perjantai 29. kesäkuuta 2012

Maalin poistaminen vanhojen ikkunoiden metalliosista


Otsikko on tällä kertaa noin mielikuvitukseton ja informatiivinen, koska ajattelin ennen kaikkea hakukoneystävällisyyttä. Nyt nimittäin tulee varmasti toimiva vaihe vaiheelta -ohje maalien poistamiseen.

Ensin irrotetaan kaikki metalliosat pokista ja karmeista. 


Minä pärjäsin varsin yksinkertaisilla työkaluilla: kas tässä vasara, kaksi vanhaa ruuvimeisseliä ja yksi huonokuntoinen, pienikärkinen ruuvimeisseli. Vasaralla ja kehnolla meisselillä naputtelin ruuvien kannat esiin maalin alta ja urat puhtaiksi kitistä ja maalista. 

Koska vanhoissa ruuveissa on huomattavasti nykyruuveja kapeammat urat, niiden ruuvaamiseen tarvitaan aikansa mukaiset meisselit. Meillä onneksi on kaksi hyvin vanhaa meisseliä, joiden kärki on kovin ohut. Näillä metalliosat irtosivat varsin helposti. (Vaikkakin hitaasti. Yhteen pokaan mahtuu uskomattomat määrät rautaa.)


Sitten hain rautakaupasta raetta, jota käytetään viemärien avaamiseen. Tästä aineesta luin aamulla rintamamiestalofoorumilta ja päätin heti testata sen toimivuuden.

Minä käytin K-Raudan omaa merkkiä. Määristä ja suhteista minulla ei ollut mitään tajua, joten etenin mutumeiningillä. Ripsuttelin rakeita pesuvadin pohjalle ja kaadoin päälle melkein puoli ämpärillistä kuumaa vettä. Sekoittelin hiukan, jotta rakeet liukenivat.


Ja sitten upotin veteen kaikki maalipintaiset rautaosat. Messinkisiä ripoja tähän myrkkyyn ei saa upottaa, vaan pelkkää rautaa. Ja suojakäsineet on oltava! Kyseessä on syövyttävä aine, jonka hengittäminenkään ei ole suotavaa.


Tässä vaiheessa mykistyin. Heti alkoi tapahtua! Maali liukeni metallin pinnalta aivan saman tien. Vesi muuttui karmeaksi keltaiseksi mönjäksi. Koska minulla oli muuta tekemistä, jätin kaikki sikseen muutamaksi tunniksi, vaikka näytti siltä, että vaikutusajassa olikin kyse minuuteista, eikä tunneista.


Illan tullen aloin nostella kappaleita keltaisesta vellistä ylös. Pelkkä huuhtelu riitti ja osat olivat kuin uusia! Ei maalinrippeitä missään! Käsittämättömän helppoa! Ja halpaa! Ja nopeaa! Olin aivan liekeissä.


Seuraavaksi on testausvuorossa ruosteiden irrottaminen sitruunahapolla. Jatkan raporttia, kunhan koetulokset valmistuvat.

26 kommenttia:

Ellimelli kirjoitti...

Jos on aikaa odottaa, myös astianpesukonetabletit irroittavat maalin metallista. Murenna tabletti veteen, nakkaa helat perässä ja nostele pois päivän tai parin päästä.

Susanna kirjoitti...

Pari päivää - pari minuuttia... hmm... ;-)

Ellimelli kirjoitti...

Ja vielä: jos ruuvien kanssa on ongelmaa, pieni hönkäys kuumailmapuhaltimella ja ruuvit irtoavat ilman väkivaltaa.

Katja kirjoitti...

Kiitos vinkistä!! Kuulostaa ylivoimaisen yksinkertaiselta keinolta saada maalit pois.

Susanna kirjoitti...

Vielä ovat irronneet nätisti, mutta kiitos vinkistä. Satamääriä ruuveja on vielä irrottelematta, ja olen aika varma, että vielä tulee vastaan sekin yksilö, joka ei meinaa helpolla luovuttaa.

Susanna kirjoitti...

Katja, minustakin se on ihan ylivoimainen verrattuna kaikkiin muihin vaihtoehtoihin, joista nyt olen lukenut.

Ankkurinappis kirjoitti...

Mahtavaa! Meidän ikkunavastaavakin sai uutta tietoa :)

Merja kirjoitti...

No jopas oikein hokkuspokkus konstilta näyttää. Melkein kuin pesuainemainoksissa, joissa lika kuin lika lähtee vain hipaisulla ihmeainetta.
Mitäs sille messingille tapahtuis? Syöpyiskö puhki vai "kiehuisko" koko liemi?

Susanna kirjoitti...

Ilmeisesti syöpyisi. En uskalla kokeilla. :-)

Rouva Vattu kirjoitti...

Onpa näppärää. Meilläkin tulee jossain vaiheessa ikkunoiden kunnostus aiheelliseksi, tämä helpottaa hommaa varmaan tuhatkertaisesti.

Mutta, mihis litku sitten kaadetaan? :/ Tyhjään maalipönttöön ja ongelmajätteeseen?

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

Heips,
irroitteletko metalliosat "huviksesi" vai täytyykö teidän myös korjata pokia? Meillä pokia ei tarvitse korjata (toivon mukaan!), jolloin ei kuulemma rautojakaan välttämättä tarvitse irroitella. Mutta, jätäkö helat tuolleen vai maalaatko päälle? Itse en oikein vielä tiedä kumpi parempi..

Mutta täytyy kokeilla malliksi tuota sinun konstia! :)

Anna-Mari kirjoitti...

No oho!!! Näyttääpä tosi helpolta! Jos aine on tarkoitettu viemärien putsaukseen, niin saa kai sen liemen sitten laittaa viemäriin...?

Koti1898 kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Kuulostipa vaivattomalta.

Anu

Susanna kirjoitti...

Litkun minä kaadoin viemäriin, kun se viemäriin on tarkoitettukin. Aika paljonhan siinä kyllä on maalia mukana, mutta kaadoin silti. meneehän viemäriin maalia silloinkin, kun pesen pensseleitä. Saakohan niin muuten tehdä?

Hanna, en huvikseni. Osassa pokista on puuosat niin hauraat, että niitä pitää korjailla. Laittelen kuvia jossain vaiheessa. Pokien maalaaminenkin on helpompaa sitten, kun kaikki metallit on irrotettu. Meinataan maalata kulmaraudat kyllä sitten pellavaöljymaalilla vielä uudelleen, ei jätetä metallinvärisiksi. Saranoista en oikein tiedä...

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Epäilenpä, ettei litku ole viemärikelpoista. Siinä on kuitenkin maalia melko eri määrä kuin pensselinpesuvedessä.

elina kirjoitti...

Heippa.
Luin noita aiempia ja mi nulla on kokemusta pellavaöljypoltosta. Se oli hyvin työläs menetelmä, mutta tulos oli hyvä ja nyt pysynyt muuttumattomana neljä vuotta.
Tuo viemäriaine oli ennen ainakin lipeää, joten sitä kyllä enenkin on käytetty ja viemäriin se ion tarkoitettukin. Vohan olla että suuren maalimäärän takia se pitää viedä ongelmajätteisiin, mutta lipeä on ainakin puhdistusaine, vaikkakin myrkyllistä. Muista suojautua.
Noista heloista tuli hyvät!!

Anonyymi kirjoitti...

Tuo viimeisen anonyymi olin siis minä, joka ympäristötekniikan diplomi-insinöörin ominaisuudessa jäin miettimään asiaa. Viemärinavauslitkuhan on tosiaan tarkoitettu viemäriin, joten sellaisenaan sen kaataminen onkin sallittua. Viemärinavausrakeet sisältävät usein runsaasti natriumhydroksidia, joka voimakkaana emäksenä voi irrottaa metalliosien pinnasta viemäriin kuulumattomia ainesosia. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumhydroksidi)

Maalijäte ei missään tapauksessa kuulu viemäriin. Esimerkiksi Tikkurilan sivuilla (http://www.tikkurila.fi/index.phtml?s=820) opastatetaan pensseleiden puhdistamisesta heidän aineellaan näin: "Vaikka tuote onkin biologisesti hajoava, ota silti huomioon, että pesujäte sisältää maalijäämiä, joita ei saa päästää viemäriin, vesistöön tai maaperään. Anna siis maalijäämien laskeutua ja toimita tämä Pensselipesun sekainen maalijäämä muiden maalijätteiden mukana ongelmajätteiden keräykseen."

Maalia sisältävä liemi on siis ongelmajätettä.

Ystävällisin terveisin, Kaisla

Anonyymi kirjoitti...

Hieno vinkki, heti laitettava muistiin. Kiitos testikokemuksen jaksamisesta meille muillekin :-)
Odotan innolla sitruunahappotestin tuloksia.
Kesänjatkoja!
Pauliina Mikkelistä

Susanna kirjoitti...

Kiitos, Kaisla! Seuraavat satsit toimitetaan siis ongelmajätteen keräykseen.

Pauliina, sitruunahappo tuntuu toimivan tosi hyvin! Palaan aiheeseen toivottavasti vielä tänään.

Jos se yksi anonyymi tulee ihmettelmään, mihin viestinsä on kadonnut, niin minä poistin sen. Huutaminen on niin rasittavaa. En minäkään tule huutomerkkejä viljelemään sinun kotiisi.

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

No niin, kokeilinpa minäkin näin sadepäivän "kunniaksi" tuota viemäriraepuhdistusta (sattumoisin oli puolikas purkki kaapissa jo olemassakin)ja hienosti lähti maalit heloista. Nurkkaraudat saavat jäävät paikoilleen, rautaharjalla hinkkaan enimmät maalit, koska todennäköisesti mekin ne maalaamme, mutta ikkunan väleissä olevat helat ja koukut ajattelin jättää ainakin toistaiseksi noin puhdistettuna näkyviin. Saahan ne maalattua myöhemmin jos alkaa "ahistaan".

Iso kiitos tästä vinkistä, vähänkö olen innoissani ja sai ikkunaremppakin hieman uutta puhtia! :) Kiitos!

Karkkis kirjoitti...

Voi että, tekisipä minunkin mieleni alkaa kunnostamaan noita ikkunoita, mutta ehkä en siihen kuitenkaan ryhdy omin nokkineni. Voi olla, että asunnonomistaja ei olisi ihan vakuuttunut, jos sanoisin, että "joo yhdestä blogista opin, miten metalliosia puhdistetaan". Tosin minulla ei ole mitään hajua, miten pokiin kiinni maalatut metalliosat saisi ensin irti.

Susanna kirjoitti...

Hanna, ihanaa, että tästä olis sinulle hyötyä! Itse asiassa minäkin sain puhtia hommaan tämän ansiosta. Olin jo kerinnyt mennä aika toivottomaksi työmäärää ajatellessani. Minusta tuntuu, että mekin jätämme maalaamatta ne helat. Niiden maalaaminenkaan ei ole kauhean kivaa, kun ovat niin koukeroisia.


Karkkis, blogeistahan minäkin kaiken oppini ammennan! :-D
ne metalliosat lähtevät ihan helposti, vaikka olisivatkin kiinni kitatut ja maalatut. Minustakin ensin tuntui mahdottomalta, mutta ei se ollutkaan mahdotonta. Naps naps, vasaralla ja ruuvimeisselillä naputtelet ensin ruuvien kannat esiin. Sitten vaan ruuvaat ruuvit irti. Jos ei heti lähde pyörimään, napautat kunnolla vasaralla ruuvimeisselin kahvaan.

Ninni kirjoitti...

Tarpeellinen ohje.. Kiitos ja kumarrus!

Saara kirjoitti...

Kylläpä tuli hienoiksi metalliosat lipeäliuoksessa! Tuo pitääkin muistaa, jos joskus on samanlaista projektia työn alla.

Minnikki kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Tulen varmasti vielä hyödyntämään tätä jossain vaiheessa remppaa. =)