maanantai 7. marraskuuta 2011

Paikkakunnan parhaat

Minä olen kärsinyt selkäkivuista niin kauan, kuin pystyn muistamaan. Olen yrittänyt hoitaa selkääni jumppaamalla (rikoin polveni) ja kävelemällä (kovin tylsää yksinään), ja vaihtamalla työtuoleja (kyykötysongelma klik) sekä patjaa ja sänkyä (Sulo-parka klik).

Lääkärissä olen käynyt useammankin kerran, mutta eipä siitä mitään hyötyä ole ollut. Niinsanotuilla fysioterapeuteilla olen käynyt kahdessa eri paikassa. Ensimmäisellä kerralla Orivedellä sain jumppaohjeet, joiden ansiosta selkäni kipeytyi entistä enemmän. Toisella kerralla täällä Imatralla minua siliteltiin, ja se oli kuulemma hieromista. Kukaan ei koskaan ole ottanut asiakseen tutkia selkääni ja yrittää selvittää, mistä kivut johtuvat.

Koska en kuitenkaan ole vielä edes neljääkymmentä, olen ollut jokseenkin huolissani siitä, miten pystyn elämään aina pahenevien kipujen kanssa sitten, kun olen vaikkapa kuudenkymmenen.

Aamut ovat pahimpia. Herään kipuun ja nousen vilkkaasti ylös sängystä, koska makaaminen on tuskallista. En ole koskaan ymmärtänyt mitä romanttista voi olla saada aamupala sänkyyn - ajatuskin kauhistuttaa! Kyykkyasennot ovat kuolemaksi, kumartelu ja nostelu turmiollista. Koska minä sekä kyyköttelen että kumartelen kaikki päivät, kivut eivät ole jättäneet minua rauhaan...

...ennenkuin nyt!!!

Lopultakin löysin fysioterapeutin, joka vastasi odotuksiani siitä, mitä fysioterapia on. Imatralle Sveitsistä paluumuuttanut Petri Hatakka tutki kroppani huolellisesti, hetkutteli ja kuulusteli, käänteli ja väänteli, ja oli ensimmäinen, joka koskaan on ottanut asiakseen ihan kunnolla tutkia, mistä on kyse. Ja ensimmäisen kerran ikinä minä nyt sain selityksen selkäkivuilleni.

Kävin FysioHatakalla seitsemän kertaa tiuhasti kolmen viikon aikana ja näinä viikkoina olen herännyt joka aamu ilman kipuja! Sain yksinkertaiset ohjeet selkäni itsehoitoon, ja vaikka liikkeet ovat hirmuisen pieniä ja kevyitä, ne auttavat kuin taikuus.

Tämä kaikki on minusta niin uskomatonta, että halusin kertoa tämän blogissani ja sillä lailla laittaa hyvän sanan kiertämään. En tiedä, onko lukijoissa paljonkin imatralaisia, mutta jos on, ja jos tarvitsette fysioterapeutin palveluja, niin suosittelen täydestä sydämestäni FysioHatakkaa.

Ainoa "ongelma" on nyt se, että koska en herääkään kipuihin aamuisin, en myöskään nouse vauhdilla ja ryhdy päivän töihin, vaan jään sänkyyn notkumaan ja nauttimaan hitaista heräämisistä. Makoilen jopa tunninkin lämpimässä pedissä haaveilemassa ja suunnittelemassa tulevaa. En muista tehneeni sellaista sitten teinivuosien jälkeen!

11 kommenttia:

 1. Onpas mukava kuulla, että olet saanut apua selkäkipuihin!

  Surkeita fysioterapeutteja on pilvin pimein. Sellasia, jotka vaan lättäävät ohjeet kouraan, ja ne ohjeet on sellasia että asiakas ei motivoidu tekemään niitä. Tai sitten just sitä pelkkää hieromista. (Hieromalla ei lihakset paljon vahvistu.) Itellänikin on kokemusta huonosta fyssarista, ja kyllä potutti kun menin saamaan "apua" TOS-oireisiin. Pöh! Onneksi itse tiesin kuitenkin, millä konsteilla vaiva katoaa.

  Mut sit on niitä ihania fyssareita, jotka ottavat asiakseen, ja jotka myös TIETÄVÄT, mitä tekevät.

  Parasta on musta kuitenkin se, että oot jaksanut niitä liikkeitä tehä! Moni valittaa kun "selekä ei parane" ja sit todellisuudessa eivät oo kuitenkaan viitsineet tehä niitä saatuja liikkeitä. Ja kun niitä tekee niin eikö ookin helppo todeta et aika pienellä ne kivut saa katoamaan. :)

  Mut hyvä, et homma on hoidossa ja ei tarvi murehtia miten pärjää työssä jne.

  VastaaPoista
 2. Kuule, nauti niistä aamuista, kun voit maata sängyssä haaveilemassa. Vuosikausien kipuilujen jälkeen olet pitkät aamusi varmasti ansainnut! Sitä paitsi, varmaan ajatuskin kulkee ja ideoita tulee, kun voi aivot herätellä rauhassa uuteen päivään. Tuohan on ehkä ihanin tapa herätä ikinä!!

  VastaaPoista
 3. Selkäkipu on siitä inhottava, kun tuota selkäraukkaa tarvitsee joka päivä... Itse taistelin vuosikaudet kun ei koskaan suostuttu kuvaamaan selkääni... vaikka olin ( siis jo 20:nä) pudonnut pulkasta laskiaismäessä maahan suoraan persuulleen jonka jälkeen meinannut kahteen viikkoon päästä kävelemään. Mäessä kun olikin ylläri ylläri hyppyri, josta emme olleet tietoisia...Perusteluina ettei kuvata oli, ettei alaselkää kuvata ellei ole "pakko" tämän ikäiseltä naiselta. No, nyt en ole enää "tämän ikäinen" ja selkäkin vihdoin kuvattiin. Mutta kyllä tuo itsehoito selkävaivoihin on tosi tärkeää ja ellei sitä tee, se muistuttaa kyllä heti itsestään, selkä meinaten. ...Kirjoittelee täällä eräs joka yrittää löytää parastaikaa tuolilla oikeaa asentoa, kun selkä puutuu ja vetää kramppiin, kun unohduin illalla liian pitkäksi aikaa sohvalle virkkaamaan.... :O(

  VastaaPoista
 4. Antti Heikkilä & Hannes Karppinen & Matti Saari: "Selän viisaus". (Blackbird Productions, 1994)

  VastaaPoista
 5. Voi, tiedän mitä selkäkipu on. Onnea siis - kivuttomat aamut, päivät ja illat ovat herkkua!

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa hyvältä ja enemmänkin. Selkänsä olemassaoloa ei tiedä ennekuin se reistaa...kokemusta on.
  Hyvä, että olet löytänyt avun!

  VastaaPoista
 7. Mukava kuulla, että sait avun selkäkipuihin. Minäkin tiedän mitä se kipu on, onneksi se ei minulla ole jatkuvaa, vain silloin tällöin.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 8. Selkakivut ovat pahimmat - niista menee koko ihminen epakuntoon. Ihanaa etta apua loytyi! Nauti hyvilla mielin hitaista aamuista!! -EJ-

  VastaaPoista
 9. Hyvä, että olet löytänyt kunnollisen fysioterapeutin! Pitääkin laittaa nimi korvan taakse, sillä äitimuori on jollain fysioterapeutilla Imatralla käynyt, eikä se kuulema auttanut. Mielestäni se ei ollut tuo paikka.

  VastaaPoista
 10. Itsekin olen kärsinyt selkäongelmista vuodesta 1987.. kunnes 2 vuotta sitten löysin ihmisen joka pystyi auttamaan. Topi Suhonen Hesan Lauttasaaressa. Hyvinkin erilainen ihminen j aitse oppnut. Pari pientä liikettä aamuisin ja päivä lähtee hyvin käyntiin. Suurin osa selkäkivuista johtuu kuulemma liian kireistä reisi - ja pakaralihaksista.

  VastaaPoista
 11. Hienoa, että sait apua. Minulla on selkärankareuma ja se nostattaa aika ajoin ylös aikaisin. Se alkaa vaivaamaan aamuyöllä ja mikään asento ei ole hyvä. Selkä vaivaa silloin tällöin, mutta suurempi riesa ovat tulehtuvat nivelet ja jänteet milloin missäkin päin vartaloa. Minulta syy vaivoihini löytyi verikokeista ja magneettikuvassa. Pitkään sitä etsittiin.

  VastaaPoista