torstai 27. syyskuuta 2012

Smoothie, smoothiempi, smoothein!


Sulo oli kolme vuorokautta töissä yhtä kyytiä, ja sinä aikana minä kerkesin hyvin kehittää itselleni holtittoman viherpirtelömanian. Olen kokeillut monia eri makuyhdistelmiä ja iloinnut uudesta nopeasta ja hauskasta tavasta valmistaa ruokaa.

Marjoista tulee tietenkin parhaat pirtelöt, ja ne ovat ilman sokeriakin niin herkkua, että sopivat hienosti makeanhimoon ja jälkiruoksi.

Jäisiä mansikkoita + maustamatonta jugurttia + rasvatonta maitoa + vehnäleseitä + pellavansiemenrouhetta = namia!


Osa makuelämyksistä ei ole ollut yhtä taivaallisia kuin se ihan ensimmäinen, tajunnanräjäyttävä sotku, josta voi lukea aiemmasta postauksesta lisää. Mutta kelvollisia ja hyvin kurkusta alas valuvia viherpirtelöitä kuitenkin.

Tammenlehtisalaattipuska + pari rkl cashew-pähkinöitä ja kurpitsansiemeniä + kourallinen puolukkaa + avokado + inkivääriä + pari rkl proteiinijauhetta + viinimarjamehua = terveellistä ja ihan maistuvaakin.


Testasin myös hunajalla makeutettua kaakaopirtelöä, joka oli ensi alkuun aika kamalaa, mutta yön yli jääkaapissa seisottuaan ihan taivaallisen hyvää.

Kaakaojauhetta + cashew-pähkinöitä + hunajaa + tammenlehtisalaattia + kanelia ja kardemummaa ja merisuolaa + vettä = paljon parempi suklaamilkshake kuin mäkkärissä.


Puska tuoretta minttua + puska tammenlehtisalaattia + 2 dl kookosmaitoa + 2 banskua + desi mustikoita = ihanuutta!

Tämän reseptin uskalsin tarjoilla Sulolle tutustumispirtelönä. Se maistui hänellekin hyvin.


Mutta tämän aamun extremempi versio maistui kuulemma tallotulta kurkulta ja jäi Sulolta juomatta. Minä tykkäsin kyllä kovasti.

Puolikas avokado + puoli kimppua tammenlehtisalaattia + vähän inkivääriä + 10 senttiä kurkkua + vähän cashew-pähkinöitä + päärynä + vettä = "tallottu kurkku". 

+ kookosmaitoa loraus, niin tulee tosi hyvää.



Onnistuin minä tekemään yhden sellaisenkin, jonka nieleminen oli jopa minulle itselleni hyvin haasteellista. Se näyttikin juuri niin kauhealta, kuin miltä maistui.

Pari porkkanaa + muutama tomaatti + kaksi valkosipulinkynttä + ruukullinen basilikaa + kurpitsansiemeniä + merisuolaa + chilijauhetta = kauhea kokemus.

Ilmeisesti pirtelömaniani on liian kiivasta, sillä viime yönä olin nauraa kikattanut unissani ja sanonut: "Kato noita seiniä!" Sulo oli kysynyt, että mahdanko nähdä unta, sillä huonehan on pilkkopimeä. Minä totesin, että taidanpa nähdäkin, mutta että pirtelöt lensivät blenderistä pitkin seiniä.

Minulla on siitä muistikuvakin. Vihreää roisketta koko huone täynnä. Toivottavasti ei ollut enneuni!

Loppuun mainos arvonnasta Saltunraitilla. Palkinto on hieno.



35 kommenttia:

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

:D

Hiipu kirjoitti...

Kyll sie oot taas ehtiny!

Nonna kirjoitti...

No johan olet ahkeroinut! Onkos Lidlin laite vielä kestänyt?

Minäkin innostuin ostamaan kaikkea smoothieen sopivaa ja eilen jo yksi satsi valmistui!

Soja kirjoitti...

Ooh, kiitos kepeistä aamupäivänauruista :D

Liisa T. kirjoitti...

No niin Sussu, nyt ymmärrät, miksi olen hehkuttanut noita litkuja! :D Meillä äiti oppi saman, ja nyt hän syöttää niitä jo isällekin. :P

Jenny kirjoitti...

Ooooooo, sain jo pienen kipinän edellisestä smoothie postauksestasi ja tänä aamuna piti oikein kurkistaa keittiön kaappiin, onko meidän blenderi tallessa. Siellähän se. Ja nyt tämän postauksen, etenkin tuon mansikkaosuuden, innoittamana on varmaan pakko väsätä iltapalaksi smoothieta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Pitää varmaan itsekin hankkia blenderi, näyttävät mielenkiintoisilta ja ennen kaikkia terveellisiltä. keksitkö vaan omasta päästä mitä teet, vai seuraatko reseptejä?

Pellavasydämen Mervi kirjoitti...

Onko smoothien paksuuteen olemassa jotain sääntöjä? Olen mieltänyt ne juotaviksi, vai miten niitä syödään? Noissa kuvissa osa on aika tuhteja, tarvitaanko lusikkaa? Tämä ei ole koskaan tehnyt/maistanut ko. tuotetta...

Susanna kirjoitti...

Kyllä se vaikuttaa hyvältä vekottimelta! Selviytyi jopa isoista, jäisistä mansikoista.

hahaa, smoothiemania leviää. ;-)

Susanna kirjoitti...

^_^

Susanna kirjoitti...

Hulluutta, hulluutta se vain on, ystäväiseni. :-)

Susanna kirjoitti...

Ole hyvä. :-D

Susanna kirjoitti...

Ymmärrän niin hyvin! Sulossa on vielä muovailemista, ennenkuin saan hänetkin vakuuttuneeksi.

Susanna kirjoitti...

Marjasörsseleistä onkin turvallisinta aloittaa. Minä olin tosi tyytyväinen, etten sattunut ensimmäiseksi testipirtelökseni valitsemaan sitä kauheaa porkkana-chili-systeemiä. Olisi varmasti innostus kuollut alkuunsa.

Susanna kirjoitti...

Minä guugletin netistä ensin liudan reseptejä ja nämä kaikki olen niistä muokannut. Monissa on niin ihmeellisiä ainesosia, että minä en edes tiedä, mitä ne ovat. Kaakaonibsejä, spiruliinaa, hamppukuitua, savijauhetta tai viherjauhetta... Olen laittanut oman maun mukaisia korvikkeita tai jättänyt pois jotakin.

Susanna kirjoitti...

Minä en tiedä varmuudella, mutta ymmärtääkseni tavoite on tehdä juotavia sössöjä. Huomasin kyllä, että nesteen määrän suhteen tulee paremmin tuntumaa, mitä enemmän noita tekee. Ensimmäiseni oli tosi paksua ja piti syödä lusikalla, mutta nyt osaan jo laittaa reippaammin vettä sekaan.

aNNa kirjoitti...

Piti tulla oikee kattomaan että mistä tämä trafiikki Saltunraitille mutta paljastuihan se :D
Mä oon kans ajoittain harrastanu noita pirtelöitä, ihan noin rohkeesti en oo kuitenkaan uskaltanu alkaa sekoittelemaan. Enkä missään kohtaa niin antaumuksella että olis uniin asti tullu :D :D Herkullisen näköisiä kaikki!

KAISU kirjoitti...

Oi pirtelöt on parhautta ja nuo lehtivihreäpirtelöt on ihan älyttömän terveellisiäkin! Mulla oli semmonen raakaruokavaihe keväällä ja elelin viikoja pelkillä pirtelöillä ja tuorepuuroilla ja vointi oli mitä mainioin :)

Susanna kirjoitti...

Toivottavasti saat täältä tulleista uusia lukijoita kivalle blogillesi, eikä kaikki käy pelkästään osallistumassa arvontaan. :-)

Minulla tulee uniin ihan kaikki, mitä teen antaumuksella. Siitä aina tiedän, että nyt pitää jarruttaa.

Susanna kirjoitti...

Voi että, minä tosiaan uskon, että olosi oli hyvä. Itse en ole edes kaivannut lämmintä ruokaa näinä päivinä, mikä kertoo aika paljon siitä, että kroppa on saanut tarvitsemansa.

Katja kirjoitti...

Nolona myönnän etten ole koskaan maistanut tuollaisia pirtelöitä. Se vika kyllä kuulosti siltä että jäisi juomatta :))

Petriina kirjoitti...

Ihan paras aamupala on just joku tällainen sörsseli ! Ja erityisesti marjoja ja hedelmiä tulee syötyä kuin huomaamatta isoja määriä, helposti. Miten muuten on, onko tuo tammenlehväsalaatti jotenkin erityisen hyvä näihin mössöihin vai onko vain sattumaa, että näissä ohjeissasi on sitä niin monessa mukana ?

Inkivääri ja kardemumma, niitä kokeilenkin heti aamulla !

Susanna kirjoitti...

Ei kai siinä mitään noloa ole! :-D

Susanna kirjoitti...

Ihan samaa olen ihmetellyt itsekin, että miksi juuri tammenlehväsalaatti on joka ohjeessa. Joissain on myös romainesalaattia. Miksi ei voi käyttää sitä tavallista jäävuorisalattia vaikka? Kyllä siihen varmaan on joku selitys, ja minäkin haluaisin tietää sen.

Salaatin sijasta voisi laittaa myös tuoretta pinaattia tai voikukanlehtiä! Pitää joskus yrittää uskaltaa.

Tiina Verhoomo Elegantesta kirjoitti...

Vaikuttavat hyviltä resepteiltä. Täytyypä kokeilla, täällä tarvittais vähän lisäenergiaa.

Rouva Vattu kirjoitti...

Taidat olla vaan alitajuisesti harmissasi, kun et ole onnistunut räjäyttämään blenderiä samalla tavalla kuin mä :D Siinä on pyrkimisen arvoinen tavoite.

Mulla itselläni menee aamuisin smoothiehin mustikoita, omenamehua, soijajugurttia/ turkkilaista jugurttia, hamppurouhetta, vehnänorasjauhetta, sesaminsiemeniä (kalsiumin takia ihan ehdottomia!) ja tällä hetkellä ashwagandha-yrttijauhetta. Auttaa unenlaatuun, keskittymiseen ja plaa plaa. Kaikkea muuta tosi superilta kuulostavaa. Lisäilen myös kaikenlaisia muitakin superfood-villitykseen liittyviä jauheita, vähän vaihtelevasti.

Pionimetsän Tiina kirjoitti...

Luulenpa, että tehosekoitinostoksille on tästä lähdettävä...

Anonyymi kirjoitti...

Aikaisemmassa postauksessa oli joku ihmesieni. Tänään oli Etelä-Saimaassa oli vastaavasta sienestä kuva. Kuvatekstissä sanotaan sen olevan koiranpökkösieni, joka on erittäin harvinainen ja määritelty erittäin uhanalaiseksi lajiksi.

Susanna kirjoitti...

Niin olenkin! Se sinun tarinasi jäi varmaan pyörimään sieluni syvimpiin sopukoihin! :-D

Minun on varmaan myös alettava tutustua noihin hippimäisiin hamppuihin ja spiruliinoihin. Jos ruokavalioni alkaa käydä kovin pirtelöpainotteiseksi, tarvitsen proteiinia niihin reippaasti mukaan.

Susanna kirjoitti...

Mars matkaan!

Susanna kirjoitti...

????

Ihmesieniä on kaupat täynnä eri valmistajien tekeminä. Se tuntuu varsin keinotekoiselta materiaalilta. Voisiko kyseessä olla sama tuote?

Rouva Vattu kirjoitti...

Ei se tee pahaa muutenkaan. Hamppu on siitä hyvä, että sitä saa nykyään kotimaisena luomunakin. 100 grammaa hampunsiemeniä sisältä 23% proteiinia + siinä on kasviöljyä, kuitua jne tosi runsaasti. Pähkinät on kans tosi jees, jos haluaa lisää proteiinia.

Spirulinan maku on ekalla kerralla aika vahvan leväisä ja se vaatii smoothiessa makukaverikseen jotain tosi peittävää, ennen kuin siihen tottuu. Itse ripottelen sitä leivälle voin päälle ja peitän sen runsaalla kerroksella päällisiä :D Mutta vehnänorasta voin suositella ihan makunsa puolesta, se maistuu vaan tosi.. vihreeltä. Vähän kuin söisi tosi laimeeta nurmikkoa tms. Eli se maku katoaa tosi helposti muiden sekaan. Ja sekin on tosi proteiinipitoista, kuten myös spirulinakin.

Mä oon hippikaupan täti, niin oon kävelevä superfood -tietokirja :D

Anonyymi kirjoitti...

Ööh, siis tarkoitin muutama postaus taaksepäin olevassa postauksessa, joss oli jonkinmoinen sieni ja ihmettelit mikä sieni se on. Tänään oli vastaavasta kuva esaimaassa.

Susanna kirjoitti...

:-D
Minä luulin, että tarkoitit IHMESIENTÄ, siivousvälinettä.

Mutta sinähän tarkoititkin sitä "pirunmunaa", joka tosiaan jo tunnistettiinkin tuoksi harvinaiseksi ja erityislaatuiseksi haisuliiniksi. Johan minä olin ihmeissäni. Nyt naurattaa!

Susanna kirjoitti...

Mie en tajua... taas sinun kommentti oli roskapostilaatikossa.

Kokeile ihmeessä, ovat mainioita herkkuja! Tänään testasin tuoretta pinaattia banaanin ja mangon kera. Toimi!