keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Itepäinen muija


Kun tarpeeksi kauan jaksoin keskustella asiasta, antoi Sulo periksi ja minä sain luvan irrottaa saunasta homeiset panelit. Eilen aamulla Sulo suunnisti hammaslääkäriin ja minä kipaisin saunalle uuden sorkkarautani kanssa.

Kaksi tuntia myöhemmin saunasta oli panelit irti ja Sulo saapui kotiin. "Itepäinen muija", hän totesi kurkistaessaan sisään saunan ovesta.

Olen erinomaisen tyytyväinen siihen, mitä panelien alta löytyi. Nimittäin kauniisti tummuneet hirret! Vain siellä pahimmin mädäntyneiden panelien alla yhdessä nurkassa oli hirsi pieneltä alueelta vähän pehmennyt.

Nyt mietimme, millaisen saunan haluamme. Onkohan kenelläkään hirsisaunaekspertillä mitään vastaansanomista siihen, että jättäisimmekin saunaan hirsiseinät? Jos suojaisimme hirret vain siitä kohdin, missä pesuvedet roiskuvat seiniin? Millä ne suojaisimme? Paneloimmeko sen kohdan? Vai olisiko joku toinen materiaali vielä parempi ajatus?

Kaikki tieto ja mielipiteet ovat nyt tervetulleita!

Lopuksi haluan kiittää uutta sorkkarautaamme, joka maksoi 6 euroa Kärkkäisellä. Hinta-laatu-suhde on erinomainen. Kun otin käteeni vanhan pikku sorkkikseni, en voinut käsittää, miten olen tähän saakka selvinnyt sen kanssa. Se tuntui vaivaiselta haarukalta uuteen sorkkarautaan verrattuna! Ja sen kanssa minä sentään olen purkanut olohuoneesta kaksi seinää! Ja vanhassa kodissakin lattioita ja seiniä ja ties mitä.

Sulo sanoi, että sama tunne hänelle tuli, kun hän hankki meille suuremman kirveen.

21 kommenttia:

Ankkurinappis kirjoitti...

Meidän sauna on myös hirsirunkoinen paneeleilla ja olemme haaveileet hirsiseinistä, jään odottelemaan jos joku tietäisi asiasta jotain!

Me ostettiin vahingossa 60 euron (!) sorkkarauta, ei katsottu hintaa eikä kuviteltukaan että sellainen voi maksaa niin paljon.. No se on kyllä hyvä, ero on aivan huikea vanhaan verrattuna, todettiin sitten, että sama se tässä konkurssissa ;)

Saila kirjoitti...

Eläköön kunnon työkalut!
Ja hieno uutinen seinästä. Pehmennytkin hirsi lopettaa lahoamisen, kun se pääsee kuivumaan.
Valitettavasti en osaa neuvoa yhtään märän tilan seinän käsittelyssä, mutta eiköhän hyviä neuvoja löydy. Hirsiseinät saunassa on varmasti oikein hyvät, paremmat kuin liian tiiviisti peitetyt, jossa kosteus sitten oikein muhii.

Krista kirjoitti...

Hieno blogi ja mahtava remonttiurakka teillä menossa!! =)

Sen verran osaan sanoa tuosta pehmenneestä hirsiseinästä, että niin kuin mainittua, se lahoaminen loppuu, kun seinä saa kuivua ja kun seinä on kuivunut, niin entisöijillä on joku pellavaöljyyn perustuva resepti, jolla pienia lahonneita alueita voi "palauttaa" kuntoon.
Tätä käytetään kohteissa, joita ei haluta tai voida korvata uudella hirrenpalalla.

Ryhdympä vielä lukijaksi, kun haluan ehdottomasti seurata jatkossakin, mitä saunalle tapahtuu. =)

Krista kirjoitti...

Unohdin vielä mainita, että tervaus on yksi vaihtoehto hirrelle ja saa hyvän tuoksuisen saunan... =D

Jaana kirjoitti...

ihanat hirret!
meillä pohjosen kelo mökillä on kelo sauna ja hirsimies sanoi, että sellainen kirkas pleksi täytyy laittaa niihin kohtiin mihin vesi osuu..ensin kauhistuin, mutta toimii hyvin, on hieman irti kelosta että ilma kiertää ja puu näkyy kuitenkin kauniisti läpi..
yks vinkki tämäkin :)

morso kirjoitti...

Välinelaji tuo purkuhommakin. Iso työmaa vaatii soto työkalut. Toisaalta, varmaan on jotain paikkoja, joissa pikkuraudalla on helpompin temmeltää.

satu kirjoitti...

Tervattu hirsisauna kuulostaa ihanalta =)

Anonyymi kirjoitti...

Itsepäinen muija on tehokas muija!

Periaatteessahan saunoissa on aina iät ja ajat ollut hirsiseinää. Tai puuseinää, josta hirsi ei sen kummemmin eroa. Hirsi kyllä kestää seinässä ja sen voi käsitellä kuten paneelinkin sauna-supilla tai vastaavalla vahamaisella aineella. Tummanharmaaksi käsitelty hirsi olisi aika makea!?
Ongelmahan ei ole varsinaisen SEINÄN kostuminen, vaan seinän ja lattian rajan kostuminen. Jos lattia on puuta, kulman voi laittaa silikonilla. Mutta lattia kostuu joka tapauksessa käytössä ja sen joutunee uusimaan 10 vuoden välein...

Anonyymi kirjoitti...

Jos sauna on vain kesäkäytössä, jättäisin itse raon lattian ja seinän väliin, josta ilma kiertäisi ja tila tuulettuisi. Talvikäytössä on liian viliponen ratkaisu.

aNNa kirjoitti...

Hirsiseinä <3 Toivottavasti löydätte konstin jättää se näkyviin :)

Nonna kirjoitti...

Sää oot aika muija! =)

Susanna kirjoitti...

Voi huh, SuperSanna, aika pro taisi olla teidän sorkkarautanne! Minä ostin myös peltisakset, jotka maksoivat alle kympin ja ihmettelin, kun eivät ne peltiä leikkaa. Sitten kuulin isältäni, että hyvät peltisakset maksavat ainakin satasen...

Tervetuloa lukijaksi, Koo! Meillä oli entisessä asunnossa keittiön alla kauheat määrät pehmennyttä hirttä. Vuokraisännän ohjeen mukaan pehmeät osat rapsuteltiin pois ja se siitä - muuta huoltoa ei kuulemma tarvittu.

Morso, tosiaankin, havaitsin pikkuraudan olevan ihan paikallaan ohuita listoja irrotellessa.

Leena, meillä lattia on betonia, ja sitten seinän alimman osan suojana on peltiä.

Jaana pleksi ei oikeastaan kuulosta ihan huonolta vaihtoehdolta. Panemme sen harkintaan!

Rouva Kukko kirjoitti...

Onhan noita erilaisia pintakäsittelyaineita käyttää saunassa vaikka kuinka. Tärkeintä on mun mielestä pitää huoli siitä, että kun puu, oli se sitt hirsi tai paneeli tai joku muu, saunassa kastuu, se myös pääsee helposti kuivumaan. Jos vesi ei pääse puun pinnalta pois, se imeytyy puuhun syvemmälle ja se lahottaa puun, että kosteus ei pääse pois. Eli jos laitatte pleksiä tms. miettikää tarkoin, että seinät pääsee myös kuivumaan sieltä välistä jos ja kun sinne väliin pääsee vettä.

Eli se on ihan makuasia miten seinät laitatte. Ite tykkäisin kyllä tummasta hirrestä, sopii tunnelmaltaan erittäin hienosti kesäsaunaan. Kauniita hirsiä, mitä noita suotta peittämään.

Anonyymi kirjoitti...

Viime viikonlopun? Etelä-Saimaan asuntoliitteessä Panu Kaila käsitteli just tuota hirsisauna/paneeli/käsittely -asiaa. Muuta ei jääny mieleen kuin, että saunasuojat on laimennettua erikeeperiä eikä niitä pitäis laittaa hirteen.

Susanna kirjoitti...

No pitänee lähteä kirjastolle kaivamaan Etelä-Saimaita, jos se Kailan juttu osuisi silmään.

Rouva Kukko, tuota olemme juuri miettineet, että koko saunan panelointi on ehkä huono vaihtoehto, tästä meidän saunastahan sen näkee. Kun kosteus menee paneleiden alle, mutta ei kerkiä sieltä haihtua, niin sinnehän se jää vahinkojaan tekemään. Jos pinnat olisivat hirrellä, kosteus katoaisi samoin tein, kun sauna kylpemisten jälkeen tuuletetaan ja pidetään vielä vähän aikaa tulia kiukaassa. Näin maalaisjärjellä ajateltuna.

Mia kirjoitti...

Uutta lukijaa aihe kiehtoi heti... Meillä on mökillä 35-vuotta vanha hirsisauna, jonka hirret on käsitelty ainoastaan tervalla, tumma hirsi on hurjan kaunis. Saunomisen jälkeen pidetään aina pientä tulta hetki yllä ja tuuletetaan tila hyvin. Saunassa on myös maalattu (nyt en muista millä) lautalattia, joka senkin kestää käyttöä riittävän hyvin. Sauna tosin on ainoastaan kesäkäytöllä.

Susanna kirjoitti...

Tervetuloa lukijaksi, Mia ja kiva, että heti löysit kiinnostavaa luettavaakin! Kesäkäyttöinen sauna onkin helpompi tuulettaa/kuivattaa. Meillä aikomus on saunoa myös talvella. Siksi tuo kai on noin homehtumaan päässytkin, kun tuuletus ja kuivatus on laiminlyöty.

Riitta-Kaisa kirjoitti...

Kysyin isä-Ierikiltä (84 v), jonka lapsuus/aikuisuus/vanhuus -sauna on hirsisauna, nyttemmin rantasaunaksi siirretty.
"Ehä siihe mittää tarvihe laettoo eikä piäkkää. Kuo repinä ne panelit poes ja jos hirret o kerra ehjät, ni putsoo ja ruppee saonomaa. Tuulettaa hyväst ja kevväälä pessöö juurharjala."

Susanna kirjoitti...

R-K, kiitos kun kyselit isältäsi! Tuo on sellainen vastaus, jota kyllä arvostamme! Kahdeksankymmen vuoden kokemus on jotain!

Anonyymi kirjoitti...

Riitta-Kaisan kanssa samaa mieltä! Hirsiseinä ei sen kummempia tarvitse, kun tosiaan viimeisen saunojan jälkeen polttaa vielä pesässä puuta ja sitten tuulettaa hyvin =) T:Hilmis

Anonyymi kirjoitti...

Jos haluat hirret siisteiksi käytä soodapuhallusta.

Mulla on löylyhuoneessa rakolattia terassilaudasta, lämpö ei karkaa alaspain, sauna kuiuu nopeasti ja ilma on raikasta.

Hirsiseinä ei tarvitse suojausta jos sitä ei pidetä märkänä.

—berg—