tiistai 11. elokuuta 2015

Laitoslomaraportti



Hätäratkaisuna keksitty kylpyläloma Virossa osoittautui todelliseksi napakympiksi. Ainoa miinus oli se, että sieltä piti tulla kotiin. Suosittelen laitosmummolomaa kenelle tahansa ja erityisesti minunkaltaisilleni ei-niin-varakkaille, joiden pitää päästä irti arjesta parilla satasella.

Miten ihanaa olikaan, kun mitään ei tarvinnut itse järjestää ja ruokaakin sai kolmasti päivässä niin paljon kuin jaksoi syödä. Minä arvostan todella paljon tällaista täysihoitopalvelua, koska saan paniikkikohtauksia helposti silloin, kun pitää alkaa miettiä, missä syödään ja mitä syödään ja miten ravintolassa käyttäydytään ja pitääkö antaa tippiä. Oli niin huojentavaa marssia tuttuun ravintolasaliin ja mättää napa täyteen ruokaa. Itse ei tarvinnut huolehtia muusta kuin siitä, että oli ruoka-aikaan "kotona"!


Meidän neljän yön pakettiimme kuului kuusi hoitoakin, jotka sai itse valita melko runsaasta tarjonnasta. Kävin hierottavana, kellumassa ja joogavenyttelyssä. Lisäksi aamuisin oli tarjolla meren rannalla aamujumppa ja iltaisin vesijumppaa allasosatolla. Kylpylä oli erityisen kiva monenlaisine saunoineen, joista lempparikseni nousi suolasauna. Koko keho hierottiin suolalla ja sitten istuskeltiin lempeissä löylyissä odottelemassa suolan sulamista. Miten pehmeitä ja sileitä me olimmekaan!


Haapsalu oli silmittömän kaunis kaupunki! Miten meillä olikin niin hyvä tuuri, että matka sattui suuntaamaan juuri sinne? Minä nimittäin valitsin vain halvimman ja eteläisimmän mahdollisen, joka sopi yhteiseen loma-aikaamme. Siinä, missä kauniissa kaupungeissa yleensä on se "vanha kaupunki" eli pienehkö kaunis alue, niin Haapsalu olikin kokonaan kaunista. Kaupunki oli pullollaan toinen toistaan sievempiä, hauskan värisiä vanhoja taloja, joista oli pidetty huolta. Maailman kaunein rautatieasemakin siellä sattui sopivasti olemaan. Olin aivan haltioissani. Todellakin tuntui siltä, kuin olisi hypännyt Astrid Lindgrenin kirjoista tuttuun Melukylään, paitsi että perspektiivi ei ollut niin pielessä!

Haapsalulla oli tarjota jotain meille molemmille. Minä sain kauniit talot, linnan ja pikkukaupungin rauhallisuuden sekä hotellihuoneen, jossa ei tarvinnut korvatulppia! Sulo sai poiketa kauppoihin ja kokeilla sup-lautaa ja uiskennella ja saunoa mielin määrin. Vuokrasimme polkupyörät pariksi päiväksi ja niillä oli kätevää sinkoilla pitkin poikin tunnelmallisia katuja ja kujia auringon helliessä mieltä ja kehoa.


Ja mikä ihaninta, Haapsalussa todellakin paistoi aurinko ihan koko loman ajan. Se oli se kaikkein suurin onni. Vaikka lähdimme matkaan jo lauantaina, vasta tiistaina en enää tuntenut tarvetta käydä päiväunille. Siinä vaiheessa ymmärsin, miten paljon minä olinkaan lomaa oikeasti tarvinnut. Aika loppui tietysti aivan kesken ja rentoutumispäiviä olisi tarvittu vielä paljon lisää. Kotiinpaluu oli ahdistava ja mieleni apea ja väsymyskin palasi takaisin. Mutta onneksi täälläkin on nyt lopulta ollut kesäisiä päiviä, mikä on valostuttanut mieltäni paljon.

Sen huomasin, että vaikka minun oli tarkoitus olla tekemättä lainkaan töitä kahteen viikkoon, niin en vaan pysty hyvällä omallatunnolla olemaan kokonaan niistä erossa, jos olen kotosalla. Vaikka to do -lista vaivaa, ajatuskin töihin tarttumisesta aiheuttaa pakokauhuista tunnetta. Päätin aikatauluttaa itselleni pari tuntia töitä päivässä tämän viikon ajan pehmeäksi laskuksi.


Minun täytyy muistaa jatkossa pitää oikeita lomia. Se tarkoittaa penninvenytystä ja sitä, että lähden matkalle ainakin pari kertaa vuodessa. Jos mieli ei kotona millään pääse irti kaikista pitäisitehdä-asioista, niin sitten on pakko poistua välillä. Vaikkapa virolaiseen kylpylään.

26 kommenttia:

Heini - Haukkuojan emäntä kirjoitti...

Kyllä on suloisen näköistä ja muutenkin koko reissu kuulostaa niin täydelliseltä! <3 Hieno homma! Siinä on nyt pidemmäksi aikaa mukavia muistoja, jos tulee ankea päivä. Mulla pitää melkein aina olla jotain kivaa tulossa tulevaisuudessa, mitä saa sitten odottaa ja suunnitella. Jospa pääsisit pari kertaa vuodessa lomareissuun, niin ois jotain ihanaa mitä odottaa, kun tuntuu että muuten käy liian raskaaksi.

Maris kirjoitti...

En ole aiemmin kommentoinut, mutta jäin pähkilemään oliko Astrid Lindgren -viittauksesi tietoinen valinta? Nimittäin useimpien Lindgrenin kirjojen kuvittaja Ilon Wikland on syntynyt ja kasvanut Haapsalussa :)
P.S. Hienoa että loma sujui hyvin :)
P.P.S. Haapsalussa on kuvattu on myös tuore virolais-suomalainen elokuva Miekkailija. Käsittääkseni siinä on useimpia kohtauksia nimenomaan Haapsalun rautatieasemalla.

Eliisa kirjoitti...

Kiitos Susanna taas niin mukavasta matkakertomuksesta. Tuli hyvä fiilis ja hinku päästä itsekin reissuun Haapsaluun. Kun ei tuo meikäläisenkään kukkaro turhia pullistele. Oliko reissunne jonkin matkatoimiston valmismatka?

Katja kirjoitti...

Haapsalu kuulostaa sellaiselta paikalta että sitä voisi harkita seuraavaksi Viron loman kohteeksi, kiitos vinkeistä :)

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Ihanan näköisiä rakennuksia! Aah, voisin helposti kuvitella itseni tuollaiselle "mummolomalle" :) Taisin muuten saada äitienpäivälahjaksi suullisen lupauksen kylpylälomasta, siinä ei mainittu kyllä tarkemmin kylpylää eikä paikkakuntaa, joten pitäisköhän alkaa kaikessa hiljaisuudessa varailemaan matkaa Haapsaluun...

Heli kirjoitti...

Olen tosi iloinen, kun sulla on ollut mukava loma!! Toivottavasti saat vielä vähän lisää aurinkoterapiaa ja tämä syksyn alkukin olis aurinkoinen ja lämmin pitkään.

Ja nytpäs kolahti kyllä mullekin mieleinen kohde tämän sinun postauksen perusteella! Voitko kertoa lisää, mistä kautta varasitte tuon ja missä hotellissa olitte ja jos vielä saa udella sitä hintaakin tarkemmin...?? Suunnilleen siis minkä verran maksaa tuollanen matka? Ja siis siihen kuuluu niin ruoat kuin asuminenkin ja vielä hoidot päälle?? Entä matka täältä sinne, kuuluuko sekin hintaan? Olispas aivan ihanaa lähteä joskus miehen kanssa vastaavalle matkalle, jos se on kerta edullista, meillä kun ei ole myöskään suuremmin tuota rahapuolta.

Heli kirjoitti...

Ai niin, vielä asiasta viidenteen... minä olin bongaavinani jossain asuntomessutalossa sinun rätin... se oli jossain lastenhuoneessa muistaakseni siellä leikkikeittiössä tiskialtaan reunalla, sellanen Kiukkuinen kuopus... =) (näin jostain kuvasta, en omin silmin, kun en kiertänyt jokaista taloa siellä)

Susanna kirjoitti...

Olisi kyllä hyvä, jos Sulon lomista olisi tiretoa hyvissä ajoin etukäteen, niin voisi varata matkan aina valmiiksi ja odotella sitä sitten. <3

Susanna kirjoitti...

Oli tietoinen valinta. Haapsalsussa on Ilon Wikland -museokin, ja siellä kävimme ihastelemassa originaaleja.

Miekkailijaa en ole nähnytkään! Pitänee hoitaa se asia kuntoon.

Susanna kirjoitti...

Oli Ikaalisten matkatoimiston.

Susanna kirjoitti...

Ainakin me aiomme vielä palata Haapsaluun. Kyllä s eteki suuren vaikutuksen. Ja minun käsitys Virosta koheni ihan villisti. Se kun on perustunut vain Tallinnaan.

Susanna kirjoitti...

No niin! Siitä vaan. Neljä päivää suomalaisessa kylpylässä maksaa saman verran ja siihen ei edes kuulu hoitoja ja ruokia!

Susanna kirjoitti...

Kerron toki lisää. Matkan järjesti Ikaalisten matkatoimisto. Hinta meiltä kahdelta oli 545 euroa. Siihen kuului neljä yötä Haapsalussa Fra Mare -kylpylässä ja kuudella hoidolla, joista kolme oli ryhmähoitoja. Täysihoito kuului myös, eli hulppea aamupala, aika simppeli lounas ja hyvä päivällinen jälkiruokineen seisovasta pöydästä. Myös laivamatkat kuuluivat hintaan sekä bussikuljetus satamasta Haapsaluun. Halutessaan sai myös samalla hinnalla bussimatkan kotoa Helsingin satamaan, mutta sitä me emme ottaneet, kun olisi pitänyt herätä ennen aamukolmea. Me sitten menimme jo edellisenä päivänä Helsinkiin VR:n halvennuslipulla ja yövyimme hotellissa.

Susanna kirjoitti...

Ne kotimaan kuljetukset taisikin olla lisämaksusta, ehkä parikymppiä per hlö. Kuitenkin reippahasti edullisempaa kuin omalla autolla tai julkisilla.

Elina kirjoitti...

Ikaalisten matkatoimiston kautta meidän perhekin on ollut monilla mukavilla ja edullisilla reissuilla. Haapsalu on käymättä, mutta muuten Virossa ollaan oltu monet kerrat, samoin erilaisilla kiertomatkoilla Euroopassa. Matkanjärjestäjää voi siis minäkin suositella, kaikki on toiminut hyvin ja hinnat ovat varsin kilpailukykyiset.

Apris kirjoitti...

Ihana kuulla, että lomareissunne oli onnistunut. Me olimme viime kesänä pari yötä Haapsalussa ja tykättiin myös paikasta. Ja tuo vanha rautatieasema piti tutkia mennen tullen kun ohi ajeltiin, pyörillä mekin.

Merja kirjoitti...

Mukavaa, että matka täytti tehtävänsä.
Virossa olen Tallinnan lisäksi ollut sentään Tartossa ja jossain maaseutupaikassa Peipsijärven rannalla.
Näinä päivinä on ilmoittautumiset talven "kansalaisopistokursseille". Aikomuksenani on ollut mennä opiskelemaan viron alkeita, meinasin jo skipata sen, mutta tää postaus laittoi vielä miettimään asiaa. Oishan se niin paljon kivampaa ymmärtää viroa oikein eikä väärin (kun niitä samoja sanoja on, mutta tarkoittavatkin jotain ihan muuta).
Tietty täysihoidossa suu täynnä ruokaa, ei ole kohteliasta puhua millään kielellä. Oiskohan mullakin ensi vuonna tuollainen laitosloma?

Heli kirjoitti...

Paljon kiitoksia näistä tiedoista! ♥

Susanna kirjoitti...

Eipä kestä! Toivottavasti pääsette matkalle ja siitä tulee vähintään yhtä kiva kuin meillä oli!

Susanna kirjoitti...

Ihan oikeasti ihmetytti, miten sujuvasti kaikki todellakin tapahtui.

Susanna kirjoitti...

Pääsin siis verestämään sinun muistojasi näillä kuvilla. :)

Susanna kirjoitti...

Justiinsa katsoin tänään, että meidänkin opistossa on Viron alkeet. Menisin, jos en olisi jo venäjänkurssilla, kansallispukukurssilla, nauhakurssilla ja jumpassa. :)

Viro on niin hauska kieli. Ensin siitä ei ottanut mitään tolkkua, mutta kun sitä pari päivää ohimennen kuuli, niin alkoi tajuta yllättävän paljon. Oli niin hauskaa, että vaikka itse puhuin suomea ja vastapuoli viroa, niin silti ymmärsimme toisiamme.

Mari kirjoitti...

Halusin kommentoida Viroa ja samalla ilmoittaudun myös blogisi lukijaksi :)

Me ollaan "löydetty" Viro muutama vuosi sitten. Ollaan käyty Tallinan lisäksi Haapsalussa ja Pärnussa, joissa viihdyttiin koko perheellä. Haapsalussa meillä ei ollut kylpylähotellia, mutta ihasteltiin mm. linnaa ja rannan promedaania ja viihdyttiin koko porukka Iloni Imedemaassa. Pärnu on enemmän sellainen turistirysä, mutta nätillä ja rennolla tavalla. Viime kesänä osuttiin sinne heinäkuun helteiden alkuun ja ko. paikan paras helmi on ehdottomasti iso ja pitkä uimaranta, joka helteellä minusta hakkaa helposti viihtyisyydessään ja tyynellä ja puhtaa(hko)lla vedellään Etelä-Euroopan monet lomarannat.

Virossa on paljon myös sellaisia kivoja ei-ketjumaisia ravintoloita ja kahviloita, joissa on kiva miljöö ja herkullista, hyvin laitettua ruokaa. Tykätään miehen kanssa juuri sellaisista, missä ei ole liian fine dining -fiilis, mutta kuitenkin paikan päällä hyvistä raaka-ainesta valmistettua ruokaa. Esimerkkeinä voisi mainita seuraavat: Kohvik Supelsaksad (Pärnu), Moon (Tallinna), Sfäär (Tallinna) ja Hetk (Tallinna).

Ollaan koko porukka aikamoisia vesipetoja ja lilluttelijoita, minkä vuoksi mielellään suositaan kylpylähotelleja. Eniten ollaan tykätty Tallink Conference & Spa:sta, vaikka se nimeltään ja joiltakin pieneltä osin muutenkin on vähän laitosmainen. Seuraavaksi tähtäimessä on koko perheen lomalle kiikarissa Viimsi Spa, mutta kun päästään liikkelle miehen kanssa kahdestaan, pitänee suunnata tuonne Haapsaluun. Yksi 30+ ikäinen työkaveri käy siellä siskonsa tai miehensä kanssa kerran-pari vuodessa ja nyt kun sinäkin sitä täällä niin kehuit, täytynee sinne lähteä itsekin :)

t Mari L.

Liiolii kirjoitti...

Haapsalu oli näyttämönä Miekkailija-elokuvassa, jonka katsoin keväällä. Klaus Härön leffa. Siinä näytettiin myös rautatieasemaa. Kaunis!

Susanna kirjoitti...

Moi Mari! Ihan kamalaa, että jouduit odottamaan vastaustani ensimmäiseen kommenttiisi näin kauan! Tämä tietokoneajan vähentämisprojektini on huonontanut blogin lukijaystävällisyyttä pahasti...

Haapsalun jälkeen tutkailin vähän muitakin Viron kylpyläpaikkakuntia ja justiinsa Pärnu alkoi houkuttaa todella paljon. Se näytti kuviSSA NIIN IHANALTA JA KYMMENIEN KILOMETRIEN HIEKKARANTA KUULOSTAA TAIVAALTA. Voi ei, painoin vahingossa caps lockin päälle, anteeksi. En huuda siis! Mutta en jaksa kirjoittaa kaikkea uudelleenkaan. :)

Minun tekisi mieli lähteä joulua pakoon Viron kylpylään, mutta Sulo tuskin saa lomaa silloin.

Susanna kirjoitti...

Se pitää kyllä joskus talven pimeinä iltoina katsella.