alsten leikkiä Sienäjokeen verrattuna. En joudu puhumaan mikkiin.

   Kyllä sen kansallispuvun pitäisi Blythellekin mennä, jos lyhennät hameen helmaa ja ehkä hihojakin. Kaikki kappaleet ovat suorakaiteen muotoisia, joten niiden muokkaaminen omalle nukelle on ihan helppoa! :)

   Poista
 5. Upeaa kulttuurihistorian uudistusta Susanna! Barbin kansallispuku on häkellyttävän hieno! Tälläistä pitäisi saada myyntiinkin.

  Olen itse työstänyt vanhoista hylättyjen ulkomaisen kansallipukuisten matkamuistonukkejen puvuista tyttären Maileg -pupuille vaatteita. Ja matkamuistonukeista keijukaisia nukketeatteriesitykseeni. Mutta se oli vain tuunaamista. Tämä sinun barbiemallistosi on muotoilua! Jos ehdit käy kurkkaamassa Www.neulanhaltija.blogspot.com ja sivulinkistä Maileg tai nukketeatteri niin näet prokkiksiani.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.